Belinda en Tara Zo moeder, zo dochter

367559 Coverfoto / headerfoto zo vader zo zoon, 3 paar schoenen naast elkaar

Moeder Belinda (52) en dochter Tara (21) delen een passie voor het juridische vak. Het extraverte duo vindt familie belangrijk; Tara woont niet meer thuis, maar ze houden elkaar nog steeds op de hoogte. Met werk en studie dragen ze op hun eigen manier een steentje bij aan de maatschappij.

Belinda is sinds oktober 2022 hoofd van de afdeling Juridische Zaken bij de HAN. Na haar economisch-juridische opleiding aan de HEAO en haar studie Rechten bij de Radboud Universiteit, werkte ze als beleidsmedewerker en jurist bij verschillende overheden. En ze was 8,5 jaar wethouder in de gemeente Zevenaar.

Tara is 3e-jaars HBO-Rechten in Nijmegen. Ze loopt stage bij een bewindvoeringskantoor. Haar moeder studeert ook nog: zij volgt een Master of Business Adminstration bij Nyenrode Business Universiteit.

Zo moeder, zo dochter? Lijken jullie op elkaar?

Belinda: “Qua karakter zijn wij spontaan en ongeduldig. En we vinden familie belangrijk.”

Tara vult aan: “We zijn allebei extravert. Lang alleen zitten, dat vinden we niks. We houden van lekker eten en gezelligheid.”

In hun opleiding lijken moeder en dochter ook op elkaar.

“Als rebelse dochter wilde ik niet helemaal in de voetstappen van mijn moeder treden. Ik koos een iets andere kant, door me te focussen op de sociale kant van het recht. Zonder dat ik het wil, lijken we toch wel op elkaar,” geeft Tara toe.

Belinda: “Daar zie ik overeenkomsten in. Ik ben er trots op dat ze de sociale kant van het vak op gaat en dat dit mogelijk is binnen de HAN.”

Waar verschillen jullie in?

Belinda: “Op politiek vlak verschillen wij echt van standpunt.” Lachend gaat ze door: “Tara stemt altijd, maar wel op een andere partij dan ik. Het is goed dat Tara geïnteresseerd is in politiek.”

Tara lacht mee en vult aan: “We kunnen hele goede discussies voeren over politiek.”

Allebei op de HAN: toeval, of vooraf bedacht?

“Ik heb voor de HAN gekozen omdat ik de studie interessant vind en de opleiding in mijn ogen goed is vormgegeven,” vertelt Tara. “Dat mijn moeder hier ook werkt, is niet gepland,” vult ze aan.

Belinda: “Dat is inderdaad toeval. De HAN kende ik al wel, omdat ik er 10 jaar geleden heb gewerkt als jurist. Bovendien heb ik aan de HEAO Arnhem, een voorloper van de HAN, gestudeerd.”

522471 Belinda Elfrink en Tara Scholten voor de rubriek Zo moeder, zo dochter

Wat spreekt je aan bij de HAN?

Belinda: “De medewerkers hebben passie voor dat wat zij doen. Niet iedereen zit op dezelfde lijn, maar iedereen zet zich wel in voor goed onderwijs. Wij zijn daar als juridische afdeling ondersteunend in.”

“De manier van onderwijs volgen op de HAN vind ik prettig,” antwoordt Tara. “Het onderwijs is persoonlijk. Grote collegezalen vol met studenten trekken mij niet. Ik leer veel meer in een kleinschalige omgeving waar ik vragen kan stellen,” licht ze toe.

Wat voor type student is Tara?

Belinda: “Tara wil menselijk contact hebben, aan een docent vragen kunnen stellen en met een groep studenten aan een opdracht werken. Ze is praktisch ingesteld. Tara woont in een gezellig studentenhuis en geniet van het studentenleven. Bij de HAN zit ze op haar plek en de studie past bij haar.”

Volg je elkaar, bij de HAN?

“In het begin van de opleiding volgde ik het vak Staats- en gemeenterecht. Mijn moeder werkte toen bij de gemeente, dus al mijn vragen kon ik aan haar stellen,” antwoordt Tara.

