Master Mind "Een investering voor het leven”

371001 beeld voor han rubriek master mind - verhalen van masterstudenten

Jade van Rheenen, research analist bij het Erasmus MC, leerde tijdens haar werk haar vriend Mickey kennen. Enthousiast vertelde hij over zijn master Molecular Life Sciences. Over een paar maanden sluit ook Jade deze HAN-master, op een haar na cum laude, af. "Bijna alles is meteen toepasbaar."

Voorwaarde om met deze master te starten, is dat je stageloopt bij een research- of developmentbedrijf waar onderzoek centraal staat, vertelt Jade. "Toen ik bij het Erasmus MC ging werken, had ik al aangegeven dat ik graag een master wilde doen. Zij hebben me de mogelijkheid gegeven.” 

Op welk moment dacht je: 'Yes, dit is het?' 

“Na mijn bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de Hogeschool Leiden, wilde ik verder studeren. Toen twijfelde ik tussen deze master of de universitaire master Farmacie in Utrecht. In het Erasmus MC leerde ik Mickey kennen op de afdeling Medische Microbiologie & Infectieziekten (MMIZ).”

Lachend: “Hij is echt een prima ambassadeur van deze master. Om een goed beeld te krijgen, heb ik de coördinator van de master, Andrea Thiele, gevraagd of ik een dag colleges kon meelopen. Daarna wist ik: dit wil ik. De modules in deze master spreken me aan. Deels heb ik er al mee gewerkt, andere modules waren nieuw en interessant met onderwerpen als biochemie, moleculaire biologie en celbiologie."

"Je leert ook meer over medicijnontwikkeling en de productie van biomoleculen. In het 2e jaar ligt de focus op de ontwikkeling van vaccins en diagnostische tests. Op mijn stageplek ontwikkel ik mijn onderzoeksvaardigheden en ben ik bezig met mijn afstudeerproject.” 

Vertel eens over je afstudeeronderzoek?  

“Met een klein team ontwikkel ik een diagnostische sneltest. Er is een groep bacteriën die zeer resistent is voor antibiotica en relatief vaak voorkomt bij urineweginfecties of een longontsteking. Door een bepaald gen werkt de antibiotica bij een groep patiënten niet. Met de sneltest kun je aantonen of de patiënt deze bacterie heeft. Het is een mooi en uitdagend onderzoek om te doen. Verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en met elkaars inzichten steeds dichter bij een oplossing komen, dat is wat me triggert.” 

419353 Een foto van Jade van Rheenen, masterstudent Molecular Life Sciences. Geplaatst door HB.
Jade van Rheenen, masterstudent Molecular Life Sciences

Waarom is dit een 'echte' master? 

“Omdat de master me inhoudelijk en persoonlijk naar een ander level heeft gebracht. En omdat je in het diepe wordt gegooid en zelf een manier moet vinden om de 7 modules goed af te ronden. Dat vond ik soms spannend. In het begin zocht ik naar bevestiging, later niet meer. Ik had inmiddels voldoende vertrouwen om het zelf te doen."

"Ik leerde hoe ik me op kon stellen als projectleider, leerde over het omgaan met mensen en over mijn eigen gevoelens in uitdagende situaties. Zicht krijgen op en omgaan met mijn emoties is een proces. Mijn supervisor en vriend zien dat ik daarin professioneler ben geworden. Daardoor heb ik ook meer een helikopterview gekregen op de verschillende projecten die lopen. Het vele reflecteren op mijn eigen functioneren heeft me doen groeien. Ook dankzij een heel fijn team van docenten en mijn medestudenten. Met een aantal ben ik bevriend geraakt en we blijven elkaar zeker zien.” 

Wat zijn je toekomstplannen? 

“Toen ik met deze master begon, wilde ik hierna een PhD gaan doen en promoveren. Het leek me geweldig om voor 4 jaar een eigen onderzoek te leiden. Nu twijfel ik. Het bedrijfsleven trekt me ook en daar ben je in tegenstelling tot de academische wereld niet projectafhankelijk. Het biedt meer zekerheid."

