Master Mind

"Een goed netwerk is zó belangrijk"

371001 beeld voor han rubriek master mind - verhalen van masterstudenten

Bijna kan hij MSc voor zijn naam zetten: Master of Science. De ambitie was er wel, om na zijn bachelor verder te studeren, en na een tussenjaar besluit Matthijs Kersten zich in te schrijven voor de Engelstalige master Molecular Life Sciences. Zijn volgende stap? Een PhD doen.

In dat tussenjaar is Matthijs gaan werken en heeft hij nagedacht over de 2-jarige voltijd masteropleiding. “Na mijn hbo-opleiding aan de HAN zag ik de affiches van Molecular Life Sciences hangen. Maar het was te vroeg. Dat jaar heb ik gewerkt; ik heb het nodig gehad voor mijn vervolgstap. Ik ben zo blij dat ik hiervoor gekozen heb. Het verdiept mijn kennis over bijvoorbeeld moleculaire en celbiologie, biochemie en biotechnologie. Maar ook over de ontwikkeling van vaccins en medicijnen en diagnostische testontwikkeling. Daarnaast kan ik een project opzetten en een onderzoek leiden.”

Waarom heb je voor deze master gekozen?

“Van kinds af aan heb ik een meer dan gemiddelde interesse hoe de biologisch- microscopische wereld in elkaar steekt. Deze master is uniek bij de HAN en geeft me volop beroepsmogelijkheden. Waar de bachelor meer gericht is op: wat is DNA, hoe werkt een cel en de verschillende lab-technieken, is de master uitgebreider en verdiepend. In de projectmanagementmodule heb ik geleerd hoe ik zelfstandig een eigen projectonderzoek op kan zetten en te leiden. Ik heb een projectvoorstel geschreven met mijn onderzoeksvraag, doelen, planning, budget en de risico’s.”

Waar loop je stage en wat onderzoek je?

“Bij KeyGene in Wageningen. Voordat je met je master start, is een stageadres verplicht en dit bedrijf was een bewuste keuze. Een nieuwe wereld van plantenbiologie waar ik geen ervaring mee had. Een extra uitdaging, dus!"

"KeyGene focust zich op het verbeteren van gewassen. Door gewassen genetisch aan te passen, kunnen we ze bijvoorbeeld resistent maken tegen bepaalde ziekten. Mijn project is gefocust op Apomixis: een proces van ongeslachtelijke voortplanting dat van nature voorkomt in bijvoorbeeld de paardenbloem. Doordat reproductie ongeslachtelijk is, zijn de nakomelingen gelijk aan de moeder. Dit heeft voordelen in plantenveredeling. Mijn taak is om een tussenstap van Apomixis vanuit de paardenbloem naar andere gewassen over te brengen. Ik heb daarvoor een protocol ontwikkeld en breng nu in kaart of dit goed toepasbaar is.”

c059d288-0cf7-11ee-9f58-02565807075b Een foto van masterstudent Matthijs Kersten. Bij het interview in de rubriek Master Mind. Geplaatst door HB.

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik ga een PhD doen en zoek op dit moment een opleidingsplek bij Wageningen University & Research of de Radboud Universiteit. Ik heb het enorm naar mijn zin bij KeyGene, dus ik sluit niet uit dat ik er na mijn PhD terugkom.”

Elsevier Weekblad heeft deze master bekroond met een bronzen medaille. Terecht?

“Zeker. De 7 modules zijn inhoudelijk top, net zoals de docenten. Hun kennis, de manier van lesgeven, de gastcolleges. En de feedback van studenten wordt meegenomen om de volgende jaarlaag te verbeteren. De docenten worden echt deel van je professionele netwerk en voor mijn gevoel staan ze gelijk aan ons. Dat is heel fijn samenwerken. Ze zijn ook altijd bereikbaar voor vragen en uitleg. Daarnaast werken we als studenten intensief samen en leer je veel van elkaar.”

Naast de inhoud staat ook persoonlijke groei centraal in deze master. Wat heb je geleerd?

