65857 studenten lachen in gezonde kantine

Wat kost studeren?

Collegegeld

Hoeveel collegegeld jij betaalt, hangt af van jouw situatie. Is dit je 1e inschrijving in het hoger onderwijs in Nederland? Dan hoef je in het 1e jaar misschien maar de helft van je collegegeld te betalen. Mooi meegenomen!

Twee studenten werken samen met laptop

Studiematerialen

Als je start met je studie heb je boeken, readers en syllabi nodig. Een laptop is ook heel handig. Lees hier wat je allemaal moet kopen en waar je dat het beste kunt doen.

Twee meiden studeren samen met boeken en laptop een meisje rood shirt

Excursies en studiereizen

De kosten hiervoor verschillen per opleiding. Klik op jouw opleidingspagina via het kopje Praktische info op Opleidingskosten. Daar vind je meer info over eventuele kosten voor excursies en studiereizen.

student wijst op wereldkaart

Levensonderhoud

Je levensonderhoud, verzekeringen, ook daar moet je rekening mee houden. Vooral als je op kamers gaat, dan komt je huur daar ook nog eens bij. Het Nibud heeft in 2017 een onderzoek gedaan onder studenten om uit te rekenen hoeveel zij gemiddeld per maand kwijt zijn als ze op zichzelf wonen.

Studente studeren in studiecentrum en werken op laptop, van bovenaf

Studiefinanciering

Als je gaat studeren aan een hogeschool of universiteit, heb je vanaf de 1e maand van je studie recht op studiefinanciering. Zorg wel dat je die studiefinanciering minimaal 3 maanden van te voren aanvraagt via Mijn Duo. 

Studiefinanciering bestaat uit:

  • Basisbeurs/lening*
  • aanvullende beurs
  • studentenreisproduct (OV chipkaart)
  • collegegeldkrediet

De lening, het reisproduct en het collegegeldkrediet zijn voor iedereen. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van je gezinssituatie en het inkomen van je ouders. Check de rekenhulp van DUO om te zien hoeveel studiefinanciering jij kunt krijgen.

* Vanaf studiejaar 2023-2024 wil het kabinet de basisbeurs weer invoeren. Dat geldt voor studenten aan hbo en universiteit. Ook zijn er nieuwe plannen voor studenten in het mbo. Deze plannen zijn nog niet definitief. De Eerste en Tweede Kamer moeten hier nog over stemmen. Als er meer nieuws is, delen we het hier. Kijk hier voor meer informatie. 

Terugbetalen

Hoeveel je per maand gaat terugbetalen na je studie, hangt af van je inkomen straks. Je hebt 35 jaar de tijd om je lening terug te betalen. Verdien je minder dan het minimumloon? Dan hoef je op dat moment niet terug te betalen.

De bedragen van de aanvullende beurs en je OV chipkaart kunnen worden omgezet in een gift. De voorwaarde is wel dat je binnen 10 jaar je diploma bij een universiteit of hogeschool haalt.

Lees verder op de website van DUO

Collectieve zorgverzekering voor HAN studenten

Iedereen in Nederland moet verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten. Dat kan voordeliger als je het samen met heel veel anderen doet, collectief dus. Zilveren Kruis Achmea biedt bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering voor studenten. Als student krijg je dan korting op de premie voor de basisverzekering én de aanvullende verzekering. Als nieuwe klant ontvang je ook nog eens een jaar lang 25% extra korting op de premie van een Beter Af Plus Polis.

Wil jij je hier als HAN-student voor aanmelden? Vraag een offerte aan bij Zilveren Kruis Achmea. Je hebt dan het collectiviteitsnummer van de HAN nodig. Dit nummer vind je op HAN Insite.