"Ik kan beide werelden vergelijken, omdat ik na mijn afstuderen een jaar bij een farmaceutisch bedrijf heb gewerkt. Daarentegen biedt de academische wereld veel onderzoeksmogelijkheden om verder te groeien. Ik wacht af of er nieuwe funding komt, zodat ik bij mijn huidige werkgever kan blijven. Ze willen me graag houden. Ik heb daar inmiddels ook een heel fijn netwerk opgebouwd.” 

Wat zijn de voor- en nadelen van werken en studeren? 

“De combinatie van een baan en een master is oprecht zwaar. Voor colleges reisde ik van Roosendaal naar Nijmegen en was ik ongeveer 4 uur onderweg. Door corona is er veel online les geweest. Dat bespaarde tijd, maar ik vond het oprecht jammer dat we elkaar zo weinig zagen. Ik ben misschien 6 keer voor colleges en tentamens naar Nijmegen geweest." 

"2 jaar heb ik geschipperd met mijn tijd, ik was vaak avonden en weekenden met de opleiding bezig. Terugblikkend had ik ook wel iets minder perfectionistisch kunnen zijn, dat had me veel stress bespaard. Voordeel is dat de meeste opdrachten zijn verweven met mijn werk. Daardoor is bijna alles wat ik leer meteen toepasbaar. Ik kan wel zeggen dat deze master is investering voor het leven. Op mijn vakgebied, maar ook als persoon ben ik in sneltreinvaart ontzettend gegroeid. Het gaat om veel meer dan alleen dat papiertje.” 

In de rubriek Master Mind portretteren we studenten die onlangs voor een van de unieke masteropleidingen bij de HAN kozen.

Master Molecular Life SciencesOver deze masteropleiding

In de biotechnologie, farmaceutische industrie en medische wereld is grote behoefte aan professionals die wetenschappelijk onderzoek in de praktijk kunnen brengen. Wil jij meer kennis, vaardigheden en verantwoordelijkheden? Dan is deze master iets voor jou.

meisje en jongen overleggen in het laboratorium

Meer lezen?

"Mijn vraagstuk gaat over studentenwelzijn"

Een dag voor de start van de zomervakantie kiezen voor je master. En dat door het enthousiaste verhaal van een collega. Docent Miriam Zwaan over deze unieke master.

412356 Een foto van Miriam Zwaan, masterstudent. Bij het interview met Miriam. Geplaatst door HB.

"Een goed netwerk is zó belangrijk"

Bijna kan Matthijs MSc voor zijn naam zetten. Na een tussenjaar koos hij voor de master Molecular Life Sciences. Op naar zijn volgende stap: een PhD doen.

405659 Een foto van masterstudent Matthijs Kersten. Bij het interview in de rubriek Master Mind. Geplaatst door HB.

"Met deze master word ik een beter fysiotherapeut"

Een master biedt verdieping in je vak én volop nieuwe kansen. Dat laat Lukas Vorstermans zien, hij volgt de master Musculoskeletale Revalidatie.

398053 Een foto van Lukas Vorstermans. Hij is masterstudent en wordt geinterviewd. Geplaatst door HB.

"Dit is het beroep dat bij me past"

Jill Muijrers uit Landgraaf koos voor een unieke masteropleiding bij de HAN: Physician Assistant. Een relatief nieuw beroep, naast de vertrouwde arts en verpleegkundige.

374590 null

"Ik krijg tools om me steviger neer te zetten"

Kim Stuffers uit Scheveningen zoekt het graag verderop. Via omwegen kwam ze uit bij de HAN. Daar vindt ze de nodige verdieping: persoonlijk en voor haar sport.

381225 Een foto van geinterviewde Kim Stuffers, masterstudent bij de HAN. Geplaatst door HB.

"Ik zeg mijn baan op om deze master te doen"

Stoppen met werken, omdat je alles uit je masteropleiding wilt halen. Job Allemekinders volgt de unieke masteropleiding Circulaire Economie bij de HAN.

389366 Een foto van Job Allemekinders, masterstudent bij de HAN. Geplaatst door HB.