Onderwijs en Opvoeding

Podcasts over stuurkracht in het onderwijs

Jij wilt het onderwijs gericht en doelbewust veranderen. Daar heb je stuurkracht voor nodig. In de podcast-serie 'Omdat Leren Verandert' neemt HAN-lector Helma Oolbekkink je mee in de inspirerende wereld van die belangrijke professionaliteit van leraren.

15 oktober 2021
Lectoraat meervoudige professionaliteit van leraren helma oolbekkink

Zijn leraren gelukkig?

De afgelopen 4 jaar heeft cabaretier Guido Weijers masterclasses over geluk gegeven. In de tijd dat alle shows gecanceld waren vanwege de coronamaatregelen, trok hij met deze masterclasses de middelbare scholen in. Welke inzichten heeft hem dit opgeleverd? Hij deelt ze graag met leraren in opleiding tijdens HAN Educatie Collegetour.

14 oktober 2021
298078 Foto van Guido Weijers voor de Educatie Collegetour 2021
Onderwijs en Opvoeding

Subsidiëring voor je tweede lerarenopleiding

Docenten maken vrijwel geen gebruik van de speciale subsidie voor het volgen van een dure tweede lerarenopleiding. Het ministerie verhoogt de tegemoetkoming daarom flink, van 3.500 naar twaalfduizend euro per docent.

13 oktober 2021
259566 Leraar Academische lerarenopleiding primair onderwijs en studenten in de klas

Studieloopbaanbegeleiders: train jezelf!

In november start een training voor studieloopbaanbegeleiders (SLB’ers) die meer handvatten willen om de doorstroom van mbo naar hbo te verbeteren. Belangrijk, want de uitval onder studenten die de overstap maken is hoog. Meld je nu aan!

12 oktober 2021
33045 studenten lachen
Onderwijs en Opvoeding

Didactiek in het beroepsonderwijs: zo doe je dat!

'Onderwijs geven’ ziet er in het mbo en hbo echt heel anders uit dan op de middelbare school. Het handboek Beroepsgerichte Didactiek helpt (aankomend) leraren, praktijkbegeleiders en onderwijsontwikkelaars om invulling te geven aan 9 didactische thema’s die samen het karakter vormen van het beroepsonderwijs.

08 oktober 2021
141481 Studenten en docent in werkplaats met gereedschap

Educatieve topopleidingen

Zeer trots is de HAN Academie Educatie op het predicaat ‘topopleiding’ voor maar liefst 4 van onze lerarenopleidingen. Een bevestiging van onze kwaliteit en de waardering van onze studenten daarvan!

07 oktober 2021
Docent aan het lesgeven
Onderwijs en Opvoeding

Hoe flexibiliseer je lerarenopleidingen?

De afgelopen 6 jaar heeft HAN Academie Educatie al haar lerarenopleidingen in deeltijd geflexibiliseerd. In het online magazine ‘Kijk mee!’ delen we onze ervaringen, resultaten en beoogde doorontwikkeling.

27 september 2021
studenten lachend tijdens hoorcollege

Wietske Kuijer aangesteld als nieuwe lector Responsief Beroepsonderwijs

Hoe ontwikkelen beroepsopleiders hun kennis en vaardigheden om studenten in het beroepsonderwijs nog beter klaar te stomen voor de arbeidsmarkt? Dat is waar Wietske Kuijer-Siebelink met haar team onderzoek naar doet nu ze door het HAN CvB is aangesteld als lector Responsief Beroepsonderwijs bij de HAN Academie Educatie.

01 juli 2021
343414 Portret, onderzoek
Onderwijs en Opvoeding

Vraaggestuurd leren: wat, hoe en waarom op één plek in beeld

Vraaggestuurd leren helpt leerlingen om op eigen kracht hun interesses uit te diepen. Ze oefenen daarbij hun (meta)cognitieve vaardigheden en tegelijkertijd versterken ze hun onderzoekend vermogen. Ontdek op de website hoe het werkt en ga in je klas aan de slag!

21 juni 2021
30393 Docent aan tafel bij studenten
Onderwijs en Opvoeding

Zicht op zelfregulatievaardigheden van studenten

Hoofddocent en promovendus Jeroen van der Linden onderzoekt de zelfregulatievaardigheden van studenten en ontwikkelde een praktische kennisposter. "We denken te makkelijk: wie voldoendes scoort, heeft alles onder controle. De werkelijkheid kan anders zijn."

03 juni 2021
31512 drie studenten twee met laptop