Samen gezondheidsverschillen verkleinen Thema Gezondheidsbevorderende leefomgeving en leefstijl

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

In ons dagelijkse leven draagt niet alles bij aan een gezond bestaan. Hoe zorgen we voor een leefomgeving en leefstijl die de gezondheid bevordert, ook voor mensen in een kwetsbare situatie?

Verkenning

Welke factoren spelen een rol bij een gezonde leefomgeving en leefstijl? En hoe dragen deze factoren bij aan het ontstaan en het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Deze verkenning voorziet studenten, docenten, onderzoekers en beleidsmakers van relevante informatie.

 

246948 Illustratie focus Health

Thema

"Als lector richt ik me onder andere op preventie. Daarbij draait het om het voorkomen van gezondheidsproblemen, door mensen te helpen hun leefstijl aan te passen. Maar het gaat verder dan dat. De sociale en fysieke leefomgeving telt net zo goed mee. Het feit of er veel groen in de buurt is, je ’s avonds veilig een ommetje kunt maken, of dat er een laagdrempelige sportclub in de wijk is, is dus ook van belang.”

273901 portret lector Minke Nieuwboer

Zo werken we aan Gezondheidsbevorderende leefomgeving en leefstijl

Wat brengt jongeren wél in beweging?

Gwendolijn Boonekamp deed een promotieonderzoek dat zich richt op een actieve leefstijl onder vmbo-leerlingen. Vaak haakt deze groep af bij het sporten. Belangrijk om daar wat in te veranderen!

515830 Groepje VMBO-scholieren

2SHIFT: aan de slag voor de kans op gezond leven

De ambitie om eerlijke kansen op een gezond leven te vergroten, dat is waar 2SHIFT voor staat. Dit samenwerkingsverband kan aan de realisatie van die ambitie werken. Een toegekende SPRONG-aanvraag biedt een flinke impuls.

e845cc30-0cec-11ee-bde2-02565807075b bijeenkomst wijkatelier lindenholt- ouderen aan tafel studente staand in het midden

Samen kansen creëren in de wijk

Wil je in Arnhemse wijken (Geitenkamp, Presikhaaf, Malburgen en Klarendal) gelijke kansen op gezondheid creëren, dan moet je samen aan de slag. Krachten bundelen. Daarom kwamen bewoners, professionals en docenten bij elkaar.

449540 speeltuin in presikhaaf

Gezondheidsverschillen en het belang van sport

Blijf sporten, je hele leven lang. Liefst in teamverband. “Het is leuk, heeft een groot sociaal aspect, verbetert de gezondheid en voorkomt zorgkosten”, concludeert onderzoeker Willem de Boer in zijn promotieonderzoek.

386319 Teamsport is gezond, zo ook hockey

Postdoc over gezondheidsvaardigheden vergroten

Suzan Mooren, docent-onderzoeker en opleidingscoördinator Musculoskeletale Revalidatie doet een postdoconderzoek: Samen de pijn de baas. In co-creatie met mensen die fysiek werk uitoefenen gaat ze na wat helpt om hun gezondheidsvaardigheden te vergroten en nek-, schouder- en rugklachten te voorkomen.

322648 Mensen maken high five, samen pijn de baas, health

Samen pijn de baas: werkhouding magazijnmedewerker

In een deelonderzoek van het postdoconderzoek 'Samen pijn de baas' doen studenten onderzoek naar de werkhouding van magazijnmedewerkers.

494417 Magazijnmedewerker in een magazijn

Sterker en weerbaarder: mbo’ers in de zorg

De kans op uitval bij jonge, net gestarte zorgmedewerkers is groot. Zonde. Want daarmee slinken hun kansen op een succesvolle loopbaan en een gezond leven. Of een sport- en beweegprogramma helpt hun mentale vitaliteit te vergroten? Dat zoekt Velibor Peters uit in zijn postdoconderzoek.

109962 fitnesstrainer in de sportschool in gesprek met een blonde vrouw met overgewicht
Zwaartepunt
 

Fair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focus Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
ter inspiratie

HAN | Sociaal: 4 thema’s van Fair Health