Health

Ouders laag inkomen, kans op lager schooladvies

Kinderen van ouders met een laag inkomen lopen nog steeds de kans een lager schooladvies te krijgen dan ze op basis van hun Cito-toets zouden moeten hebben. Marijke van Vijfeijken doet onderzoek naar kansenongelijkheid in het onderwijs en geeft haar visie.

15 april 2021
33102 Juf geeft uitleg aan kind

Boek ‘Hoe je armoede oplost’ komt met 9 aanbevelingen

De toeslagenaffaire legt pijnlijk bloot dat armoede iedereen kan overkomen. Vooral als de overheid je tegenwerkt. Hoe passend dat HAN Health deze zomer het boek ‘Hoe je armoede oplost’ publiceert. Experts en mensen met ervaringskennis belichten hierin de armoedeproblematiek en de relatie met sociaal-economische gezondheidsverschillen.

12 april 2021
Stockfoto, armoede, jongen, neerslachtig
Health

Werk aan de winkel in de wijk

Zeg me waar je woont, dan zeg ik hoe gezond je bent. Gezondheidsachterstanden hangen vaak samen met maatschappelijke problemen, zoals een ongezonde leefomgeving of een gebrek aan sociale relaties.

08 april 2021
bijeenkomst wijkatelier lindenholt- groep aan tafel docente in het midden
Health

Roep om meer samenwerking voor slim, schoon en sociaal

Meer samenwerking stimuleren tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijven in de regio. Zodat waardevolle projecten van de grond komen en mensen er gebruik van kunnen maken. Dat was de uitkomst van een online werkbezoek aan Campus Heijendaal, waar ook de HAN zich presenteerde.

24 maart 2021
collega's in gesprek op kantoor

Van coronacrisis naar beweegcrisis

Een half uur per dag wandelen, dat zou eigenlijk iedereen moeten doen. Bewegen is gezond! Op dit moment doen we het alleen veel te weinig. De coronacrisis heeft een grote, negatieve impact op ons beweeggedrag. En dus zitten we in een beweegcrisis.

12 maart 2021
32984 studenten staan klaar voor de start

Carinda Jansen genomineerd voor Caty Asscher Award

HAN-onderzoeker Carinda Jansen is genomineerd voor de Caty Asscher Award. Het is waardering voor haar inzet om bewustzijn te creëren, bijvoorbeeld met het spel Kansen keren, voor mensen in kwetsbare posities. Carinda: “Door de toeslagenaffaire en corona realiseren we ons dat armoede iedereen kan overkomen.”

Marleen de Roo
09 maart 2021

Regio Nijmegen denkt duurzaam

Ruim 8 op de 10 inwoners van Nijmegen en omgeving maakt zich zorgen. En dat is goed nieuws. Huh? Nou, daardoor komen we uit de bus als de meest ‘groene’ regio van Nederland!

23 februari 2021
Uitzicht op Waalbrug en Noviomagus in Nijmegen

Rick Brink inspireert leergemeenschap Technology for Health

In een online sessie inspireerde Rick Brink HAN’ers van de leergemeenschap Technology for Health als ervaringsdeskundige én als adviseur. De voormalig Minister van Gehandicaptenzaken weet als geen ander waar technologie hem toe in staat stelt én hoe hij aandacht kan vragen voor een inclusieve maatschappij.

Cecile Nowack-van den Heuvel
01 februari 2021
Rick Brink en Gijs Staverman zittend
Health

Gelijke kansen door gestandaardiseerde toetsen: wat vindt de leraar?

De rauwe waarheid: kansenongelijkheid in het onderwijs bestaat nog steeds. Schokkend, want we strijden er al ruim 50 jaar tegen, sinds de introductie van gestandaardiseerde toetsing. Waar wringt volgens leraren de schoen?

28 januari 2021
kind steekt vinger op
Health

Omzien naar elkaar in tijden van corona

De coronapandemie laat zien dat de hele samenleving kwetsbaar is. De sociale kwaliteit staat serieus onder druk. Dat vereist meer dan maatregelen die inkomensondersteuning bieden, maar ook nadrukkelijk steun aan en investeringen in de sociale verbanden van mensen en redzaamheid van mensen. Het sociaal werk is daar onmisbaar in.

21 januari 2021
vrouwen lopend door de stad, eentje met fiets, eentje met mobiel