Master Mind

“Hard werken en extra wiskundelessen, maar dat was het zeker waard"

Master Mind lampje

Haar bachelor HBO-ICT was eigenlijk niet de juiste vooropleiding. Toch de master Engineering Systems volgen, betekende hard werken en extra wiskundelessen volgen. Iris Fleumer wist het zeker: hier ga ik voor. In de praktijk blijkt de master nog interessanter dan verwacht.

Ze heeft haar mastertitel bijna binnen. "Na de bachelor was ik op zoek naar verdieping en zocht ik iets dat bij mijn interesse aansloot. Dat bleek de master Engineering Systems te zijn. Voor mij persoonlijk ook beter dan een meer wetenschappelijke opleiding, omdat ik niet echt verder wil in onderzoek.”

Waarom koos je juist voor deze master?

“Tijdens mijn bachelor had ik al interesse in industriële automatisering. Ik weet nog dat ik een vak had dat Process Control heette, dat vond ik erg leuk. Ik heb heel bewust voor de master Engineering Systems gekozen, ik ben dan ook behoorlijk gemotiveerd. Dat moet ook wel, want mijn vooropleiding HBO-ICT is niet ideaal voor deze master. Ik wilde het zó graag, dat ik na gesprekken wel werd toegelaten. Het was hard werken voor me en ik moest bijvoorbeeld extra wiskundelessen volgen. Maar het blijkt ook een waardevolle combinatie te zijn. In de bachelor leerde ik vooral te maken, te implementeren en aan te sturen. In de master kijk ik naar hóe dat aansturen het beste kan gebeuren. Dat ik straks beide kan, geeft mij een vrij unieke uitgangspositie op de arbeidsmarkt”, vertelt Iris.

Masterstudent Iris Fleumer

In welke fase zit je nu?

Iris: “Ik ben inmiddels bijna klaar met de master, mijn afstudeeropdracht bij het bedrijf Hoppenbouwers bevindt zich in de eindfase. In het 2e jaar kies je een richting en het laatste halfjaar werk je aan een afstudeeropdracht. Die afstudeeropdracht heb ik zelf gezocht, dat verliep best wel soepel. Samen met je opdrachtgever bepaal je wat je gaat doen en wat de meeste meerwaarde heeft. Mijn opdracht draait om het verbeteren van een klimaatsysteem. Ik onderzoek hoe we dat efficiënter kunnen aansturen, door een andere manier van control te gebruiken en meer datagedreven te werken. Ik heb er veel van geleerd en zit nu in de afrondende fase.”

Je leert van elkaar. Iemand met een opleiding Automotive komt met andere input dan ik met mijn vooropleiding in de ICT.

Je klinkt heel positief, klopt dat?

“Nou, ik ben dat inderdaad! Het is zeker zo interessant als ik had gehoopt. Ik heb er denk ik ook meer uitgehaald dan ik had verwacht. Wat ik vooral boeiend vind, is de combinatie tussen ICT, data en control. In de hele master is er altijd wel een link met de praktijk, niet alleen tijdens de afstudeerfase. Je werkt regelmatig aan projecten en praktijkvraagstukken, met soms ook een bedrijf als opdrachtgever. Wat ik ook een meerwaarde vind: mijn studiegenoten hebben verschillende vooropleidingen en een ander persoonlijk doel. Dat maakte de projecten extra leerzaam, want je leert van elkaar. Iemand met een opleiding Automotive komt met andere input dan ik met mijn vooropleiding in de ICT”, legt Iris enthousiast uit.

Valt het je weleens zwaar?

“Zwaar niet zozeer, maar ik werd er wel scherp van. Ik moest door mijn vooropleiding een extra vak volgen en wat meer zelfstudie doen; ik moest dus goed plannen. Dat hou je alleen vol als je echt gemotiveerd bent, en dat was ik al vanaf het begin. Ik heb juist ook een leuke tijd gehad. Binnen mijn afstudeerrichting ben ik de enige vrouw, maar dat maakt me niks uit. Ik was het al gewend bij de bachelor en de sfeer is goed. Voor mij gaan de laatste weken nu in, hopelijk mag ik na het verdedigen van mijn scriptie mezelf Master of Science noemen”, zegt Iris.

Wat ga je doen als je je mastertitel binnen hebt?

Iris: “Ik denk dat er genoeg mogelijkheden voor me zijn, op werkgebied. De combinatie van mijn 2 opleidingen geeft me een mooie start. Maar: ik wil eerst nog even genieten van mijn vrijheid en ga 2 maanden op reis met een vriendin, onder andere naar Bolivia. Daarna kijk ik weer verder. Een baan waarin ik de kennis uit mijn bachelor en master combineer spreekt met het meeste aan, dus daar ga ik dan naar zoeken.”

Engineering Systems
 

Over deze masteropleiding

Binnen de Engelstalige voltijd Master Engineering Systems kies je 1 van de 3 specialisaties: de Mastertrack Automotive Systems, Cyber-Physical Systems of Sustainable Energy. Met jouw mastertitel breng jij je engineering skills naar the next level.

Master Engineering Automotive

Meer lezen?

"Een goed netwerk is zó belangrijk"

Volop beroepsmogelijkheden en verdieping, dat brengt de master Matthijs. "Waar de bachelor meer gericht is op: wat is DNA, hoe werkt een cel en de verschillende lab-technieken, is de master uitgebreider en verdiepend."

c059d288-0cf7-11ee-9f58-02565807075b Een foto van masterstudent Matthijs Kersten. Bij het interview in de rubriek Master Mind. Geplaatst door HB.

"Blijven leren is de rode draad in mijn leven"

Yara Kikken uit Valkenswaard begon in september met de 2-jarige deeltijd-master Sport- en Beweeginnovatie. Iedere vrijdag heeft ze les op Papendal: “Een fantastische locatie om colleges te volgen."

27090e74-0cf6-11ee-ab32-02565807075b Een foto van masterstudent Yara Kikken, voor bij een interview. Geplaatst door HB.

"Met deze master word ik een beter fysiotherapeut"

Een master biedt verdieping in je vak én volop nieuwe kansen. Dat laat Lukas Vorstermans zien, hij volgt de master Musculoskeletale Revalidatie.

398053 Een foto van Lukas Vorstermans. Hij is masterstudent en wordt geinterviewd. Geplaatst door HB.

"Dit is het beroep dat bij me past"

Jill Muijrers uit Landgraaf koos voor een unieke masteropleiding bij de HAN: Physician Assistant. Een relatief nieuw beroep, naast de vertrouwde arts en verpleegkundige.

74f4f9ea-0cf6-11ee-a058-02565807075b

"Ik krijg tools om me steviger neer te zetten"

Kim Stuffers uit Scheveningen zoekt het graag verderop. Via omwegen kwam ze uit bij de HAN. Daar vindt ze de nodige verdieping: persoonlijk en voor haar sport.

aed4a32c-0cf6-11ee-8edd-02565807075b Een foto van geinterviewde Kim Stuffers, masterstudent bij de HAN. Geplaatst door HB.

"Ik zeg mijn baan op om deze master te doen"

Stoppen met werken, omdat je alles uit je masteropleiding wilt halen. Job Allemekinders volgt de unieke masteropleiding Circulaire Economie bij de HAN.

389366 Een foto van Job Allemekinders, masterstudent bij de HAN. Geplaatst door HB.