Dit is je studie

'Behandelen door te laten ervaren'. Dat is de rode draad tijdens de opleiding. Je doet veel opdrachten om jezelf goed te leren kennen. Ook maak je praktijkopdrachten, loop je ieder jaar stage en ga je aan de slag met jouw creatieve talent in oefenopdrachten. Zo ben jij klaar voor het werkveld!

student achter drumstel

Je krijg verstand van veel zaken De opbouw van Vaktherapie

Meteen aan het begin van je studie, kies je jouw differentiatie. Deze studierichting is het hart van je opleiding. In het 3e jaar ga je fulltime stage lopen. Je leert nu hoe je jouw vorm van therapie inzet in de praktijk. In het 4e jaar volg je een minor die jou aanspreekt. En dan is het al tijd voor je afstudeeropdracht. Voor je het weet, studeer je af als Bachelor of Arts! 

De 4 differentiaties 
Als je Vaktherapie gaat studeren, kies je direct bij je inschrijving 1 van de 4 differentiaties. Word jij straks beeldend-, drama-, muziek- of psychomotorisch therapeut? In alle gevallen zet je jouw vaktherapeutisch middel in om cliënten stil te laten staan bij gevoelens, gedachten en gedrag. Ook help je cliënten om zich te uiten en zichzelf te accepteren. 

twee studenten spelen piano

Onderzoek aanvullende eisen

Een goede muziektherapeut is zelf goed in muziek maken. Net zoals een dramatherapeut vol overgave acteert, een beeldend therapeut woest aantrekkelijk schildert of boetseert. En een psychomotorisch therapeut zijn eigen lichaam en bewegen door en door kent. Heb jij de juiste aanleg die nodig is voor de studie Vaktherapie? Belangrijk om dat vooraf te weten. Daarom heeft Vaktherapie naast de algemene toelatingseisen een aanvullend onderzoek. Via verschillende (groeps)opdrachten kijken we of je de nodige competenties hebt. Op basis van de uitslag van dit onderzoek word je toegelaten of afgewezen voor de opleiding.  

De data om deel te nemen aan het selectieonderzoek aanvullende eisen voor studiejaar 2020-2021 zijn:

  • 14 januari 2020: beeldende, drama- en muziektherapie
  • 15 januari 2020: psychomotorische therapie
  • 31 maart 2020: beeldende, drama- en muziektherapie
  • 1 april 2020: psychomotorische therapie
  • 9 juni 2020: beeldende, drama- en muziektherapie
  • 17 juni 2020: psychomotorische therapie”

Wat wordt jouw differentiatie?

Beeldende therapie

Bij beeldende therapie ben je bezig met vormgeven van gevoelens in beeld, zoals een schilderij of kleiwerk. Je gebruikt verschillende materialen, vormen en kleuren.

student schilderen

Dramatherapie

Bij dramatherapie werk je met een fictieve werkelijkheid, zoals toneel. Hier gaat het om 'doen' en 'ervaren' op een speelse manier. Je gebruikt bijvoorbeeld lichaamshouding, beweging, de stem, mimiek, improvisatie, spontaniteit en samenspel.

studenten doen labjas aan

Muziektherapie

Bij muziektherapie zet je muziek in om je cliënten te behandelen. Je werkt met de stem en met instrumenten zoals de piano, gitaar, blaas-, strijk- en slaginstrumenten. De muziek maakt emoties los en helpt structureren.

studenten met viool en gitaar

Psychomotorische therapie (PMT)

Met PMT ben je actief bezig met hoe je cliënten handelen, denken en voelen. Door beweging en lichaamsbeleving zet je een proces van bewustwording en verandering in gang. Zo kan je cliënt zichzelf namelijk lichamelijk ervaren, in actie en in interactie met anderen. Zo kan hij leren en veranderen.

twee studenten met docent in gymzaal
studenten oefenen ehbo

Je propedeusejaar

Tijdens het 1e jaar maak je kennis met de differentiatie die je hebt gekozen. Hoe zet je deze vorm van therapie in? En wat komt daarbij kijken? Ook leer je jezelf beter kennen.

Jouw vorm van therapie

Tijdens het 1e en 2e jaar van de opleiding ontdekt je hoe je beeldende kunst, drama, muziek of beweging inzet om cliënten te helpen. Verder leer je algemene therapeutische vaardigheden. Je leert cliënten te observeren en een behandelplan te ontwerpen en uitvoeren. Dit doe je op basis van theoretische kennis. Je leert bijvoorbeeld over ontwikkelingspsychologie en sociale ziektebeelden, zoals angst- of eetstoornissen en autisme.  

Nieuwe vaardigheden en stagelopen

Een belangrijke vaardigheid die je leert, is het contact maken met je cliënt. Dit en veel meer oefen je in gesimuleerde praktijksituaties, bijvoorbeeld via rollenspellen. Ook doe je al in je 1e jaar een oriëntatiestage. Je loopt dan mee op een therapeutische stageplek met een 3e-jaars student. Belangrijk in dit jaar is jouw persoonlijke ontwikkeling. Je doet een heleboel zelfkennis op en krijgt ruimte om te reflecteren. Je ontdekt waar je goed in bent en wat je aan jezelf kunt verbeteren. 

