Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

Dit is je studie

'Behandelen door te laten ervaren'. Dat is de rode draad tijdens de opleiding. Je doet veel opdrachten om jezelf goed te leren kennen. Ook maak je praktijkopdrachten, loop je ieder jaar stage en ga je aan de slag met jouw creatieve talent in oefenopdrachten. Zo ben jij klaar voor het werkveld!

Studente Vaktherapie koopt materialen in het HAN winkeltje voor praktijk materialen.

Kies gelijk je studierichting
 

De opbouw van Vaktherapie

Ben je graag bezig met muziek, toneelspelen, beeldende kunst of bewegen? Wil je daarmee mensen helpen hun grip op het leven te versterken? Kies dan voor Vaktherapie. Via beeldende vorming, drama, muziek óf beweging leer je cliënten positief omgaan met gevoelens en gedachten.

De 4 studierichtingen
Als je Vaktherapie gaat studeren, kies je direct bij je inschrijving 1 van de 4 studierichtingen. Word jij straks beeldend-, drama-, muziek- of psychomotorisch therapeut? In alle gevallen zet je jouw vaktherapeutisch middel in om cliënten stil te laten staan bij gevoelens, gedachten en gedrag. Ook help je cliënten om zich te uiten en zichzelf te accepteren.

In het 3e jaar ga je fulltime stage lopen. Je leert hoe je jouw vorm van therapie inzet in de praktijk. In het 4e jaar volg je een minor die jou aanspreekt en ben je bezig met je afstudeeropdracht. Voor je het weet, studeer je af als Bachelor of Arts!

Muziektherapie studente speelt op haar gitaar tijdens een praktijkles
426167 Studenten maken muziek in muzieklokaal

Je propedeusejaar

Tijdens het 1e jaar maak je kennis met je studierichting die je hebt gekozen. Hoe zet je je jouw vorm van vaktherapie in? Wat komt daarbij kijken? Ook leer je jezelf beter kennen.

Jouw vorm van therapie

Tijdens het 1e en 2e jaar van de opleiding ontdek je hoe je beeldende kunst, drama, muziek of beweging inzet om cliënten te helpen. 

Verder leer je cliënten te observeren en een behandelplan te ontwerpen en uitvoeren. Dit doe je op basis van theoretische kennis. Je leert bijvoorbeeld over ontwikkelingspsychologie en sociale ziektebeelden, zoals angst- of eetstoornissen en autisme.  

Nieuwe vaardigheden en stagelopen

Een belangrijke vaardigheid die je leert, is het contact maken met je cliënt. Dit en veel meer oefen je in gesimuleerde praktijksituaties, bijvoorbeeld via rollenspellen. 

Ook doe je al in je 1e jaar een oriëntatiestage. Je loopt dan mee op een therapeutische stageplek met een 3e-jaars student. Belangrijk in dit jaar is jouw persoonlijke ontwikkeling. Je doet een heleboel zelfkennis op en krijgt ruimte om te reflecteren. Je ontdekt waar je goed in bent en wat je aan jezelf kunt verbeteren. 

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je loopbaanbegeleider (slb'er). Dit is je 1e aanspreekpunt binnen de opleiding. Je kunt bij hem of haar altijd terecht met vragen, of voor ondersteuning bij je studie. Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij Student Support Center. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

426179 Twee studenten beeldende therapie

Je verdiepende jaar

In het 2e jaar ontwikkel je je therapeutische kennis en vaardigheden verder. Je krijgt meer inzicht in je vakgebied.

Verder ontwikkelen

Je werkt veel aan uitdagende praktijkopdrachten en loopt stage(s). Ook besteed je dit jaar extra aandacht aan je professionele ontwikkeling.  

Je stage

In je stage in het 2e jaar ga je met jouw vaktherapeutisch middel aan de slag. Je loopt 1 dag in de week stage. Dit is meestal bij een instelling van speciaal onderwijs. Je geeft bijvoorbeeld training aan leerlingen die extra zorg nodig hebben. Of je zet een doelgericht programma op om leerlingen weerbaarder te maken. Uiteraard word je goed begeleid door professionals. Zowel bij de instelling als bij de HAN.  

