Post-hbo Evidence Based Practice (EBP) voor Verpleegkundigen

Samenwerken aan kwaliteit

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start10 januari 2024

Na succesvolle projecten over het ontwikkelen van een Evidence Based Practice (EBP)-cultuur in teams van verpleegkundigen en verzorgenden, start de HAN met een leer- en coachingstraject over dit onderwerp.

Wil jij als HBO-verpleegkundige aan de slag met het verbeteren van verpleegkundige zorg en het implementeren van vernieuwingen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten? Wil je leren hoe je een Evidence Based Practice (EBP) cultuur in je team, afdeling of wijk kunt realiseren? Dan is de post-HBO cursus Evidence Based Practice (EBP) voor verpleegkundigen iets voor jou!

In het kort

  Duur7 lesdagen op woensdagStartdatum: 10-01-2024, vervolg: 14-02, 06-03, 03-04, 08-05, 05-06, 03-07
  Studielast108 uur in totaal
  Contacturen 42 uur in totaal
  AccreditatieAanvraag bij V&V
  Kosten€1.995,-Prijspeil 2023

Over de cursus

In deze cursus leer je hoe je vernieuwingen in de zorg volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kunt implementeren. Je krijgt handvatten, tools, tips en tricks hoe je EBP-handelen in je team kunt implementeren en zo een EBP cultuur kunt stimuleren. Naast theorie over EBP, zijn persoonlijk en professioneel leiderschap belangrijke thema’s. Wie ben ik en waar sta ik voor in het verbeteren van de kwaliteit van zorg? Hoe positioneer ik mezelf om mijn invloed te vergroten en collega’s in veranderingen mee te nemen? Naast persoonlijk en professioneel leiderschap is projectmanagement ook een belangrijk thema van deze cursus. Hoe voer ik deze vernieuwing in, waar loop ik tegenaan en hoe ga ik hiermee om? Het door het lectoraat van Organisatie van Zorg en Dienstverlening ontwikkelde handboek EBP met een eigen website (Handboek EBP)  helpt je hierbij en vormt de rode draad van het programma. 

Het belang van EBP

Aandacht voor kwaliteit van zorg is steeds meer een belangrijk strategisch speerpunt voor zorgorganisaties. Daarmee neemt ook de complexiteit van zorg in verpleeghuizen en ziekenhuizen toe. EBP-handelen verbetert en verhoogt de kwaliteit en veiligheid van zorg doordat zorg verleend wordt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, rekening houdend met de wens van de cliënt en de expertise van de medewerkers. De kwaliteitskaders verpleeghuizen en wijkverpleging stimuleren en bieden ruimte voor zorgprofessionals om volgens EBP te handelen.

Het programma

Het 7-daagse programma bestaat uit een plenaire bijeenkomst waarbij naast theorie over EBP aandacht is voor projectmanagement en implementatie, een zelfstudie onderdeel m.b.t. informatievaardigheden en bijeenkomsten in de leiderschapsateliers waar o.l.v. een leercoach aandacht is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast kunnen de deelnemers een beroep doen op een externe coach die ervaring heeft met (implementatie van) EBP handelen in de praktijk.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor HBO-opgeleide verpleegkundigen in de rol van bijvoorbeeld regieverpleegkundige, kwaliteitsverpleegkundige of aandachtsvelder kwaliteitszorg. Deelnemers komen uit de wijkverpleging, intramurale ouderenzorg, ziekenhuizen en ggz. Met MBO-opgeleide verpleegkundigen wordt een intakegesprek gehouden en bekeken in hoeverre zij bekend zijn met EBP.

Toetsing

De cursus wordt afgesloten met een afsluitende presentatie tijdens de laatste middag waar ook je collega’s, leidinggevende en medewerkers voor zijn uitgenodigd.

Resultaat

Na het afronden van de cursus ontvang je van de HAN een certificaat voor de post-hbo cursus Evidence Based Practice (EBP) voor verpleegkundigen.

Cursisten aan het woord

Wat houdt het in om de cursus Evidence Based Practice (EBP) voor verpleegkundigen te volgen? Wat hebben cursisten geleerd en hoe integreren ze hun nieuwe kennis in hun huidige werkzaamheden? Om jou meer te vertellen over EBP, zijn 4 cursisten, geïnterviewd.

Jill Weidema

"Ik denk dat EBP een onderdeel is waar we in de toekomst heel veel mee aan de slag moeten gaan om kwaliteit te bevorderen op de werkvloer.''

496870 Portretfoto Jill Weidema, post-hbo februari 2023

Janita Verschuijten

"Als je EBP wilt implementeren is het belangrijk om te weten wat je doel is, wie je bent en wat je doet op de afdeling. Daar ben ik nu steeds meer achter en daar kan ik nu dus op voortborduren.''

496868 Portretfoto Janita Verschuijten, post-hbo februari 2023

Serena van Scharenburg

"De meerwaarde van EBP handelen vind ik dat je een bepaalde lijn kan trekken in de manier van werken. Je werkt met de beste evidence die er op dat moment is, waardoor je minder verschillen krijgt in de praktijk.''

496872 Portretfoto Serena van Scharenburg, post-hbo februari 2023

Vesna Petroviç

"Ik heb de cursus als goed ervaren. Vooral het overstijgend denken en leren wie je nodig hebt in EBP. Wie zijn bijvoorbeeld je stakeholders en bestuurders. Dat zijn echt super interessante lessen.''

496873 Portretfoto Vesna Petrovic, post-hbo februari 2023

Samenwerking

De pilot heeft in samenwerking met het UKON (Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen) plaatsgevonden door en in UKON-organisaties. De cursus die vanuit de pilot is onstaan, wordt verder uitgevoerd door de HAN. 

501637 UNKON logo

AANBOD VERPLEEGKUNDIGE VERVOLOPLEIDINGEN

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om je als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: https://www.han.nl/studeren/scholing-voor-werkenden/zorg-vitaliteit/

Incompany of maatwerk

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie:  024 – 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!  

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 11 040

draw-cta-title