Belinda: “Tara woont op kamers in Nijmegen. Toen ze thuis woonde, hadden we meer momenten samen dan nu. Als ze een weekendje langskomt, dan praten we over alledaagse dingen. Dan hebben we het over mijn werk en vraag ik Tara hoe het met haar studie en stage gaat. Eigenlijk gaat dat heel casual.”

Tara vult aan: “We lunchen af en toe samen op de HAN. Mijn broer die aan de Radboud Universiteit studeert, haakt soms ook aan. Nu ik stage loop, ben ik minder vaak op de campus. Wel bellen we regelmatig en dan vertelt mijn moeder me hoe het was op kantoor.”

Is je moeder op haar plek op de HAN?

Tara: “Mijn moeder werkt hard en gaat er helemaal voor. De passie die ze heeft voor het juridische vak kan ze helemaal kwijt in haar werk.”

De HAN werkt er hard aan het verschil te maken in de maatschappij. Hoe maken jullie zelf het verschil?

“Ik vind het goed dat de HAN zich focust op een slimme, schone en sociale toekomst. Daar geloof ik in. Met mijn team hoop ik een bijdrage te leveren aan het juridisch goed vormgeven van het Koersbeeld”, begint Belinda.

Daarna vervolgt ze: “Het thema water boeit mij heel erg. Daar wil ik in bijdragen, op welke manier dan ook. Onlangs ben ik geïnstalleerd in het Algemeen Bestuur van Waterschap Rijn en IJssel. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij Stichting Bodemliefde. Deze stichting zet zich in voor een gezonde bodem, die voldoende voedingsstoffen levert en het water goed vasthoudt.”

Tara draagt, net als haar moeder, een steentje bij aan het verschil maken in de maatschappij.

Tara: “Mijn hart ligt bij het maatschappelijke aspect van mijn opleiding. In mijn stage behartig ik belangen van cliënten. Die richting wil ik later op, al heb ik nog geen compleet uitgestippeld toekomstplan. Als ik straks aan mijn minor begin, heb ik wat meer tijd en ga ik me oriënteren op hoe ik binnen de HAN mijn steentje bij kan dragen.”

Meer lezen?

Ruth en Kyra

Sociaal zijn Ruth en dochter Kyra zeker! Zo heeft Ruth een netwerk van mantelzorgers opgezet en biedt Kyra een luisterend oor voor haar omgeving.

508635 Portret van Ruth en Kyra.

Astrid en Puk

Bezige bijen, dat zijn moeder Astrid en dochter Puk zeker. Astrid werkt bij de Services-afdeling MCV. Puk is 1e-jaars Ondernemerschap en Retailmanagement.

479690 zo moeder zo dochter, Astrid Bannink en dochter Puk Floor

Robert en Thijs

Sport, sport en nog eens sport. Daar draait het om, voor vader Robert en zoon Thijs.

470153 Zo vader zo zoon Robert en Thijs. Gearmd naast elkaar in zwart sport-shirt.

Mieneke en Tessa

Moeder Mieneke en dochter Tessa delen de passie voor lesgeven. Mieneke werkt in Arnhem, Tessa geeft les in Nijmegen.

441078 Mieneke Tempelmann en Tessa Kleijn op de HAN Pabo voor kunstwerken van studenten. Deze foto is gemaakt voor een artikel in de rubriek Zo moeder, zo dochter.

Michael en Michelle

Met dank aan een tip van dochter & HAN-student Michelle werkt vader Michael alweer 2 jaar bij de HAN.

431122 Een foto van vader Michael en dochter Michelle Lambertus. Geplaatst door HB.

Martin en Vera

Vader Martin en dochter Vera kozen toevallig allebei voor de HAN: de een als docent, de ander als student. Beide zijn ze eigenwijs en leergierig.

402368 Een foto van vader Martin en dochter Vera Bos. Bij het interview Zo vader, zo dochter. Geplaatst door HB.