Maag-, Darm-, Leververpeegkundige Cursist aan het woord: Annelie Hutten

drie vrouwen overleggen

“Ik vind het belangrijk dat je je als verpleegkundige blijft ontwikkelen. Inmiddels ben ik ruim 6 jaar werkzaam op de Maag-, Darm-, Leverafdeling (MDL) en vond ik het tijd worden om mijn kennis op het MDL-gebied te verbreden”, vertelt Annelie Hutten.

Annelie Hutten (30) werkt als regieverpleegkundige op de MDL-afdeling van het Deventer Ziekenhuis en volgt sinds september 2020 de post-hbo opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige aan de HAN.  Annelie vertelt “Ik wilde mezelf blijven ontwikkelingen in het vakgebied van de MDL-verpleegkundige. De opleiding MDL-verpleegkundige van de HAN sluit goed aan bij deze behoefte. Het geeft diepgang en biedt een goede verhouding tussen theorie en praktijk.” Hoe dat tot uiting komt? “De theorie die we leren tijdens de opleiding integreren we direct bij problemen die wij als cursisten ervaren in de praktijk. Zo kijken we vanuit verschillende perspectieven naar het probleem en komen we tot nieuwe inzichten.”

De HAN geeft goede begeleiding bij het online onderwijs, ze halen het maximale er echt uit. De lessen sluiten heel goed aan op onze behoeften, waarbij we zelf ook casussen en vragen kunnen aandragen

Vaardigheden voor de dagelijkse praktijk

“Die diepgang is erg waardevol, dit is precies wat ik zocht. Vooral de verbinding die gelegd wordt met de praktijk is erg fijn”, geeft Annelie aan. “Bijvoorbeeld het werken aan gesprekstechnieken door het toepassen van Health Counseling. Deze vaardigheid kun je direct toepassen in de praktijk. Dagelijks gebruik ik deze technieken in gesprekken die ik voer met patiënten om hen te motiveren gezondheidsadviezen op te volgen zoals bijvoorbeeld stoppen met roken.”

Annelie ziet nog meer bruikbare elementen uit de opleiding. “Tijdens de opleiding werken we aan een kwaliteitsverbeterplan, hierbij leer je hoe je projectmatig werken onderdeel maakt van de dagelijkse praktijk. Een mooie stap om in je werk vervolgprojecten op te kunnen starten”, volgens Annelie.

Waardevol contact

Het coronavirus heeft ook voor het onderwijs gevolgen. Zo is onderwijs nu veel digitaal. Annelie vindt het jammer dat ze niet altijd naar de HAN mag komen voor het onderwijs. “De HAN geeft goede begeleiding bij het online onderwijs, ze halen het maximale er echt uit. De lessen sluiten heel goed aan op onze behoeften, waarbij we zelf ook casussen en vragen kunnen aandragen”, vertelt ze. Ze vervolgt:  “Ondanks dat de lessen veelal online zijn, heb ik fijne gesprekken met mijn klasgenoten. We hebben onderling veel contact. We helpen elkaar en sparren regelmatig over opdrachten die we moeten doen voor de opleiding.”

Meer weten over de opleiding MDL-verpleegkundige

Wil jij leren onderbouwen waarom je iets doet? Op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in maag-, darm-, leverzorg? Je ideeën goed onder de aandacht brengen? Met de opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige (MDL) breng jij de zorg naar een hoger niveau. 

Bekijk de opleidingspagina op han.nl. Download de brochure. Of ontdek wat de opleiding voor jou kan betekenen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.