Maag-, Darm-, Leververpeegkundige Cursist aan het woord: Annelien van der Valk ontwikkelt zich als verpleegkundige

drie vrouwen overleggen

“De opleiding geeft mij verdieping in de praktijk en ik merk dat ik groei in mijn rol als verpleegkundige”, vertelt Annelien van der Valk. Vorig jaar solliciteerde zij op de functie van IBD-consulent. “Hiervoor moest ik de opleiding Maag Darm Lever verpleegkundige (MDL) volgen. Een leuke uitdaging.”

Annelien is 49 jaar en werkt in het Beatrixziekenhuis te Gorinchem. De afgelopen 19 jaar heeft ze gewerkt als endoscopie-verpleegkundige voor MDL- en longziekten. Dit doet ze nog steeds, maar sinds vorig jaar combineert ze het met het werk als IBD-consulent op de polikliniek MDL-ziekten. Annelien vertelt: “In mijn werk als IBD-consulent informeer, instrueer, screen en begeleid ik de IBD-patiënten. Daarnaast geef ik gedelegeerd uitvoering aan het medisch beleid.”

Ontwikkeling voor de dagelijkse praktijk

“Waarom ik voor de HAN gekozen heb?”. vraagt Annelien. “De opleiding tot MDL-verpleegkundige is een mooie kans om te groeien als verpleegkundige. Door de opleiding krijg je verdieping in de praktijk en in je rol als MDL-verpleegkundige. Vooral op het gebied van communicatie, coördinatie en het begeleiden van patiënten leer ik veel. Dat is van meerwaarde voor mijn dagelijkse praktijk als verpleegkundige. Bijvoorbeeld het onderdeel health counseling; hier leer ik hoe ik werk aan het opbouwen van een vertrouwensband met de patiënt, zodat ik goede begeleiding en adviezen kan geven.”

Wat helpt is dat de docenten en begeleiders van de HAN betrokken zijn. Echt heel knap hoe de HAN ervoor zorgt dat we toch goed onderwijs krijgen in deze ingewikkelde tijd.

Best spannend, weer studeren

Bij de vraag waarom het een uitdaging is om weer te gaan studeren, denkt Annelien even na. “Nou het was vooral spannend om weer te starten met een opleiding, er komt namelijk best veel op je af. De combinatie van een nieuwe baan, studeren en werken op de corona-afdeling was soms wel lastig. Het vraagt wel wat van jezelf, maar met een goede planning en voldoende enthousiasme kom je er wel”, vertelt Annelien. Ze vervolgt: “Wat helpt is dat de docenten en begeleiders van de HAN betrokken zijn. Echt heel knap hoe de HAN ervoor zorgt dat we toch goed onderwijs krijgen in deze ingewikkelde tijd.”

Annelien heeft veel geleerd van de opleiding MDL-verpleegkundige: “Ik heb niet alleen nieuwe kennis opgedaan in het MDL-vakgebied, maar ik heb geleerd om op een deskundig manier naar het grotere plaatje te kijken. Op die manier ben ik van meerwaarde voor mijn patiënten. Bij de opleiding leren we niet alleen over verschillende inhoudelijke onderwerpen, maar ook over jezelf als verpleegkundige, door intervisie, feedback geven en ontvangen.”

Meer weten over de opleiding MDL-verpleegkundige

Wil jij leren onderbouwen waarom je iets doet? Op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in maag-, darm-, leverzorg? Je ideeën goed onder de aandacht brengen? Met de opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige (MDL) breng jij de zorg naar een hoger niveau.

Bekijk de opleidingspagina op han.nl. Download de brochure. Of ontdek wat de opleiding voor jou kan betekenen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.