“Ik sta er soms van te kijken hoe ik veranderd ben. Ik was wat stiller en in een groep wat minder zichtbaar. In de master word je juist gepusht om het samen met anderen te doen. Alles gaat me nu makkelijker af en dat is zo’n fantastisch gevoel. Dat komt me ook ten goede in mijn werk. Tijdens de eerste weken van de opleiding dacht ik vaak: ‘Waar ben ik aan begonnen’. Toch ben ik die uitdaging aangegaan.”

Hoe belangrijk is je zichtbaarheid als professional?

“Een goed netwerk is zo belangrijk. Binnen KeyGene en de bedrijven waar we mee samenwerken, maar ook via mijn connecties op LinkedIn. Het is belangrijk om te laten zien waar je mee bezig bent. Om goede discussies te voeren en nieuwe ideeën te delen. Je hebt elkaar nodig om onderzoek te doen en voor verdere ontwikkeling.”

Is het schipperen geweest met je tijd?

“Dit laatste half jaar gaat het prima. Ik heb weer wat meer vrije tijd. De eerste 1,5 jaar hadden we theoriemodules met veel opdrachten en presentaties, waardoor ik vaak in de avonden en de weekenden aan het werk was. Dat was in coronatijd, toen er geen feestjes of sociale verplichtingen waren. Het ‘kleine wereldje’ kwam toen goed van pas. Daarnaast waren veel colleges online. Dat bespaart reistijd, maar ik miste wel het sparren met andere studenten over de les of over een opdracht die net uitgelegd is. Natuurlijk zijn mijn medestudenten altijd bereikbaar, maar toch was dit wel een nadeel.
Het was een pittige master, met vaak deadlines kort op elkaar. Maar de inhoud daagde me zo uit dat ik er met veel plezier aan heb gewerkt.”

In de rubriek Master Mind portretteren we studenten die onlangs voor een van de unieke masteropleidingen bij de HAN kozen. 

Molecular Life Sciences
 

Over deze masteropleiding

In de biotechnologie, farmaceutische industrie en medische wereld is grote behoefte aan professionals die wetenschappelijk onderzoek in de praktijk kunnen brengen. Wil jij je verder ontwikkelen en de linking pin worden tussen lab en praktijk? Dan is de Master Molecular Life Sciences wat voor jou.

studenten overleggen bij microscoop

Meer lezen?

"Blijven leren is de rode draad in mijn leven"

Yara Kikken uit Valkenswaard begon in september met de 2-jarige deeltijd-master Sport- en Beweeginnovatie. Iedere vrijdag heeft ze les op Papendal: “Een fantastische locatie om colleges te volgen."

27090e74-0cf6-11ee-ab32-02565807075b Een foto van masterstudent Yara Kikken, voor bij een interview. Geplaatst door HB.

"Met deze master word ik een beter fysiotherapeut"

Een master biedt verdieping in je vak én volop nieuwe kansen. Dat laat Lukas Vorstermans zien, hij volgt de master Musculoskeletale Revalidatie.

398053 Een foto van Lukas Vorstermans. Hij is masterstudent en wordt geinterviewd. Geplaatst door HB.

"Dit is het beroep dat bij me past"

Jill Muijrers uit Landgraaf koos voor een unieke masteropleiding bij de HAN: Physician Assistant. Een relatief nieuw beroep, naast de vertrouwde arts en verpleegkundige.

74f4f9ea-0cf6-11ee-a058-02565807075b

"Ik krijg tools om me steviger neer te zetten"

Kim Stuffers uit Scheveningen zoekt het graag verderop. Via omwegen kwam ze uit bij de HAN. Daar vindt ze de nodige verdieping: persoonlijk en voor haar sport.

aed4a32c-0cf6-11ee-8edd-02565807075b Een foto van geinterviewde Kim Stuffers, masterstudent bij de HAN. Geplaatst door HB.

"Ik zeg mijn baan op om deze master te doen"

Stoppen met werken, omdat je alles uit je masteropleiding wilt halen. Job Allemekinders volgt de unieke masteropleiding Circulaire Economie bij de HAN.

389366 Een foto van Job Allemekinders, masterstudent bij de HAN. Geplaatst door HB.