Bustour langs labs en werkplaatsen HAN-studenten dragen bij aan de buurt: de regio als campus

92a3b170-b08e-11ee-ac9b-d76b30512174 
Een fotoverslag van de bustour rond 2 labs- en werkplaatsen van de HAN in Oosterhout en Nijmegen-Noord

“We gaan níét naar de Efteling!” Zo vertrekken we vanaf HAN-locatie Kapittelweg 33 naar 2 labs en werkplaatsen, locaties midden in de wijk, in Oosterhout en Nijmegen-Noord. De bus zit vol met nieuwsgierige professionals die live een unieke inkijk krijgen.

Iedereen heeft er zin in. De diverse en enthousiaste groep luistert naar het hartelijke welkom van Suzan de Bruijn, academieregisseur van de Academie Paramedische Studies (APS). De bustour is gestart.

Je krijgt al vroeg inzicht in elkaars vakgebied. Fijn dat je de link met het werkveld al hebt voor je op stage gaat!

2 stops

Zij-aan-zij met een programmamanager van de Hogeschool Utrecht (HU), ontwikkelaars van de Fieldlabs van de Radboud Universiteit (RU) én een projectleider van de Hanzehogeschool Groningen, zitten docenten en medewerkers van de HAN. 2 stops zijn er: Gezondheidscentrum ONS Gezondheidserf en Gezondheidsplein De Boog.

Eerste stop ONS Gezondheidserf

“Beweegarmoede is een groot issue hier in de buurt”, zegt docent Social Work Elize van Heuveln. Zij werkt sinds het begin (2015) als wijkdocent in het Sparkcentre ONS Gezondheidserf in Oosterhout.

Ondertussen zijn studenten Ruben en Michelle in Oosterhout aan het wandelen met ouderen uit de buurt die graag meer verbinding willen én meer willen bewegen.

Labs en werkplaatsen, ook wel Sparkcentres, zijn onderdeel van Interprofessioneel Praktijkleren (IPL). Ongeveer 1380 studenten van 7 studies, Verpleegkunde, Social Work, Fysiotherapie, Ergotherapie, Voeding en Diëtetiek, Logopedie en Mondzorgkunde, doen hieraan mee. IPL is onderdeel van het 2e jaar.

f49fe276-afbe-11ee-9ca5-9fb0c43a6388 Een fotoverslag van de bustour rond 2 labs- en werkplaatsen van de HAN in Oosterhout en Nijmegen-Noord
Bezoekers kijken naar de projecten van studenten

“Naast Fysiotherapie en Social Work zijn er verschillende disciplines hier te vinden. Bijvoorbeeld ook Verpleegkunde of Voeding en Diëtetiek.” Bastiaan is docent bij de opleiding Fysiotherapie en wijkdocent in Oosterhout. "Een student komt zo tijdens zijn of haar studie al in een realistische professionele situatie terecht. Waar samengewerkt wordt met andere vakgebieden."

“Studenten zien nu ook de relevantie”, gaat Bastiaan verder. Terwijl op voorhand niet iedereen enthousiast is om 1 keer per week te reizen naar een lab of werkplaats midden in de buurt. “Bij de docenten is steeds meer interesse in wat studenten ervaren en leren in de labs en werkplaatsen”, zegt Suzan over de toenemende interesse bij de deelnemende opleidingen.

Inzicht in elkaars vakgebied

In je studiejaren alvast verbindingen leggen met (toekomstig) professionals. Ruben en Michelle zijn terug van de wandeling. Michelle, student Verpleegkunde, is blij met het project. “Je krijgt al vroeg inzicht in elkaars vakgebied.” Haar collega gebruikt zijn expertise op het gebied van Voeding en Diëtetiek. Ruben helpt iemand met een beperking met gezonde voeding: “In het weekend stuur ik hem een lijstje (voor de boodschappen, red.) en doordeweeks gaan we aan de slag!” IPL in het 2e studiejaar is voor hen perfect. “Fijn dat je de link met het werkveld al hebt voor je op stage gaat”, zegt Michelle.

Bij de docenten is steeds meer interesse in wat studenten ervaren en leren in de labs en werkplaatsen.

