Wat kost studeren aan het hbo?

Als je gaat studeren betaal je collegegeld. Je hebt ook boeken en een laptop nodig en misschien ga je op kamers. Maar je kunt ook studiefinanciering aanvragen. Lees hier met welke kosten je rekening moet houden.

65857 studenten lachen in gezonde kantine

houd rekening met deze kosten

Collegegeld

Hoeveel collegegeld jij betaalt, hangt af van jouw situatie. Is dit je 1e inschrijving in het hoger onderwijs in Nederland? Dan hoef je in het 1e jaar misschien maar de helft van je collegegeld te betalen. Mooi meegenomen!

Twee studenten werken samen met laptop

Studiematerialen

Als je start met je studie heb je boeken en een laptop nodig. Lees hier wat je allemaal moet kopen en waar je dat het beste kunt doen.

Twee meiden studeren samen met boeken en laptop een meisje rood shirt

Excursies en studiereizen

De kosten hiervoor verschillen per opleiding. Klik op jouw opleidingspagina via het kopje Praktische info op Opleidingskosten. Daar vind je meer info over eventuele kosten voor excursies en studiereizen.

student wijst op wereldkaart

Levensonderhoud

In Nederland moet je verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten. En als je op kamers gaat ben je ook geld kwijt aan huur en boodschappen. Het Nibud heeft in 2017 een onderzoek gedaan onder studenten om uit te rekenen hoeveel zij gemiddeld per maand kwijt zijn als ze op zichzelf wonen.

Studente studeren in studiecentrum en werken op laptop, van bovenaf

Vraag studiefinanciering aan

Fijn, fijn, fijn: in Nederland kun je als (voltijd) hbo-student studiefinanciering aanvragen. Dat geld van de overheid kun je goed gebruiken om (een deel van) je collegegeld of huur te betalen.

  • Studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en een Studenten OV-kaart. Het kan zijn dat je ook een aanvullende beurs krijgt en je kunt ervoor kiezen om extra geld bij te lenen. Sommige onderdelen zijn een gift, anderen betaal je later terug. Hier lees je hoe studiefinanciering in elkaar zit
  • Vraag je studiefinanciering op tijd aan, in elk geval voor 1 september. Dan krijg je je 1e betaling eind september al.
  • Kom je van het mbo? Als je stopt binnen 1 jaar hoef je de ontvangen studiefinanciering niet terug te betalen.
studiefinanciering hbo aanvragen
collectieve zorgverzekering
 

Wist je dat je korting kunt krijgen op je zorgverzekering?

Ook een kostenpost om rekening mee te houden: je zorgverzekering. In Nederland ben je verplicht om die af te sluiten. Dat kan voordeliger als je het samen met heel veel anderen doet, collectief dus. Zilveren Kruis Achmea biedt bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering voor studenten. Als student krijg je korting op de premie voor de basisverzekering én de aanvullende verzekering. Als nieuwe klant ontvang je ook een jaar lang 25% extra korting op de premie van een Beter Af Plus Polis.

  • Vraag een offerte aan bij Zilveren Kruis Achmea.
  • Je hebt dan het collectiviteitsnummer van de HAN nodig. Dit nummer vind je op HAN Insite. Dat is de online omgeving van de HAN, waar je als student inlogt met je HANaccount.
collectieve zorgverzekering studenten