Femke nam een tussenjaar

Toen Femke op haar 17e van de havo kwam, had ze geen idee wat ze wilde studeren. Ze besloot een tussenjaar te nemen en de HAN Start Academy te volgen. Dat jaar leerde ze zichzelf beter kennen en vond ze een opleiding die bij haar paste.

Femke nam een tussenjaar

Theater, onderwijs, sport – er was zoveel dat Femke op haar 17e interessant vond. “Er stonden wel 10 opleidingen op mijn lijstje. Maar niet 1 sprong eruit”, vertelt ze. Femke had het daar moeilijk mee. “Ik moest een levensbepalende keuze maken terwijl ik nog niet goed wist wie ik was. Kies je dan maar gewoon iets?”

Femke niet. Ze nam een tussenjaar om uit te zoeken welke studie bij haar past. Ze kwam op dat idee toen haar decaan vertelde over de Start Academy* van de HAN. In dat trainingsprogramma onderzoeken jongeren in een half jaar welke studierichting bij hen past. Om daar aan mee te kunnen doen, neem je een tussenjaar.

Femke had geen idee wat ze van dat jaar moest verwachten. “Ik liet het maar op me af komen. Ik hoefde in elk geval niet bang te zijn dat ik me ging vervelen, omdat ik meteen in september met de Start Academy begon.”

Persoonlijke ontwikkeling

Op de Start Academy leerde Femke zichzelf beter kennen. “Tijdens projecten, trainingsdagen en workshops ontdekte ik wat mijn kwaliteiten en valkuilen zijn. Ik kwam erachter waar ik energie van krijg. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik het interessant vindt om anderen te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling.  Met die kennis over mezelf ben ik naar opleidingen gaan kijken.”

Toen Femke op de havo zat, was ze al eens naar een Open Dag van de studie Learning and Development in Organisations geweest. Femke: "Ik had zelfs een dag meegelopen, maar de opleiding sprak me niet aan. Ik vond het allemaal een beetje vaag, begreep er niet veel van. Toch kwam die opleiding tijdens de Start Academy weer naar boven."

Femke ging ging nog een keer naar een Open Dag."Deze keer wist ik veel beter wat ik wilde vragen en waar ik naar zocht in een opleiding. Toen sprak de opleiding me wel aan. Inmiddels zit ik in het 2e jaar van de studie en bevalt het heel goed.”

Baantje

Tijdens haar tussenjaar had Femke geen recht op een studenten-ov. Om toch van a naar b te kunnen komen, zocht ze een baantje. “Ik ben bij een bakkerij gaan werken, een hele toffe werkervaring. Ik heb er meer zelfvertrouwen van gekregen en ik weet nu wat er bij een baantje komt kijken en hoe het voelt om zelf geld te verdienen. Ook deed ik vrijwilligerswerk op een muziektheaterschool. Ik ben dus zoveel mogelijk gaan ondernemen om ervaringen op te doen.”

Aan scholieren die nog geen studiekeuze kunnen maken, raadt Femke een tussenjaar zeker aan. “Mits ze gedreven zijn om er wat van te maken. Wat je er in stopt haal je er ook uit, dus verdiep je in jezelf en je studiekeuze. Zoek uit waar je gelukkig van wordt. Voor mij was het heel fijn om na al die drukke jaren even stil te staan en na te denken over wie ik eigenlijk ben en wat ik eigenlijk wil. Soms zie ik volwassenen van 40 die dat nog niet over zichzelf weten. Ik vind het een fijn idee dat ik die rugzak met tools nu al heb.”

Toekomst 

Femke kijkt nu ook anders tegen haar toekomst aan. “Eerst zag ik mijn loopbaan als een piramide, ik dacht dat ik zo snel mogelijk in een rechte lijn de top moest bereiken. Nu zie ik het als een omgekeerde piramide. Ik sta in de punt, met mijn studie als basis. Vanaf daar kan ik verder bouwen en me alle kanten op ontwikkelen. Wat ik nu leer vind ik heel interessant, die kennis en ervaring stop ik in mijn rugzak en daar haal ik later uit wat ik nodig heb.”

*De website van de Start Academy is tijdelijk niet beschikbaar. Het is op dit moment ook niet mogelijk om je aan te melden.

Lees ook:
 

Moeder Trudie schrok wel even

Toen Femke vertelde dat ze een tussenjaar wilde nemen, moest haar moeder wel even aan dat idee wennen. "Mijn eerste gedachte was: dit blijft bij een havo diploma. Als Femke eenmaal uit het studieritme is gestapt en gewend is om haar eigen geld te verdienen, gaat ze vast niet meer studeren", vertelt Trudie. 

Nu kijkt ze er heel anders tegenaan.

Coverfoto achterkant Koosje magazine van moeder en zoon