Labs en werkplaatsen

In labs en werkplaatsen werken studenten, docenten, onderzoekers en professionals van verschillende disciplines én opleidingsniveaus intensief samen in interprofessionele zorg- en welzijnsverlening. Dit doen ze ook in doorlopende onderzoekslijnen die verwant zijn aan de innovatieagenda van een wijk of het gezondheidscentrum. Bij deze opleiding kun je als student bijvoorbeeld meedoen aan of bij:

 • Allesbinder
 • Brakkenstein
 • Dukenburg
 • Hatert
 • Lindenholt
426185 Studenten in dramalokaal

Stage en ondernemen

Je 3e jaar wordt een tikkeltje anders dan voorgaande jaren. Je bent maar 1 dag in de week op school, de andere dagen ben je aan het leren in de praktijk (stage). Daarnaast leer je ondernemen!

Dieper het vakgebied in

In jaar 3 van de opleiding Vaktherapie ga je dieper in op het behandelen van cliënten. Doelgericht. Systematisch. Bewust leer je stappen&nbzetten in een proces met je cliënten. Je leert jouw creatieve- of psychomotorische vak verder beheersen.

In dit 3e jaar ontwikkel je ook je ondernemerskwaliteiten. Je bedenkt een nieuw product of je schrijft een ondernemingsplan. Netwerken, verbinden, pionieren en managen komen hierbij allemaal aan bod. Je krijgt nieuwe invalshoeken en loopt stage.

Aan de slag met complexe problemen

In dit jaar loop je 4 dagen per week stage als vaktherapeut. Je kunt in allerlei instellingen aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een GGZ-instelling, gevangenis, psychiatrische inrichting of in de verslavingszorg.

Tijdens je stage buig je je over complexe problemen. Vanzelfsprekend krijg je begeleiding van een ervaren vaktherapeut. Je werkt samen met mensen uit verschillende vakgebieden. Samen komen jullie tot behandelingen die helemaal zijn afgestemd op de persoon in kwestie. 

Creativiteit staat centraal

We hechten veel waarde aan kennis en beheersing van vaardigheden die horen bij de verschillende studierichtingen. Zo maak je samen met cliënten schilderijen (Beeldende therapie) of muziek (Muziektherapie). Je zet rollenspellen in (Dramatherapie) of acrobatiek (PMT). Door jouw creativiteit de vrije loop te laten, word jij een betere therapeut!  

Internationaal

Benieuwd hoe ze vaktherapie inzetten in het buitenland? Dit is je kans! Je kunt namelijk ook je stage lopen in Duitsland, Curaçao, Suriname, Mexico of Zuid-Afrika. In deze landen heeft de opleiding al relaties. Wil je zelf een plek zoeken? Dat mag! Let wel op dat je stageplek aan een aantal eisen moet voldoen.  

Lees de verhalen van studenten die je voorgingen

Jonna, student Psychomotorische Therapie

Jonna is 3e-jaars student Psychomotorische Therapie. Ze heeft voor deze opleiding gekozen omdat haar passie in de zorg ligt. Hiervoor heeft ze de opleiding verpleegkunde op het mbo afgerond maar eenmaal aan het werk wist ze niet zeker of ze wel klaar was voor het werkleven.

Portret Jonna Epker

Marit, student Beeldende Therapie

Marit is 2e-jaars student Beeldende Therapie. Ze heeft gekozen voor deze studie omdat ze op zoek was naar een studie waar ze opnieuw uitgedaagd zou worden in haar beeldend werk en waarbij de combinatie van therapie met haar werk een belangrijke rol speelde.

vaktherapie-beeldend_testimonial-portret-student_2019

Jan, student Muziektherapie

Jan is 2e-jaars Muziektherapie student en heeft voor deze opleiding gekozen omdat hij zijn aanleg voor muziek wilde inzetten om anderen te helpen en graag wilde leren hoe hij dat het beste kon doen.

