Van mbo naar hbo

Ben jij bijna klaar met je mbo-studie? Dan sta je voor een belangrijke keuze! Ga je werken of doorstuderen om je hbo diploma te halen? Of kies je voor een combinatie van werken en leren? De HAN helpt je graag op weg. Bij sommige hbo-opleidingen kun je met je mbo-diploma zelfs vrijstellingen krijgen.


AanvragenOnze brochure al in huis?

Hoe maak je een studiekeuze? Hoe kunnen de interessegebieden van de HAN daarbij helpen? En hoe meld je je aan voor een opleiding bij de HAN? Al die info vind je hier op de website, maar het staat ook lekker overzichtelijk bij elkaar in onze brochure 'Van mbo naar hbo'. Die is speciaal voor jouw als mbo'er! Ligt ie al op je keukentafel? Zo niet, bestel 'm hier.

Voorwaardelijke toelating MBOStudievertraging in coronatijd

Heb jij je aangemeld voor een opleiding aan de HAN, maar kun je door corona niet op tijd aan de toelatingsvoorwaarden voldoen omdat je studievertraging hebt opgelopen? Als jij kunt aantonen dat dit direct door corona(maatregelen) komt, kun je misschien toch in september 2020 met je studie starten. Dan word je voorwaardelijk toegelaten, en krijg je meer tijd om de benodigde documenten in te leveren.

Durf jij door te studeren?Van mbo naar hbo: voltijd, deeltijd en duaal

Altijd al je hbo-diploma willen halen? In deze film wordt het verhaal verteld van Isabelle, Romy en Mark. Ze vertellen over hun stap naar het hbo en hoe ze dit ervaren. Isabelle studeert in voltijd, Romy studeert duaal en Mark is reeds afgestudeerd voor zijn deeltijdopleiding.

Voordelen van een hbo diploma

Met een mbo-diploma op zak ben je klaar om te gaan werken. Kies je voor doorstuderen aan het hbo dan heeft dat veel voordelen: 

  • Je kunt solliciteren op vacatures voor hoog opgeleiden 
  • Je kunt uiteindelijk meer gaan verdienen 
  • Je kunt verder groeien in je huidige functie 
  • Je gaat verder met de praktijkervaring die je al hebt 
  • Je wint aan theoretische kennis en onderzoeksvaardigheden
  • Je kunt voor een voltijdstudie kiezen of werken en leren combineren 
  • Je kunt doorstromen naar een master van het hbo of van de universiteit

Voorbeeld: Als onderwijsassistent (mbo) werk je in het basisonderwijs en ondersteun je de juffrouw of meester. Met een pabodiploma op zak (hbo) heb je je eigen klas en ben jij dus die juffrouw of meester.

Check welke hbo-opleiding aansluit op jouw mbo-opleiding (TechniekEducatieGezondheid en Economie & Bedrijf).

Welke studievorm past bij mij?

Wil jij fulltime studeren of je studie combineren met je werk? En ga je er weer 4 jaar tegenaan, of haal je liever na 2 jaar al een diploma? Er zijn een heleboel opties. 

> Voltijd, deeltijd of duaal? Meer over onderwijsvormen
> In 2 jaar je diploma? Meer over het associate degree
> Of toch 4 jaar studeren? Meer over de bachelor

Verschil tussen mbo en hbo

Een hbo-studie is een niveau hoger dan het mbo. Stof wordt sneller behandeld, het vraagt meer van je taalvaardigheid en zelfstandigheid. Er wordt meer eigen inbreng verwacht en je bent zelf verantwoordelijk voor je planning en voortgang. We begeleiden je daar natuurlijk wel goed bij.

Voorbeeld: Hbo-docenten geven aan het begin van een trimester aan welke deadlines er zijn en of de opdrachten alleen of in groepen uitgevoerd moeten worden. Het is aan jou hier een passende planning bij te maken. Studenten die alles uitstellen tot het laatste moment, hebben het dus lastig op het hbo. In de studiegids van een hbo-opleiding zie je wat de inhoud van de vakken zijn en wat je aan het einde van een vak moet kennen en kunnen. De docenten controleren niet je huiswerk en gaan niet actief na of je alles begrijpt. Snap je iets niet? Trek dan dus zelf aan de bel!

Hoe kies ik een hbo studie?

 

Wil je doorstuderen, maar weet je nog niet welke studie het beste bij jou past? Neem uitgebreid de tijd voor die belangrijke keuze. 

Kan ik vrijstellingen krijgen op het hbo?

Meestal niet, maar bij sommige hbo-opleidingen kun je met je mbo-diploma vrijstellingen krijgen. Zo check je hoe dat zit:

  • Ga naar jouw opleidingspagina.
  • Klik via het kopje 'praktische info' op 'toelatingsinformatie'.
  • Klik op mbo. Als je vrijstelling kunt krijgen, moet het hier staan.

HBO Proof FestivalBen jij hbo-proof?

Ben jij benieuwd of het hbo wat voor jou is? Elk jaar organiseert de HAN samen met 7 ROC's het HBO Proof festival. Daar kun je 'proeven aan het hbo' tijdens een mix van workshops, interactieve trainingen, muziek en meer.

Wat is de meerwaarde van doorstuderen? Hoe kun je werken en studeren goed combineren? Dat en meer ontdek je tijdens dit festival. Natuurlijk krijg je allemaal tips & tricks van studenten die de overstap al hebben gemaakt. Als je naar huis gaat, weet je wat jou te doen staat om je voor te bereiden op het hbo.

Het HBO Proof festival op 25 maart 2020 werd helaas afgelast. De volgende editie van het HBO Proof festival is in maart 2021.