Maag Darm Lever verpleegkundige (MDL)

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 10maa
  Open Avond
  18:00 - 21:00

De opleiding start 9 september 2021

De opleiding Maag Darm Lever verpleegkundige (MDL-verpleegkundige) richt zicht op de behoefte aan gespecialiseerd verpleegkundigen die zorgverlenen aan patiënten met MDL-aandoeningen in de kliniek of polikliniek van het ziekenhuis.

In het kort

  20 dagenDuurStart: 09-09 Vervolg: 16-09, 23-09, 07-10, 21-10, 11-11, 25-11, 09-12, 23-12, 13-01-2022, 27-01, 10-02, 24-02, 10-03, 24-03, 07-04, 21-04, 12-05, 02-06, 16-06, 15-09 (diplomering)
  402 uur totaalStudiebelasting
  120 uurContacturen
  In aanvraag Accreditatie120 punten V&V
  € 6.395,- Kosten

Volg de opleiding Maag Darm Lever verpleegkundige (MDL)
De zorg voor mensen met een aandoening aan de maag, darm of lever neemt toe, zowel in omvang als in complexiteit. De vraag naar verpleegkundigen met specifieke kennis van dit specialisme groeit. Met de opleiding MDL-verpleegkundige heb je de mogelijkheid om je als verpleegkundige te specialiseren en jouw kwaliteit in de zorg aan MDL-patiënten te vergroten.

Online Open AvondMaak kennis met de opleiding

Maak kennis met ons tijdens de online Open Avond op 10 maart. Tijdens een online Open Avond kom je veel te weten over de opleiding en over studeren in deeltijd. Ook geven we je tips over het combineren van werk en studie en is er aandacht voor financieringsmogelijkheden.

Campagne Deeltijd. Romy Karssens. Meisje met beige broek

Voor wie

 • Je hebt een bacheloropleiding Verpleegkunde afgerond (HBO-V).
  of je hebt een opleiding MBO-V of inservice verpleegkunde (=oude A-opleiding)
 • Je staat BIG geregistreerd.
 • Je hebt minimaal 1 jaar recente ervaring als verpleegkundige binnen het specialisme MDL.
 • Je kunt opdrachten uitvoeren die passen binnen het expertise-gebied MDL.
 • Je hebt een praktijkbegeleider (MDL verpleegkundige) op de werkplek die je gedurende de opleiding actief kan begeleiden.
 • Je hebt computer- en internetvaardigheden.

NLQFIn aanvraag: NLQF 6 voor de opleiding Maag Darm Lever verpleegkundige

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over wat iemand kan en weet als een bepaald leerproces is afgerond. 

 

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wil jij je verder specialiseren als Maag Darm Lever Verpleegkundige? Maar beschik je niet over een recent HBO-V diploma (na 2012)? Kijk dan eens bij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de Premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, zijn je kansen op een studievertraging kleiner geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN! 

Programma

Uitgangspunt voor de opleiding MDL-verpleegkundige is het kwalificatieprofiel. Hierin is beschreven wat de vereiste competenties en onderliggende kennis en vaardigheden zijn voor de opleiding. Het kwalificatieprofiel is gebaseerd op het ‘Expertisegebied verpleegkundigen MDL’. In dit expertisegebied is aangegeven welke aanvullende competenties de verpleegkundige binnen MDL nodig heeft bij de taakuitoefening in dit vakgebied. Bij de opleiding ligt de focus alleen op de aanvullende competenties van de MDL-verpleegkundige.

Onderwerpen
Tijdens de opleiding ga je aan de slag met vier modules en ontwikkel je essentiële competenties rondom de beroepstaken van een MDL-verpleegkundige.
Module 1: Diagnostiek en behandeling
Module 2: Zorgverlening en begeleiding
Module 3: Kwaliteitszorg
Module 4: Professionalisering

Elke module sluit je af met een opdracht.

Professionalisering

In deze opleiding neemt professionalisering een belangrijke plek in, naast het opdoen van kennis en het aanleren van vaardigheden. Zo leer je veel over je rol als verpleegkundige en consulent. Is er aandacht voor je rol richting de patiënt in het kader van voorlichting en begeleiding. Thema’s als beleid, beheer en organisatie komen ook aan bod. Tevens vragen we je om een tweedaagse werkbezoek af te leggen in een MDL-setting waar je zelf niet werkzaam bent. Kortom, je kiest voor een brede opleiding.

Werkwijze

De opleiding bestaat uit 15 lesdagen. Je leert op verschillende manieren: online leren, colleges, workshops, praktijk, zelfstudie en leren van en met elkaar.  

Praktijk 
Door deskundige gastdocenten die werken in de praktijk, heeft deze opleiding veel te bieden. Je leert ook veel van elkaar. In de opleiding werk je samen met professionals uit de eerstelijns- en tweedelijnszorg.

Vaardigheden 
Er is veel aandacht voor patiëntenvoorlichting en -begeleiding, maar ook voor coördinatie van zorg. Je leert projectmatig werken en je ideeën te vertalen naar een plan dat aansluit bij de actualiteit in de praktijk. Vaardigheden die je verder ontwikkelt zijn:  

 • vakinhoudelijk handelen 
 • communiceren 
 • coördineren 
 • professioneel handelen 
 • kennis en wetenschap toepassen

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het nieuwe beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.

Uniek in Nederland
Deze opleiding is ontwikkeld in samenspraak met een aantal ziekenhuizen en de beroepsvereniging van MDL-verpleegkundigen. De opleiding bestaat al sinds 2003 en is uniek in Nederland.

Toetsing en resultaat

De toetsing bestaat uit 4 module-opdrachten. Als je deze opdrachten met voldoende resultaat afrondt en voor minimaal 80% aanwezig bent geweest, ontvang je een certificaat.

Toelichting op de kosten

 • Inclusief studiemateriaal
 • Je betaalt de kosten voor de startdatum
 • Betaling in (maximaal 3) termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 100 extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld

Zoek je maatwerk?

Je kunt deze opleiding op je eigen locatie laten uitvoeren. Wij ontwikkelen ook samen met jou een leertraject op maat. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via tel: 024 - 351 10 83.

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1083