Project GoedZo Goede Voeding Goede Zorg: naar optimale (onder)voedingszorg in verpleeg- en verzorgingshuizen

presentatie groente en fruit op tafel

De ambitie van het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl is om door middel van (effectiviteits)onderzoek in de veranderende zorgvraag bij te dragen aan de innovatie van voedingszorg in Nederland. Met dit project willen we goede voeding bij ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen bevorderen.

Snelle info

Projectleiders:

Marian de van der Schueren, Annemarie Nijhof, Marleen Manders 

Startdatum:

1 september 2020

Status:

Lopend

Looptijd:

2 jaar

Subsidieverstrekker:

Regieorgaan SIA, RAAK publiek 

Aanleiding van het project

Goede voeding speelt een belangrijke rol bij het ouder worden. Het zorgt voor behoud van vitaliteithet voorkomen van complicaties en een betere kwaliteit van leven. Betrokken professionals vragen zich af hoe zij optimale voedingszorg kunnen leveren aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen 

Doel

Het uiteindelijke doel is het leveren van optimale voedingszorg aan (kwetsbare) ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizenEnerzijds gaat het om ondervoedingszorg, anderzijds over goede voedingszorg voor alle bewoners.  

Achtergrond

Betrokken professionals, bijvoorbeeld diëtisten en mensen ui het management en de facilitaire dienstverlening, vragen zich af hoe zij optimale voedingszorg kunnen leveren aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. 

creative kitchen eten bereiden koken, FEM Food & Business

Maak kennis Ons team

Marian de van der Schueren

Projectleider
Lector Marian de van der Schueren

Annemarie Nijhof

Docentbegeleider
Docentbegeleider bij het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, Annemarie Nijhof

Marleen Manders

Docent-onderzoeker
Onderzoeker Marleen Manders van het lectoraat Voeding Diëtetiek en Leefstijl

Onze partners

  • DGO (Diëtisten Geriatrie en Ouderen)
  • 5 verzorgings- en verpleeghuizen 
  • Universiteit Maastricht 
  • AmsterdamUMC  
  • Stuurgroep Ondervoeding 
  • betrokken opleidingen

    Zoek je een studie die hierbij past? Dan is dit de perfecte opleiding voor jou. De opleiding Voeding en Diëtetiek heeft het meeste raakvlak met dit project. 

Contact met GoedZo?

Marian de van der Schueren

  • marian.devanderschueren@han.nl
  • Annemarie Nijhof

  • annemarie.nijhof@han.nl
  • Marleen Manders

  • marleen.manders@han.nl
  • Publicaties

    Er zijn al heel wat publicaties verschenen rondom het project GoedZo Goede Voeding Goede Zorg: naar optimale (onder)voedingszorg in verpleeg- en verzorgingshuizen.

     

    twee studenten praten over gezonde voeding

    Nieuws en artikelen

    496439 Anja de Kruif tijdens haar promotie
    467820 Jos Borkent, onderzoeker die gepromoveerd is.
    Thema in HAN-opleidingenSamen oog hebben voor ondervoeding
    132432 studenten bekijken voedingsproducten uit boodschappenmand
    31938 jongen oefening tandheelkunde op pop
    Inaugurele rede Marian de van der Schueren“Investeren in diëtetiek betaalt zich terug”
    240523 Lector Marian de van der Schueren
    352194 Oude dame met haar hand voor haar mond.
    132432 studenten bekijken voedingsproducten uit boodschappenmand
    296852 Een mantelzorgen komt tijdens coronatijd boodschappen brengen bij een oudere dame thuis. Met mondkapje.

    Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

    Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

     

    vliegend eten

    ZwaartepuntDe HAN staat voor Health

    Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

    Ouderenzorg