Werken in het basisonderwijs

Met een onderwijsbevoegdheid voor het primair onderwijs kun je lesgeven op basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs. Met de hbo-opleiding leraar basisonderwijs (Pabo) haal je deze bevoegdheid. De complete opleiding duurt 4 jaar. Heb je een hbo- of wo-diploma? Dan kun je de verkorte variant van 2,5 jaar volgen. Of kiezen voor het traject zij-instroom.

5 kinderen zitten in de klas en steken hun vinger op.

De deeltijd-opleiding Pabo

De deeltijd-opleiding Pabo duurt in principe 4 jaar en bestaat uit 7 modules plus een minor. Volg je de versnelde route van 2,5 jaar, dan schuiven de modules in elkaar.

Zij-instroom Pabo

Je bent zij-instromer als je vanuit een ander beroep leraar wilt worden. Of als je al leraar bent, maar les wilt geven in een ander vak of andere onderwijsvorm. Met de juiste vooropleiding en ervaring ben je als zij-instromer zeer welkom in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Om het zij-instroomtraject te volgen, heb je een baan nodig op een school die dit traject ondersteunt. Voordat je kunt starten, doe je mee aan een geschiktheidsonderzoek.

Bij de HAN kun je behalve voor een zij-instroomtraject Leraar Basisonderwijs ook kiezen voor een zij-instroomtraject leraar Nederlands, Engels, Duits, Frans, Economie, Wiskunde, Natuurkunde of Scheikunde.

Ad Pedagogisch Educatief Professional

Heb jij een mbo-4 opleiding in bijvoorbeeld de richting kinderopvang of onderwijsassistent? En trekt de pabo je wel, maar wil je geen 4 jaar studeren? Denk dan eens aan de 2-jarige Associate Degree-opleiding Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP).  Na deze opleiding zit je als het ware tussen een onderwijsassistent en een leraar in. Je werkt zelfstandig en ontwikkelt eigen programma’s. Je helpt kinderen met het verwerken van leerstof, coacht hen en begeleidt hen zelfstandig. Hierin werk je nauw samen met collega’s, relevante organisaties en ouders/verzorgers. Daarnaast signaleer je wanneer sprake is van complexe, meervoudige vraagstukken en verwijs je in overleg het kind en gezin door naar de juiste personen/organisaties.

Met dit diploma heb je volop kansen op een goede baan in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, een brede school of integraal kindcentrum. Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kun je na je associate degree via een schakelmodule doorstromen naar de bachelor deeltijdopleiding Pabo.

Kan je zomaar leraar worden?Routes naar het leraarschap

Je wilt natuurlijk weten waar je aan begint als je kiest voor een lerarenopleiding in voltijd of deeltijd. We hebben de routes voor je op een rijtje gezet in een handige infographic. 

340524 onderwijs en opvoeding, leerlingen steken hand op, docent wijst leerling aan

Vragen?

Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500