Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 13nov
  14nov
  Open Dag - Campus
  Nijmegen - 09:00 - 15:00
 • 13nov
  Open Dag - Online
  09:00 - 15:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Verpleegkunde (hbo-v)

Verpleegkunde is een erg praktische opleiding. Je leert aan de hand van praktijksituaties rondom een patiënt. Theorie breng je meteen in de praktijk: je oefent je vaardigheden in het Praktijkhuis. Deze ervaring kun je mooi meenemen tijdens je stage en straks in het echte werkveld!

student op bed met gips om been

De opbouw van Verpleegkunde

In het 1e jaar maak je kennis met het beroep en het werkveld van de verpleegkundige. Je begint met de basis, maar gedurende de opleiding ontwikkel je je steeds verder als zorgprofessional.

Ieder jaar loop je stage en doe je praktijkopdrachten. In jaar 3 en jaar 4 loop je 2 keer een half jaar stage, volg je een minor en maak je een kwaliteitsproject.

jongen oefent hartmassage op pop
klaslokaal met simulatie patient

Je propedeusejaar

Tijdens dit oriënterende jaar maak je kennis met het beroep verpleegkundige. Theorie, vaardigheden en praktijkopdrachten komen allemaal aan bod. Aan het einde van het 1e jaar weet je of de opleiding Verpleegkunde bij jou past.

Wat leer je als verpleegkundige?

In het 1e jaar van de opleiding maak je kennis met het beroep verpleegkundige en met de plekken waar je als verpleegkundige kunt werken. Denk aan ziekenhuizen, de psychiatrie of de thuiszorg. Ook leer je verpleegkundige handelingen uit te voeren, zoals bloedprikken, wonden verzorgen en bloeddruk meten. Daarnaast leer je een van de belangrijkste sociale vaardigheden als verpleegkundige: goed communiceren met de patiënt en zijn naaste(n).

HAN Praktijkhuis

Dit is de plek waar je van alles leert om een echte zorgprofessional te worden. Vanaf dag 1 van je studie oefen je hier in de praktijk wat je leert.

Je werkt veel samen met medestudenten, maar ook met studenten van de studierichtingen, zoals Medische Hulpverlening. Nuttig voor later, want in je toekomstige beroep werk je immers ook veel samen met andere zorgprofessionals.

Ook dit komt erbij kijken

Om kennis te maken met de praktijk, doe je 4 weken lang een praktijkoriëntatie en vervolgens 4 weken lang vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, psychiatrie, de verslavingszorg, jeugdgezondheidszorg of thuiszorg. Tot slot krijg je les in het omgaan met patiënten die afkomstig zijn uit een andere cultuur.

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij HAN Studiesucces. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je leerteamcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je leerteamcoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je een leerteam met 6 of 8 andere studenten. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Onder begeleiding van je leerteamcoach (docent) kom je op vaste momenten bij elkaar.

Studenten en docent bj infuus

Verder ontwikkelen

Heb je in het 1e jaar voldoende studiepunten behaald? Dan start in je het 2e jaar met de hoofdfase van de opleiding. Hierin groei je verder als zorgprofessional.

Directe patiëntenzorg

Tijdens dit jaar ligt de nadruk vooral op de directe patiëntenzorg. Je krijgt daarbij meer ruimte om te werken aan kwaliteitsverbetering, zodat de tevredenheid onder patiënten toeneemt. Ook leer je mensen en middelen beter op elkaar af te stemmen, zodat ook de productiviteit van de zorg verbetert. Daarnaast krijg je coaching en begeleiding waarin je leert om zelf knelpunten op de afdeling te signaleren en oplossen.

Meer communcatie en stage

Naast dat je nieuwe vaardigheden aanleert, blijf je je bezighouden met communicatie. Goede communicatie is niet alleen van belang wanneer je contact hebt met de patiënt, maar ook met collega’s en andere zorgprofessionals. Samen zorgen jullie er namelijk voor dat de patiënt de juiste zorg krijgt. Ook loop je een stage van 8 weken. Zo maak je kennis met de verschillende plekken waar jij straks als verpleegkundige aan de slag kunt gaan.

