Project

GoedZo Goede Voeding Goede Zorg: naar optimale (onder)voedingszorg in verpleeg- en verzorgingshuizen

groente en fruit op tafel

De ambitie van het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl is om door middel van (effectiviteits)onderzoek in de veranderende zorgvraag bij te dragen aan de innovatie van voedingszorg in Nederland. Met dit project willen we goede voeding bij ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen bevorderen.

Snelle info

Projectleiders:

Marian de van der Schueren, Annemarie Nijhof, Marleen Manders 

Startdatum:

1 september 2020

Status:

Afgerond

Looptijd:

2 jaar

Subsidieverstrekker:

Regieorgaan SIA, RAAK publiek 

Aanleiding van het project

Goede voeding speelt een belangrijke rol bij het ouder worden. Het zorgt voor behoud van vitaliteithet voorkomen van complicaties en een betere kwaliteit van leven. Betrokken professionals vragen zich af hoe zij optimale voedingszorg kunnen leveren aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen 

Doel

Het uiteindelijke doel is het leveren van optimale voedingszorg aan (kwetsbare) ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizenEnerzijds gaat het om ondervoedingszorg, anderzijds over goede voedingszorg voor alle bewoners.  

Achtergrond

Betrokken professionals, bijvoorbeeld diëtisten en mensen ui het management en de facilitaire dienstverlening, vragen zich af hoe zij optimale voedingszorg kunnen leveren aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. 

Groep ouderen aan tafel tijdens het ontbijt in een verpleeghuis
Maak kennis 

Ons team

Marian de van der Schueren

Projectleider
Marian de van der Schueren

Annemarie Nijhof

Docentbegeleider
bij het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, Annemarie Nijhof

Marleen Manders

Docent-onderzoeker
grijs geruit shirt, brildragend

Onze partners

 • DGO (Diëtisten Geriatrie en Ouderen)
 • 5 verzorgings- en verpleeghuizen 
 • Universiteit Maastricht 
 • AmsterdamUMC  
 • Stuurgroep Ondervoeding 
 • betrokken opleidingen

  Zoek je een studie die hierbij past? Dan is dit de perfecte opleiding voor jou. De opleiding Voeding en Diëtetiek heeft het meeste raakvlak met dit project. 

Contact met GoedZo?

Marian de van der Schueren

 • marian.devanderschueren@han.nl
 • Annemarie Nijhof

 • annemarie.nijhof@han.nl
 • Marleen Manders

 • marleen.manders@han.nl
 • Publicaties

  Er zijn al heel wat publicaties verschenen rondom het project GoedZo Goede Voeding Goede Zorg: naar optimale (onder)voedingszorg in verpleeg- en verzorgingshuizen.

   

  studenten praten over gezonde voeding
  Goedzo 

  Resultaten

  Tijdens het project GoedZo! werd in diverse werkpakketten naar verschillende onderdelen van de voeding van ouderen in verpleeghuizen gekeken. De resultaten gaven inzicht in de (veranderende) prevalentie (en incidentie) van ondervoeding, de voedingsinname van de ouderen op zowel het gebied van macro- als micronutriënten en de organisatie van eten en drinken. Er is een lijst van (wetenschappelijke) publicaties te vinden en ook is er ter afsluiting van het project een animatie gemaakt.

  Nieuws en artikelen

  workshop op het vereniging hogescholen congres 2024 over multidisciplinair samenwerken tijdens het toegankelijke mondzorgproject van o.a. lectoraat human communication development.
  Ouderen mensen spelen een schaakspel
  Mensen maken een praatje
  Groep ouderen aan tafel tijdens het ontbijt in een verpleeghuis
  Hand met kompas met een route met mijlpalen.
  foto uit stil. Marian de van der Schueren voor een medicijnkast.
  Anja de Kruif tijdens haar promotie
  Jos Borkent, onderzoeker die gepromoveerd is.

  Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

  Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

   

  eten
  Zwaartepunt
   

  De HAN staat voor Health

  Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

  eten