Stevige basis

Verwarmd door mooie verhalen en de koffie en thee gaan we verder. Iedereen zit weer in de bus.

Terwijl in de Waalsprong nog meer heipalen de grond in moeten voor nieuwe huizen en appartementen, is de basis van het lab/werkplaats Nijmegen-Noord al stevig. De 2e stop is Gezondheidsplein De Boog.

“Dit is het 2e semester dat studenten hier werken”, vertelt wijkdocent Marieke Leijte. Samen met Rob van Damme, huisarts bij De Boog en direct betrokken bij meerdere projecten, heeft ze de groep uit de bus ontvangen. Gezondheidsplein De Boog is een coöperatie. “Allemaal zorgverleners op één plek.” Daarnaast zetten ze in op ontmoeten, samenwerken, innoveren en kennisdelen. HAN-studenten zijn vanaf het 1e moment een belangrijk onderdeel. “Een model om de toekomst mee in te gaan”, concludeert Rob.

f49fbb69-afbe-11ee-a262-4fa6c166b49f Een fotoverslag van de bustour rond 2 labs- en werkplaatsen van de HAN in Oosterhout en Nijmegen-Noord
HAN-studenten in gesprek met bezoekers van de minimarkt

Minimarkt

Mila van Social Work werkt samen aan een project gericht op moeders in de buurt die net bevallen zijn. Samen met Sophie en student Mondzorgkunde Laura. “We hebben een enquête gemaakt. Daarna maken we een zorgplan op basis van de resultaten.” De lokale bekkenbodemtherapeut is opdrachtgever. “Een belangrijk issue bij jonge moeders is ‘huilbaby’s’”, geven de studenten aan.

Het project met net bevallen moeders is 1 van de 4 projecten gepresenteerd op de minimarkt in de kantine van de sporthal bij De Boog.

In beweging

Net als in Oosterhout moet ook in Nijmegen-Noord bewegingsarmoede tegengegaan worden. “50- tot 67-jarigen zien weinig mogelijkheden door werk.” Dionne vanuit Social Work en Indy, vanuit Mondzorgkunde, hebben met een enquête aangetoond dat de mogelijkheid tot bewegen beperkt is. Ook de motivatie is laag. “De doelgroep wil minder verplichtingen, een laagdrempelig aanbod én flexibiliteit”, vertelt student-collega Eline als we haar spreken over interventies.

Regio als campus

De HAN is in de buurt. Labs en werkplaatsen zijn een groeiend onderdeel van de academies Mens en Maatschappij, Paramedische Studies en Gezondheid en Vitaliteit. Bijna 60 docenten van deze 3 academies zijn 1 dag in de week actief als wijkdocent op de labs en werkplaatsen. Zij creëren en onderhouden het netwerk, zorgen voor nieuwe opdrachten en begeleiden de 1380 studenten in studiejaar 2023-2024.

In totaal zijn er meer dan 30 labs en werkplaatsen in regio Arnhem en Nijmegen. Er is één hoofdvraag: wat heeft de buurt/bewoner/cliënt nodig?

“Wij ontwerpen voor de doelgroep,” concludeert docent Marieke aan het einde van de tour.

f4a03090-afbe-11ee-ade7-3e28a89785c0 Een fotoverslag van de bustour rond 2 labs- en werkplaatsen van de HAN in Oosterhout en Nijmegen-Noord
Wijkdocent Marieke Leijte
Over 

Labs en werkplaatsen

Labs en werkplaatsen zijn fysieke ruimtes in wijken, dorpen of instellingen, waar onderwijs wordt gegeven en onderzoek wordt gedaan.

Elk studiejaar werken bijna 1400 tweedejaars studenten projectmatig aan vraagstukken uit de praktijk. Dit noemen we Interprofessioneel PraktijkLeren (IPL). De studenten komen van de opleidingen Verpleegkunde, Social Work, Fysiotherapie, Ergotherapie, Voeding & Diëtetiek, Logopedie en Mondzorgkunde.

Daarnaast kunnen 3e of 4e jaars studenten hun afstudeeronderzoek doen in een lab/werkplaats vanuit de onderwijseenheid ‘Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn’ (PZW).