Evidence 2.0

De stip op de horizon voor verpleeghuizen is 'Samen leren en Verbeteren van persoonsgerichte zorg'. Dit betekent in partnerschap tussen cliënt, naasten en zorgprofessionals: leren en verbeteren voor de best passende zorg. In dit project werken we aan het lerend vermogen van verpleeghuizen.
Aanleiding van het project
Tijdens project Evidence 1.0 ontwikkelden we een Evidence Based Practice (EBP) leercultuur binnen zorgteams in verpleeghuizen. Hier willen we een vervolg aan geven. Hoe ontwikkelen we een interprofessionele leer- en werkcultuur bij verpleeghuizen, gericht op het verbeteren van persoonsgerichte zorg?
Doel
Het doel van Evidence 2.0 is het lerend vermogen van interprofessionele teams in verpleeghuizen versterken en optimaal benutten. Dit doen we door het ontwikkelen van kennis, inzichten en werkzame methodieken voor een interprofessionele leer- en werkcultuur. We bundelen ze in een digitale leeromgeving voor verpleeghuizen.
Meetinstrumenten
Onder begeleiding van onderzoekers van het lectoraat is door 2 HAN studenten een inventarisatie gemaakt van 33 meetinstrumenten:
- Kwantitatieve meetinstrumenten Leren & verbeteren in de zorg - mei 2021, interview ZonMw
Interprofessionele leer- en werkcultuur
Met 12 verpleegteams in 4 Nederlandse verpleeghuizen is actieonderzoek verricht. Het lerend vermogen van deelnemers is zo optimaal mogelijk benut en versterkt door het ontwikkelen van kennis, inzichten en werkzame methodieken. Met als doel het ontwikkelen van een interprofessionele leer- en werkcultuur ten behoeve van persoonsgerichte zorg.
Resultaten
We hebben werkzame methodieken ontwikkeld, verzameld en gepubliceerd. De resultaten van de projecten zijn ook in een digitale leeromgeving voor professionals in verpleeghuizen gebundeld. Alle opbrengsten zijn onderstaand samengevat in de volgende 4 onderdelen:
- Geleerde lessen en gouden tips - vraaggesprekken met deelnemers
- Handboek EBP voor zorgteams in verpleeghuizen - online hulpmiddel
- EBP programma coaching - phbo leer- en coachingstrajecten
- Publicaties - over actieonderzoek, realist approach en onderzoeksprotocol
1 Geleerde lessen en gouden tips
Wat zijn de geleerde lessen en de gouden tips en van de deelnemers? In vraaggesprekken vatten deelnemers, coaches, leidinggevenden en onderzoekers hun ervaringen en inzichten samen en geven hun tips.
2 Handboek EBP voor zorgteams in verpleeghuizen
Verzorgenden, verpleegkundigen, opleiders, managers, ROC Nijmegen, ZZG zorggroep, MijZo en ontwikkelaars van Vilans, UKON en het Van Kleef Instituut werkten mee aan het samenstellen van een nieuw handboek EBP.
Het online Handboek EBP Samenwerken voor beste kwaliteit zorg voor de bewoner voor zorgteams in verpleeghuizen is een voorbeeld van de concrete opbrengsten van EVIDENCE. Het is een praktische informatiebron vol tips en tools om samen de stappen van EBP te zetten.
EBP-cultuur in het verpleeghuis
Medewerkers van woonlocatie De Weegbree, ZZG zorggroep, vertellen hoe ze elke dag samen werken om het juiste voor de bewoner te doen met het aantoonbaar ‘beste bewijs’. Het nieuwe online Handboek EBP helpt hen daarbij.
3 EBP programma coaching
Tijdens het project is een nieuw post-hbo leer- en coachingstraject ontwikkeld voor het samen werken aan kwaliteit:
Publicaties
Lees het verslag van het actieonderzoek in het gepubliceerde artikel:
- Developing an Evidence-Based Nursing Culture in Nursing Homes: An Action Research Study, International journal of Environmental Research and Public Health, 2 februari 2022
Hoe je -via de realist approach en actieonderzoek- kunt achterhalen wat, voor wie en waarom in de context van interprofessionele ontwikkeling werkt is samengevat in het onderzoeksprotocol:
- Developing an interprofessional learning and working culture to improve person-centred care in nursing homes: a realist action research protocol, BMJ Journals, Volume 12, Issue 3, 2022
- Which actions contribute to the development of an interprofessional learning and working culture in nursing homes? A realist action study. National Library of Medicine, 20 september 2024
Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl
