Project HyDrOuS: Hybride Decentraal Opslag Systeem

Rendering  HyDrOuS en Smart Grids

Wat maakt deze hybride? Dat is de combinatie van de waterstof-bromide module voor de langere termijn energieopslag bij laag vermogen en een module voor de korte termijn bij hoog vermogen.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

1 april 2017

Looptijd

Ruim 4 jaar

Subsidie

OP Oost

Projectleider

Ballard Asare-Bediako

Aanleiding van het project

Er is wereldwijd een grote behoefte aan goedkope en duurzame energieopslag technologieën. Maar hoe moet dat eruit zien? Welke eigenschappen zijn noodzakelijk? Wij ontwikkelen een hybride energieopslagsysteem (HyDrOus) om hier antwoord op te geven. 

Doel

De hoofddoelstelling van dit project is de ontwikkeling en realisatie van een hybride energieopslagsysteem, op basis van waterstof-bromide redox-flow technologie en second-life batterijen uit elektrosche auto's. We willen binnen dit project een zo breed mogelijk inzetbaar energieopslagsysteem ontwikkelen. 

Subdoelstellingen 

  • Detailontwerp, bouw en test van een 50kW/250kWh waterstof-bromide redox-flow energieopslagmodule. 

  • Conceptueel ontwerp van het hybride systeem en implementatie in een testomgeving. 

  • Het valideren en demonstreren van het systeem in een representatieve operationele omgeving. 

Rendering  HyDrOuS en Smart Grids
HyDrOus

Resultaten

Momenteel wordt het ontwerp van flowbatterijen getest in een gecontroleerde omgeving. Voorlopige resultaten laten een functionerend concept van de batterij zien eneen goed overzicht van de aspecten die nog verder ontwikkeld moeten worden. Ook is het energy management concept nader onderzocht door middel van modeleren en simuleren. 

Subsidieverstrekker

We ontvangen voor dit project subsidie van het Operationeel Programma Oost (OP Oost). Dit is hét subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. 

OP Oost valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten. 

Onze partners

  • Elestor
  • HAN Lectoraat Meet- en Regeltechniek
  • Trinergie
Betrokken Onderwijs
 

Opleiding: Master Engineering Systems

De Engelstalige Master Engineering Systems wordt in voltijd en deeltijd aangeboden. Binnen deze Master kies je 1 van de 5 specialisaties: Automotive Systems, Control systems, Embedded systems, Lean Engineering of Sustainable Energy. Je vergroot je carrierekansen en je hebt een goede aansluiting bij de praktijk. Met jouw Mastertitel breng je jouw Engineering skills en loopbaan naar the next level!

 

Lang rood haar, donkere bril, wit shirtje, donkerblauw jasje

Overige betrokken opleidingen - ook te volgen in deeltijd

Elektrotechniek

Elektriciteit? We kunnen niet zonder. Zonnepanelen, windmolens, elektrisch aandrijven van voertuigen, smartphones, keukenapparatuur of lasertechniek in de zorg. Alles heeft verband met elektrotechniek. Leer hoe je apparaten en machines beter, duurzamer en slimmer maakt. Dit geeft jou een kick!

570c84ea-0cf9-11ee-babd-02565807075b Elektrotechniek student Mik bij elektrotechnische installatie.

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? Wil jij een technisch project van begin tot eind uitvoeren? Leren hoe je een machine(onderdeel) ontwerpt en bouwt? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Kies dan HAN Werktuigbouwkunde!

0c35fee0-73ee-11ee-9b04-52905f9ef557 Tim Vianen, student Werktuigbouwkunde, doet onderzoek in het waterstoflab van de HAN.

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij dol op cijfers? Hou je van overzicht? Als business controller overzie je alle geld- en informatiestromen van een bedrijf. Jij weet hoe de organisatie er financieel voor staat. Je adviseert de directie wat beter kan. Hou je van rekenen en puzzelen dan is deze opleiding iets voor jou!

c57463ce-0d00-11ee-aa9f-02565807075b Finance and Control, klas, studenten, 2023

Engineering Systems

Binnen de Engelstalige voltijd Master Engineering Systems kies je 1 van de 3 specialisaties: de Mastertrack Automotive Systems, Cyber-Physical Systems of Sustainable Energy. Met jouw mastertitel breng jij jouw engineering skills naar the next level.

studenten bekijken model

Contact over dit project?

Nieuws

402252 Beursopstelling Autoprof 2022
eb8e1c0a-0cf4-11ee-9b61-02565807075b Carolien Kattenbelt en Jan Geurts van Kessel
346032 Persbericht Forse impuls voor waterstofinnovatie Oost-Nederland
51e7a3dc-0cf4-11ee-8732-02565807075b hybride waterstof elektrische bakfiets met Mika Damen student Embedded Systems Engineering voor gebouw Ruitenberglaan 29
265637 Conceptbeeld hal Connectr Energy
Master studenten werken met power grid
SEE, stekker elektrische auto
Lectoraat
 

Meet en regeltechniek

De regeringsleiders hebben besloten dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 2°C. Dit heeft geleid tot sterke groei van duurzame opwekking van energie en het overstappen naar elektrische alternatieven. Hierdoor staat de stabiliteit van het energiesysteem onder druk.

bouwkunde studenten deeltijd demo tafel
Blijf op de hoogte

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
 

Abonneer op de SEECE nieuwsbrief

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektrische energievoorziening. Deze publiek-private samenwerking van bedrijven, instellingen en verschillende groepen binnen de HAN, jaagt noodzakelijke innovatie aan en zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit.

Vierkant SEECE logo te gebruiken als afbeelding om door te klikken voor aanvragen SEECE nieuwsbrief