Project Gelders MBO
Lesgeven in het mbo vraagt om diverse competenties. Je krijgt als docent te maken met verschillende niveaus, doelgroepen en beroepsopleidingen. Hoe kunnen we de professionalisering van docenten in het mbo versterken? We werken eraan binnen het samenwerkingsverband Gelders mbo.
Platform: Gelders MBO
Het netwerk heeft een eigen website waar alle informatie te vinden is. Neem eens een kijkje!
Achtergrond
Om in het mbo les te geven heb je diverse competenties nodig. Professionalisering binnen het mbo is daarom belangrijk. 7 mbo-instellingen én de HAN werken daarom samen aan de onderwijskwaliteiten in het Gelders mbo. We proberen daarbij te komen tot gezamenlijke leertrajecten voor docenten en instructeurs.
Voor wie?
- Mbo-docenten
- Aankomende docenten
- Zij-instromers uit het werkveld
- Lerarenopleiders van de HAN
Resultaten
De samenwerking in de Gelderse professionaliseringsagenda heeft de afgelopen jaren steeds meer vorm gekregen. Mede dankzij enkele aanmoedigingssubsidies zijn we in staat gesteld om een leernetwerk te creëren waarin op verschillende niveaus wordt samengewerkt aan professionaliseringsthema’s.
Nieuws en artikelen
Augmented reality maakt onderwijs beter
Symbolen die zweven boven de hoofden van je leerlingen en aangeven of er problemen zijn? Met behulp van augmented reality kan het. Anne Horvers van het HAN-lectoraat Leren met ict onderzocht de waarde ervan in het onderwijs.
Gelders Praktijkpakhuis: op naar de arbeidsmarkt in 2030
Hoe ziet de arbeidsmarkt er over 10 of 20 jaar uit? Je hoeft niet in een glazen bol te kijken om te weten dat door technologische ontwikkelingen er veel behoefte is aan nieuwe kennis. Om beter voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt in 2030 is de HAN samen met de gemeenten, provincie en bedrijven het Gelders Praktijkleerhuis gestart.
Leraren wijzer met Wijzer Werkplekleren
Docenten in het mbo en hbo weten hoe belangrijk werkplekleren is. Studenten moeten kunnen oefenen in de praktijk. Wetenschappelijk is er nog weinig bekend over werkplekleren. De kennis die er is, heeft senior onderzoeker Haske van Vlokhoven nu beschikbaar gemaakt in de Wijzer Werkplekleren.
Makkelijker doorstromen van mbo naar hbo? Wat werkt?
Ongeveer 17 tot 20% van de mbo-studenten die doorstromen naar het hbo redt het niet. Speciale programma’s moeten de doorstroom van mbo naar hbo verbeteren. Pakken die programma’s om de overstap makkelijker te maken wel altijd goed uit? HAN-onderzoeker Derk-Jan Nijman zocht het uit.
Samenwerking onderwijs, onderzoek en werkveld: wat werkt?
Hoe zorg je voor goede samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld? Wat draagt bij aan succesvolle samenwerking en wat moet de HAN daarvoor doen of laten? Dat is onderwerp voor een HAN-breed onderzoek. In een versnellingskamer verzamelden 14 medewerkers alvast hun ideeën en inzichten.
Smart Education in de zorg: leer gratis zoveel je wil!
Het onderwijs in de zorgsector vernieuw je niet snel. Veel onderwijs in de zorg is nog te traditioneel. Dat kan slimmer. De HAN neemt daarom deel aan het samenwerkingsverband Allyoucanlearn. Hier werken we met partners samen om gratis leren in de zorg en welzijn voor iedereen mogelijk te maken.
Zo staat het ervoor in het Gelders mbo
Gelderse docenten van mbo’s zien veel meerwaarde in ict voor onderwijs. Toch zien we dat veel docenten in de praktijk nog weinig gebruik maken van ict-toepassingen om te vernieuwen en/of differentiëren. Er lijkt sprake van een zekere handelingsverlegenheid bij docenten.
Ambient technology autisme-project HAN gehonoreerd door NWA-Ideeëngenerator
In het project 'The new scholastic landscape: Ambient technology to support people with autism' van de HAN-lectoraten Architecture in Health, Leren met ICT en Levensloopbegeleiding bij Autisme wordt onderzocht hoe een school met ambient technology meerwaarde kan bieden voor kinderen met autisme. Dit project heeft in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda - Ideeëngenerator een financiering van bijna € 50.000,- toegekend gekregen voor verder praktijkgericht onderzoek.
Doorstromers vallen vaak uit
Ongeveer 20% van de doorstromers redt het niet, vertelt Marloes de Lange, onderzoeker bij het Lectoraat Beroepspedagogiek van Academie Educatie van de HAN. “Het probleem zit meestal niet in het intellectuele vermogen van die studenten."
Fictief onderzoek door studenten? Nee hoor, de lat ligt hoger!
Een mooi voorbeeld van hoe onderzoek en onderwijs samenwerken: in 2017 druppelen bijna 70 tweedejaarsstudenten Opleidingskunde hun klassen in voor de 1e bijeenkomst van het vak onderzoeksvaardigheden. Ze verwachten een stapsgewijze overgang van de theoretische basis naar voorzichtig zelf onderzoek doen. Maar docenten Leon Noij en Mirelle Voskes hebben andere plannen: meewerken aan een echt onderzoek, dat ook nog eens in korte tijd moet worden gedaan.
Deelnemen aan ons netwerk?
Wil je meer weten over het Gelders MBO? Of wil je graag deelnemen aan ons netwerk? Bekijk dan de site www.geldersmbo.nl
Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief
Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar onderzoeksnieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomstkomsten, spellen en handige tools.