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Dit is je eerste aanspreekpunt binnen de opleiding. Je kunt bij hem of haar altijd terecht met vragen, of voor ondersteuning bij je studie. Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij HAN Studiesucces. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

student in witte trouwjurk

Je verdiepende jaar

In het 2e jaar van de opleiding start je met de hoofdfase. Hierin duik je dieper in je vak. Ook maak je kennis met de praktijk.

Verder ontwikkelen

Dit jaar ontwikkel je je therapeutische kennis en vaardigheden verder. Je krijgt meer inzicht in je vakgebied. Je werkt veel aan uitdagende praktijkopdrachten en loopt stage(s). Ook besteed je dit jaar weer veel aandacht aan je professionele ontwikkeling.  

Je stage

In je stage in het 2e jaar ga je met jouw vaktherapeutisch middel aan de slag. Je loopt 1 dag in de week stage. Dit is meestal bij een instelling van speciaal onderwijs. Je geeft bijvoorbeeld training aan leerlingen die extra zorg nodig hebben. Of je zet een doelgericht programma op om leerlingen weerbaarder te maken. Uiteraard word je goed begeleid door professionals. Zowel bij de instelling als bij de HAN.  

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

receptie ingang Kapittelweg 33
twee studenten op dikke mat in gymzaal

Stage en ondernemen

Je 3e jaar wordt een tikkeltje anders dan voorgaande jaren: je gaat ondernemen! En stage lopen doe je niet 1 dag in de week, maar 4! Waar ga jij aan de slag?

Dieper het vakgebied in

In jaar 3 van de opleiding Vaktherapie ga je dieper in op het behandelen van cliënten. Doelgericht. Systematisch. Bewust leer je stappen zetten in een proces met je cliënten. Je leert jouw creatieve- of psychomotorische vak verder beheersen. In dit jaar ontwikkel je ook je ondernemerskwaliteiten. Je bedenkt een nieuw product of je schrijft een ondernemingsplan. Netwerken, verbinden, pionieren en managen komen hierbij allemaal aan bod. Je krijgt nieuwe invalshoeken en loopt stage.  

Aan de slag met complexe problemen

In dit jaar loop je 4 dagen per week stage als vaktherapeut. Je kunt in allerlei instellingen aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een GGZ-instelling, gevangenis, psychiatrische inrichting of in de verslavingszorg. Tijdens je stage buig je je over complexe problemen. Vanzelfsprekend krijg je begeleiding van een ervaren vaktherapeut. Je werkt samen met mensen uit verschillende vakgebieden. Samen komen jullie tot behandelingen die helemaal zijn afgestemd op de persoon in kwestie. 

Creativiteit staat centraal

We hechten veel waarde aan kennis en beheersing van vaardigheden die horen bij de verschillende differentiaties. Zo maak je samen met cliënten schilderijen (Beeldende therapie) of muziek (Muziektherapie). Je zet rollenspellen in (Dramatherapie) of acrobatiek (PMT). Door jouw creativiteit de vrije loop te laten, word jij een betere therapeut!  

Internationaal

Benieuwd hoe ze vaktherapie inzetten in het buitenland? Dit is je kans! Je kunt namelijk ook je stage lopen in Duitsland, Curaçao, Suriname, Mexico of Zuid-Afrika. In deze landen heeft de opleiding al relaties. Wil je zelf een plek zoeken? Dat mag! Let wel op dat je stageplek aan een aantal eisen moet voldoen.  

twee studenten schilderen

Minor en afstuderen

In het 4e en laatste jaar van de opleiding maak je een eindsprint. Een half jaar lang volg je een minor: een soort vakkenpakket over een onderwerp dat jou interesseert. Daarna ga je afstuderen.

Welke minor kies jij?

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in je laatste jaar volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als vaktherapeut. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor ‘Autism through the lifespan ‘of ‘Sociale psychiatrie’. Je kunt werkelijk alle kanten op! 

Er zijn 3 soorten minoren:  

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied.   

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

De laatste loodjes: afstuderen!

In het 2e semester ga je aan de slag met je afstudeeropdracht. Meestal in opdracht van een instelling. Je zet je tanden in een praktijkprobleem van die organisatie. Stap voor stap onderzoek je hoe het probleem in elkaar steekt. En je ontwikkelt een bruikbare oplossing. Welke vernieuwing draag jij bij aan je vakgebied? Een nieuwe therapievorm? Een doordachte vragenlijst? Hoe dan ook: je leert een goed onderzoek opzetten en uitvoeren! 

Afstudeerprojecten

In je 4e-jaar Vaktherapie staat de beroepstaak 'Onderzoek en Innovatie' centraal. Je gaat een onderzoeksproject uitvoeren binnen een organisatie of instelling. Lees hieronder 2 voorbeelden van studenten die je voor gingen:

  • De grote stroom vluchtelingen daagt ons uit nieuwe manieren te vinden om mensen te helpen integreren. Robert Konrad Lieli ontdekte via zijn onderzoek dat dramatherapie kan bijdragen aan de sociaal-culturele integratie. 
  • Donna Eykholt deed onderzoek naar beeldende therapie in een atelier. Zij onderzocht hoe dat bijdraagt aan zingeving bij volwassenen met een psychiatrische ziekte. Met haar onderzoek hoopt ze herstel te bevorderen.  

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diploma-supplement is een bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Door de EU erkend! Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement. 

Bachelor of Arts

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend vaktherapeut en je mag jezelf Bachelor of Arts noemen!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

student aan het houtzagen