Onderwijs en Opvoeding

Maak nu ook in Nijmegen kennis met het lerarenvak

Hoe is het nou echt om voor de klas te staan? En hoe ziet een dag van een leraar eruit? Na de succesvolle Arnhemse start van de studiekeuzeactiviteiten ‘Meet the teacher’ en ‘Kijkje in de klas’ in de regio Arnhem is nu ook Nijmegen aan de beurt. Ontdek zelf of het voor de klas staan iets voor jou is.

16 april 2021
docent buigt over tafel student

Installatie lector Tamara van Schilt-Mol

Op 15 april is Tamara van Schilt-Mol als lector Eigentijds beoordelen en beslissen geïnstalleerd. In het lectoraat onderzoekt ze hoe leraren en scholen beslissingen over leerlingen en studenten kunnen nemen. Die keuzes op basis van toetsresultaten zijn van groot belang, dus er mag geen twijfel over bestaan. In het lectoraat onderzoekt Tamara hoe het anders moet én kan.

16 april 2021
279860 Portret foto van Tamara van Schilt bij trap.
Onderwijs en Opvoeding

Ouders laag inkomen, kans op lager schooladvies

Kinderen van ouders met een laag inkomen lopen nog steeds de kans een lager schooladvies te krijgen dan ze op basis van hun Cito-toets zouden moeten hebben. Marijke van Vijfeijken doet onderzoek naar kansenongelijkheid in het onderwijs en geeft haar visie.

15 april 2021
33102 Juf geeft uitleg aan kind
Onderwijs en Opvoeding

Koffer vol handvatten voor gesprek

Professionele identiteit is belangrijk voor onderwijsinnovatie én geeft onderwijsprofessionals stuurkracht. Maar ja: wie bén je nou precies als leraar en waar sta je voor? Je tackelt dat abstracte thema met de koffer vol praktische werkvormen, die netwerk Sprong Voorwaarts ontwikkelde.

12 april 2021
82159 studenten luisteren naar docent
Onderwijs en Opvoeding

Krijg ik korting op mijn collegegeld in verband met corona?

Heb je het ook gelezen? De overheid is van plan om studenten volgend studiejaar 50% korting te geven op het collegegeld. Nu vraag jij je vast af wat dat voor jou als (aankomend) student precies betekent. Hier lees je wat we nu weten.

09 april 2021
232298 Studenten in collegezaal met mondkapjes op. Covid19. Corona
Onderwijs en Opvoeding

Poster helpt onderwijsprofessionals op weg

Google op ‘didactisch coachen’ en je durft er misschien niet eens aan te beginnen. Als leraar mis je dan een mooie kans, stelt Ans Bergmans, lerarenopleider Onderwijskunde bij de HAN: “Check de poster en ontdek hoe eenvoudig het is om verschil te maken!”

06 april 2021
259567 Leraar Academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO) en studenten in de klas
Onderwijs en Opvoeding

Samenvoegen en verweven van werk en school

Ben je op zoek naar een toegankelijke en overzichtelijke stand van zaken over hybride leeromgevingen? Onderzoeker Aimee Hoeve werkte mee aan een online pagina 'Hybride leeromgevingen'. Een plek waar handvatten en antwoorden op vragen uit de onderwijspraktijk samenkomen.

30 maart 2021
141476 Student krijgt uitleg bij machine

Ad’er PEP ideale leraarondersteuner

Het kabinet heeft financiële middelen beschikbaar gesteld aan scholen om de negatieve gevolgen van Coronamaatregelen voor leerlingen zoveel mogelijk te bestrijden. Wat heeft de Ad’er PEP in huis om leraren te ontlasten?

02 maart 2021
33102 Juf geeft uitleg aan kind

Uniek valideren in coronatijd

De onderzoekers van het ADAPT-instrument hadden in maart 2020 nog 1 stap te maken: validatie. En toen kwam corona. Wég kans op de laatste dataverzameling in po-scholen. HAN-onderzoeker Marjoleine Dobbelaer vertelt hoe het tóch lukte.

25 februari 2021
33097 Juf kijkt met kind naar laptop

Mannen op de Pabo

De HAN is goed op weg als het gaat om de hoeveelheid meesters die we opleiden. Van de eerstejaars in Nijmegen is bijvoorbeeld bijna 29% man en van de tweedejaars in Arnhem is dat zelfs 41%. Dat was een paar jaar geleden echt wel anders en we zijn blij een diversere groep van basisschoolleerkrachten op te leiden samen met en voor de basisscholen in de regio.

25 februari 2021
33113 Kinderen met meester achter Ipad