Maak kennis met andere culturen

Tijdens Verpleegkunde aan de HAN kom je veel in aanraking met andere culturen. Ieder studiejaar biedt andere mogelijkheden met betrekking tot dit onderwerp. Zo werk je aan multiculturele casussen, volg je workshops van internationale sprekers en krijg je de kans om in het buitenland te studeren.  

Labs en werkplaatsen

In labs en werkplaatsen werken studenten, docenten, onderzoekers en professionals van verschillende disciplines én opleidingsniveaus intensief samen in interprofessionele zorg- en welzijnsverlening. Dit doen ze ook in doorlopende onderzoekslijnen die verwant zijn aan de innovatieagenda van een wijk of het gezondheidscentrum. Bij deze opleiding kun je als student bijvoorbeeld meedoen aan of bij:

 • Lent - Thermion
 • Lingewaard
 • Overbetuwe
 • ZZG Herstelcentrum
student aan bed met oefenen pop

Stage en minor

In het 3e jaar van de opleiding ga je meer aan de slag met zorgoverstijgende taken. Denk bijvoorbeeld aan collega’s coachen. Of de organisatie van de zorg rondom patiënten. Je leert hoe dit eraan toe gaat in de praktijk door een intensieve stage te lopen. Verder volg je een minor.

Waarom wijkverpleging?

Wijkverpleging stoffig en saai? Helemaal niet! Deze vorm van zorg is juist heel complex. Ouderen blijven langer thuis wonen en worden steeds afhankelijker van zorg aan huis. Plekken in verpleeghuizen zijn namelijk schaars. Daarom besteed je tijdens de opleiding Verpleegkunde veel aandacht aan wijkverpleging.  

Bekijk hieronder de video over blogzuster Anne. Zij schrijft over haar ervaringen in de wijkzorg. Ditmaal richt ze zich tijdens haar vaste ronde direct tot cliënten Jacques en Anita om te vertellen wat dit werk voor haar betekent.

Welke minor kies jij?

Ook volg je dit jaar een minor. Hiermee verbreed óf verdiep je juist je verpleegkundige kennis. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor ‘De oncologische cliënt’ of ‘Neurorevalidatie’. Het is maar net waar jou interesse ligt! Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationaal

Je minor in het buitenland doen? Dat kan! Via de minor International Health kun je een half jaar in het buitenland studeren. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kiest een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen. Is het jouw droom om naar de Verenigde Staten of Australië te gaan? Via een vrije minor kun je daar stage lopen.

zes studenten zitten op bank

Stage en afstuderen

In het 4e en laatste jaar laat je zien wat je in huis hebt: je loopt een intensieve stage van 18 weken. Je sluit het jaar af met je afstudeeronderzoek.

Complexe zorgstage

In dit jaar mag je kiezen waar je stage gaat lopen. Wat wel vast staat, is dat je tijdens deze stage aan de slag gaat met zorgverlenen aan patiënten of cliënten die complexe problemen hebben. Denk daarbij aan stages in werkgebieden als de verslavingszorg, psychiatrie, jeugdgezondheidszorg of de thuiszorg. Ook kun je kiezen voor een stage waarin, in plaats van verplegende taken, juist meer organisatorische aspecten een grote rol spelen. Dit kom je meer tegen in een verpleeghuis, bijvoorbeeld.  

Praktijkgericht onderzoek

In het laatste semester is het tijd om af te studeren. Dit doe je aan de hand van een kwaliteitsproject. Op deze manier maak je op een hele andere manier kennis met de praktijk. Je werkt namelijk een (onderzoeks)opdracht uit voor een externe opdrachtgever. Samen met een medestudent zoek je oplossingen voor een probleem uit de praktijk. Je kunt je onderzoek ook in het buitenland doen.

Maps overzicht van stageplekken in de buurt:

 • Rijnstate
 • Gelderse Vallei
 • CWZ
 • Radboudumc

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Nursing

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend verpleegkundige en je mag jezelf Bachelor of Nursing noemen!

Maak kennis

Kom online sfeer proeven en kennismaken: onze online deuren staan voor je open!

foto vanuit controlecentrum