Project

Eten met lange tanden: (onder)voeding en mondzorg

docent kijkt mee tijdens praktijk oefening

De ambitie van Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl is om door middel van (effectiviteits)onderzoek in de veranderende zorgvraag bij te dragen aan de innovatie van voedingszorg in Nederland. Met dit project willen we problemen op het raakvlak mondgezondheid en voeding sneller signaleren.

Snelle info

Projectleider:

Elke Naumann

Startdatum:

1 juni 2019

Status:

Afgerond

Subsidieverstrekker:

RAAK-mkb  (SIA)

Aanleiding van het project

Veel thuiswonende ouderen hebben problemen met mondgezondheid en voedingsinname. Natuurlijk is er een verbandHet op tijd signaleren van problemen draagt bij aan betere zorg. Mondhygiënisten en diëtisten willen graag eerder herkennen wanneer ze moeten doorverwijzing naar de andere discipline.   

Doel

Doel van dit project is om een beknopte set vragen/ beslisboom te maken. Deze helpt mondhygiënisten en diëtisten om patiënten te identificeren die risicohebben op problemen met mondgezondheid en voedingsinname. Zodat ze deze patiënten kunnen doorverwijzen naar elkaar. 

Het project Eten met Lange Tanden is een project om ouderen die problemen hebben met mondgezondheid op te sporen.

Aanpak

In een consortium van praktijken van mondhygiënistendiëtisten en betreffende beroepsverenigingen gaat het om de volgende onderzoeksopzet: 

  • Het in kaart brengen van risicofactoren voor slechte mondgezondheid in relatie tot voeding en vice versa. 
  • Het ontwikkelen van vragenlijsten die de mondhygiënist en de diëtist kunnen toepassen om risico’s te identificeren. 
  • Het landelijk uitzetten van dezelfde vragenlijst om inzicht te krijgen in de prevalentie van risicofactoren op het kruispunt van voedingsproblemen en mondgezondheid. 
  • Landelijk onderzoek
  • Het onderzoeken hoe optimale samenwerking er uitziet tussen mondhygiënisten en diëtisten en tussen mondhygiënisten/diëtisten en andere zorgprofessionals. En hoe optimale zorg rond voeding en mondzorg er volgens ouderen uit zou moeten zien. 
  • Het organiseren van een afsluitend symposium. 

De resultaten worden verspreid via kanalen zoals het Netwerk Voeding en Mondgezondheid, de beroepsverenigingen van mondhygiënisten en diëtisten en de Stuurgroep Ondervoeding. 

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten die het project Eten met Lange Tanden de afgelopen 2,5 jaar heeft opgeleverd? Bekijk het overzicht van de resultaten tot nu toe.

347671 Logo Eten met Lange Tanden
Maak kennis 

Team Eten met Lange Tanden

Teamleden van de HAN

prof. dr. Marian de van der Schueren

Lector Voeding Diëtetiek en Leefstijl
240523 Lector Marian de van der Schueren

dr. Elke Naumann

Projectleider
Associate Lector Elke Naumann

dr. Vanessa Hollaar

Onderzoeker
foto Vanessa Hollaar

Teamleden van Hogeschool Utrecht

dr. Katarina Jerković

Lector Innovaties in de preventieve zorg

dr. Liesbeth Haverkort

Hoofddocent en onderzoeker, Opleiding Mondzorgkunde

Seline Kok

Junior onderzoeker

Betrokken opleidingen

Mondzorgkunde

Numerus fixus voltijd bachelor opleiding 

Voor een gezonde mond! Als mondhygienist motiveer je mensen tot gedragsverandering en geef je inzicht in hun leefstijl. Bij HAN Mondzorgkunde word je in 4 jaar tijd opgeleid tot preventiespecialist in de mondzorg.

studenten oefenen op elkaar

In contact komen?

Elke Naumann, projectleider

  • e.naumann@han.nl
  • Publicaties

    De ondezoekers binnen het project 'Eten met Lange Tanden' wil de problemen op het raakvlak mondgezondheid en voeding sneller signaleren. Vanuit dit  onderzoeksproject zijn al verschillende publicaties verschenen.

     

    twee studenten praten over gezonde voeding

    Nieuws en artikelen

    Eten met lange tanden gaat landelijk

    Diëtisten en mondhygiënisten hebben de HAN en Hogeschool Utrecht gevraagd om te helpen bij het tijdig signaleren van problemen op het raakvlak mondgezondheid en voeding. Hieruit is het project Eten met Lange Tanden ontstaan.

    238581 Het project Eten met Lange Tanden is een project om ouderen die problemen hebben met mondgezondheid op te sporen.

    Samenwerken op gebied mondgezondheid en voeding

    Nogal wat ouderen ervaren problemen in de mond. Dat is voer voor mondhygiënisten, maar natuurlijk speelt ook de diëtist, de huisarts en de praktijkondersteuner hier een voorname rol in. Maar wat nu als deze partijen elkaar niet weten te vinden.

    352194 Oude dame met haar hand voor haar mond.

    (Onder)voeding en mondzorg bij ouderen

    Veel thuiswonende ouderen ervaren problemen met mondgezondheid, zoals pijn bij het kauwen en in samenhang daarmee slechte voedingsinname. Diëtisten en mondhygiënisten willen graag hulp bij het tijdig signaleren van problemen van mondgezondheid en voeding.

    Ouderenzorg

    Feiten en fabels over gezond oud worden

    Wat hebben eiwitten, spieren en botdichtheid te maken hebben met gezond ouder worden? In het Healthy Ageing Lab op de Huishoudbeurs namen bezoekers deel aan de quiz 'Feiten en fabels over een gezonde leefstijl'.

    vliegend eten

    Goede voeding belangrijk voor preventie en herstel

    De afgelopen jaren is er niet veel veranderd aan het ongezonde voedingspatroon van Nederlanders. Hoogleraar Diëtetiek Marian de van der Schueren vertelt in de nieuwsbrief van ZonMw waarom een blijvende verandering van een voedingspatroon om meer vraagt dan alleen een dieetlijstje.

    132432 studenten bekijken voedingsproducten uit boodschappenmand

    Is er een relatie tussen parodontitis en obesitas?

    Parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) en obesitas komt vaker voor bij mensen uit een lagere sociaal-economische klasse, bij rokers en bij mensen met diabetes.

    68172 Student praktijkzaal behandeling

    Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

    Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

     

    vliegend eten

    HU Lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg

    Binnen de zorg verschuift het accent van genezen naar voorkomen van ziekten en behoud van gezondheid. Het lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg (Hogeschool Utrecht) wil de zelfredzaamheid van mensen vergroten en de gezondheid en kwaliteit van leven verbeteren.

    57921 Stockbeeld interessegebied gezondheid
    Zwaartepunt
     

    De HAN staat voor Health

    Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

    Ouderenzorg