Ervaringsdeskundigheid bij de HAN

Als ervaringsdeskundige zet je persoonlijke ervaringen in om anderen in vergelijkbare situaties te ondersteunen of om beleid te verbeteren. Ervaringsdeskundigheid en ervaringskennis zijn onmisbaar bij de HAN: in onderwijs, onderzoek en innovatie. Waarom? Check deze pagina.
Ervaringskennis of ervaringsdeskundigheid?
Wat is het verschil tussen ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid? Mensen met ingrijpende ervaringen, zoals psychische problemen of armoede, ontwikkelen ervaringskennis door reflectie, analyse en uitwisseling met lotgenoten.
Als deze mensen een opleiding volgen en leren deze kennis professioneel in te zetten, noemen we dat ervaringsdeskundigheid.
De term ‘ervaringsdeskundige’ gebruiken we op deze pagina voor beide groepen.
Opleiding volgen tot ervaringsdeskundige: leren van je eigen verhaal
Wil je leren om jouw ervaringen professioneel in te zetten? Volg aan de HAN een van deze opleidingen tot ervaringsdeskundige.
Professionals opleiden met wetenschap, praktijk én ervaring
Volg je een opleiding bij de HAN, dan kom je in aanraking met ervaringsdeskundigheid of ervaringskennis. Wij geloven dat goede professionals werken vanuit wetenschappelijke kennis, praktijkkennis én ervaringskennis.
Samenwerken met ervaringsdeskundigen: zo maak je impact
De samenwerking met ervaringsdeskundigen is op vele manieren waardevol voor elke organisatie. Bij de HAN zijn ervaringsdeskundigen in dienst die hun kennis delen in het onderwijs of meewerken aan onderzoek en projecten.
Dat levert waardevolle inzichten en inspirerende voorbeelden op die we graag delen. Bijvoorbeeld via leergemeenschappen.

Leergemeenschappen
Betrekken van kwetsbare doelgroep in onderzoek: mensen met dementie
Hoe betrekken we mensen met dementie en hun naasten op een betekenisvolle manier bij onderzoek? In deze masterclass op 12 mei verkennen we de mechanismen achter dementievriendelijke initiatieven en de dilemma’s waarmee professionals te maken krijgen.
Ben je geïnteresseerd? Je kunt er live of online bij zijn. Meld je aan voor deze gratis masterclass via deze link.

Onderzoek over inzet van ervaringsdeskundigheid
-
Onderzoek over de inbedding van ervarings-deskundigheid in professionele GGZ-praktijken
HAN-onderzoeker Aukje Leemeijer promoveerde (2024) op dit onderwerp over de samenwerking met ervaringsdeskundigen. Hoe gaat dat nu echt in organisaties en wat is ervoor nodig?
Bekijk ook: De inbedding van ervaringsdeskundigheid in professionele GGZ-praktijken.
-
Onderzoek samen met jongeren naar hun leefwereld (ervaringskennis)
HAN-onderzoeker Joos Meesters promoveerde (2018) op dit onderwerp. Zij onderzocht samen met jongeren zelf hoe zij hun leefwereld ervaren.
Bekijk ook: HAN-docent Joos Meesters gepromoveerd op 'leefwereld jongeren'.
Visie op samenwerken met ervaringsdeskundigen
-
Samenwerken met ervaringsdeskundigen in onderzoek
Een groep onderzoekers en ervaringsdeskundigen vanuit verschillende academies van de HAN werkten aan het versterken van ervaringsdeskundigheid in onderzoek.
Een van de opbrengsten is deze Literatuurverkenning over Ervaringsdeskundigheid in Onderzoek (2024).
-
Samenwerken met ervaringsdeskundigen in onderwijs
Binnenkort delen we hier de opbrengst van een groep docenten en ervaringsdeskundigen samen om ervaringsdeskundigheid in het onderwijs van Pedagogiek en Social Work te versterken.
Meer over ervaringsdeskundigheid
Persoonlijke verhalen:
Meer informatie over ervaringsdeskundigheid:
- Boek 'Ervaringsdeskundigheid' van auteur en HAN-collega Mariëtte van Hees.
- Hoe integreert de HAN ervaringskennis in de opleiding Social Work? (Artikel Movisie).
- Inzet van ervaringsdeskundigheid bij Pedagogiek.
- STERKstudenten hebben een (verstandelijke) beperking en volgen de opleiding tot ervaringsdeskundige.
- Inclusief ontwerpen: Studenten interviewen ervaringsdeskundigen.
- Spel Kansen Keren maakt sociaaleconomische ongelijkheid tastbaar.
- Leergemeenschap Inclusief onderzoek: Betekenisvol samenwerken - de opbrengst van een dag visueel communiceren.
- Blog: met interessante en persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen.
- Opbrengsten onderzoek naar de samenwerking tussen volwassenen met een verstandelijke beperking hun naasten en hun begeleiders: Zichtbaar maken wat werkt.
Abonneren op nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van Sociaal - Fair Health? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de inzet van ervaringsdeskundigheid bij het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Sociaal - Fair Health
De HAN zet zich in om gezondheidsverschillen te verkleinen. Omdat mensen in een lagere sociaaleconomische positie korter leven en zich minder gezond voelen. Daar willen we met het zwaartepunt Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die gezondheidsverschillen. Dit kan niet zonder de mensen om wie het hierbij gaat. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft op dit onderwerp en betrekken partners uit de praktijk.
Samen kunnen we verschil maken!
