Van mbo naar hbo

studeren-op-campus

Ben jij bijna klaar met je mbo-studie? Dan sta je voor een belangrijke keuze! Ga je werken of doorstuderen om je hbo diploma te halen? Of kies je voor een combinatie van werken en leren? De HAN helpt je graag op weg. Bij sommige hbo-opleidingen kun je met je mbo-diploma zelfs vrijstellingen krijgen

Durf jij door te studeren?Van mbo naar hbo

Altijd al je hbo-diploma willen halen? In deze video vertellen Isabelle, Romy en Mark over hun stap naar het hbo. Isabelle studeert in voltijd, Romy studeert duaal en Mark is afgestudeerd voor zijn deeltijdopleiding.

Kom je kennismaken?

Kom verder kennismaken

Klikt het met een opleiding? Kom verder kennismaken! Het aanbod verschilt per opleiding. Denk aan (online) Proefstuderen, een rondleiding of een 1-op-1 gesprek. Kijk op de pagina van jouw opleiding onder het kopje 'Kom Langs' voor welke activiteiten jij je kunt aanmelden.

Studenten Pedagogiek luisteren naar elkaar in een kring

Speciale mbo Proefstudeerdagen

Een aantal opleidingen organiseert online Proefstudeerdagen speciaal voor mbo'ers. Daar kun je ervaren wat het niveau van de vakken op het hbo is en wat de grootste verschillen tussen mbo en hbo zijn. Check hieronder om welke opleidingen het gaat.

Meiden lunchen aan tafel met planten en telefoon

PodcastDe overstap van MBO naar HBO

In deze Podcast vertelt Romy over haar stap van het mbo naar het hbo. Ze studeert op dit moment de Associate degree (tweejarige hbo-opleiding) Online Marketing en Sales. Ze doet dit in duale vorm en combineert haar studie met werk. Romy vertelt waarom ze is gaan doorstuderen en waarom ze nog lang niet uitgeleerd is! Luister je mee?

Damla Seker in blauwe stoel

AanvragenOnze brochure al in huis?

Hoe maak je een studiekeuze? Hoe kunnen de interessegebieden van de HAN daarbij helpen? En hoe meld je je aan voor een opleiding bij de HAN? Al die info vind je hier op de website, maar het staat ook lekker overzichtelijk bij elkaar in onze brochure 'Van mbo naar hbo'. Die is speciaal voor jouw als mbo'er! Ligt ie al op je keukentafel? Zo niet, bestel 'm hier.

Achterkant meisje leest brochure

Wat is het verschil tussen mbo en hbo?

Een hbo-studie is een niveau hoger dan het mbo. Stof wordt sneller behandeld, het vraagt meer van je taalvaardigheid en zelfstandigheid. Er wordt meer eigen inbreng verwacht en je bent zelf verantwoordelijk voor je planning en voortgang. We begeleiden je daar natuurlijk wel goed bij. Uiteindelijk kun je met een hbo-diploma ander werk doen dan met een mbo-diploma.

Voorbeeld: Hbo-docenten geven aan het begin van een trimester aan welke deadlines er zijn en of de opdrachten alleen of in groepen uitgevoerd moeten worden. Het is aan jou hier een passende planning bij te maken. Studenten die alles uitstellen tot het laatste moment, hebben het dus lastig op het hbo. In de studiegids van een hbo-opleiding zie je wat de inhoud van de vakken zijn en wat je aan het einde van een vak moet kennen en kunnen. De docenten controleren niet je huiswerk en gaan niet actief na of je alles begrijpt. Snap je iets niet? Trek dan dus zelf aan de bel!

Voorbeeld: Als onderwijsassistent (mbo) werk je in het basisonderwijs en ondersteun je de juf of meester. Met een pabodiploma op zak (hbo) heb je je eigen klas en ben jij dus die juf of meester.

doorstuderenWat zijn de voordelen van een hbo diploma?

  • Je kunt verder groeien in je huidige functie 
  • Je gaat verder met de praktijkervaring die je al hebt 
  • Jouw theoretische kennis en onderzoeksvaardigheden groeien
  • Je kunt solliciteren op vacatures voor hoog opgeleiden 
  • Je kunt uiteindelijk meer gaan verdienen 
  • Je kunt voor een voltijdstudie kiezen of werken en leren combineren 
  • Je kunt doorstromen naar een master van het hbo of van de universiteit
Twee studenten werken samen met laptop

StudiekeuzeHoe kies ik een hbo studie?

Wil je doorstuderen, maar weet je nog niet welke studie het beste bij jou past? Neem uitgebreid de tijd voor die belangrijke keuze.

Student luistert naar student

Welke studievorm past bij mij?

Wil jij fulltime studeren of je studie combineren met je werk? En ga je er weer 4 jaar tegenaan, of haal je liever na 2 jaar al een diploma? Er zijn een heleboel opties. 

praktijklokaal les, FEM

DoorstuderenSluit mijn mbo-opleiding aan?

Met een mbo-4 diploma kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Wil je verder studeren in dezelfde richting als je mbo-studie? Dat hoeft niet, maar het is natuurlijk wel heel handig. Het overzicht hieronder kan jou daarbij helpen. In welke richting wil jij doorstuderen?

praktijklokaal, les, studenten, werken, lachen, homebase, college, klas, economie, finance, orm

VrijstellingKan ik vrijstellingen krijgen op het hbo?

Bij sommige hbo-opleidingen kun je met je mbo-diploma vrijstellingen krijgen, maar vaak ook niet. Zo check je hoe dat zit:

  • Ga naar jouw opleidingspagina.
  • Klik via het kopje 'praktische info' op 'toelatingsinformatie'.
  • Klik op mbo. Als je vrijstelling kunt krijgen, moet het hier staan.
Studente studeren in studiecentrum en werken op laptop, van bovenaf