Portret Jan Voshart

Maaike, student Dramatherapie

Maaike is 3e-jaars student Dramatherapie. Ze heeft gekozen voor deze opleiding omdat ze altijd al geïnteresseerd was in mensen. “Ik luister graag en ik wist dat ik in de hulpverlening wilde gaan werken. Verder ben ik dol op drama en toneel. Mijn keus voor de HAN zat hem in het feit dat ik meteen in het 1e jaar voor drama kon kiezen!”

Portretfoto Maaike Damstra student Dramatherapie
426189 Studenten doen trust fall

Minor en afstuderen

In het 4e en laatste jaar van de opleiding maak je een eindsprint. Een half jaar lang volg je een minor: een soort vakkenpakket over een onderwerp dat jou interesseert. Daarna ga je afstuderen.

Welke minor kies jij?

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in je laatste jaar volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als vaktherapeut. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor ‘Autism through the lifespan ‘of ‘Sociale psychiatrie’. Je kunt werkelijk alle kanten op! 

Er zijn 3 soorten minoren:  

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied.   

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

De laatste loodjes: afstuderen!

In het 2e semester ga je aan de slag met je afstudeeropdracht. Meestal in opdracht van een instelling. Je zet je tanden in een praktijkprobleem van die organisatie. Stap voor stap onderzoek je hoe het probleem in elkaar steekt. Je ontwikkelt een bruikbare oplossing.

Daarnaast ga je verder met het ontwikkelen van je methodische handelen als therapeut. Je kiest zelf de volgorde. Start je met je minor of start je juist met je afstudeeropdracht?

Een aantal studenten gaat interprofessioneel afstuderen in de innovatieve onderwijseenheid Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW). Hierin ga je samenwerken met studenten van ander zorg- en welzijnsopleidingen. Samen werk je aan een vraagstuk uit de praktijk. Meer info over PZW.

Afstudeerprojecten

In je 4e jaar Vaktherapie staat de beroepstaak 'Onderzoek en Innovatie' centraal. Je gaat een onderzoeksproject uitvoeren binnen een organisatie of instelling. Lees hieronder 2 voorbeelden van studenten die je voor gingen:

 • De grote stroom vluchtelingen daagt ons uit nieuwe manieren te vinden om mensen te helpen integreren. Robert Konrad Lieli ontdekte via zijn onderzoek dat dramatherapie kan bijdragen aan de sociaal-culturele integratie. 
 • Donna Eykholt deed onderzoek naar beeldende therapie in een atelier. Zij onderzocht hoe dat bijdraagt aan zingeving bij volwassenen met een psychiatrische ziekte. Met haar onderzoek hoopt ze herstel te bevorderen.  

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diploma-supplement is een bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Door de EU erkend! Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement. 

Bachelor of Arts

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend vaktherapeut en je mag jezelf Bachelor of Arts noemen!

Studenten Psychomotorische Therapie (PMT) en Dramatherapie vertellen over hun opleiding

Wat is leuk aan PMT?

HAN studenten vertellen over hun ervaringen van de opleiding Vaktherapie; studierichting Psychomotorische Therapie.

Videostill Bo Gielens en Tim Zorge PMT studenten

Welke vakken volg je bij PMT?

Ben je benieuwd wat je leert, wat je gaat doen.bij PMT? Deze studenten geven je een indruk!

Videostill Jacqueline Ramakers en Merle Ros PMT studenten

Hoe zet je drama in bij therapie?

Wat is dramatherapie eigenlijk? En hoe zet je het in bij een cliënt?

Wat vinden studenten van Dramatherapie?

HAN studenten vertellen over hun ervaringen van de opleiding Vaktherapie; studierichting Dramatherapie.

Studenten Beeldende Therapie en Muziektherapie vertellen over hun opleiding

Wat is leuk aan Beeldende Therapie?

HAN studenten vertellen over hun ervaringen van de opleiding Vaktherapie; studierichting Beeldende Therapie

Wat is Beeldende Therapie en hoe zet je dat in?

Wat is Beeldende Therapie eigenlijk? En hoe zet je het in bij een cliënt?

Wat kun je doen met Muziektherapie?

Wat is Muziektherapie en wat kun je ermee doen?

Wat vinden studenten Muziektherapie van hun studie

HAN studenten vertellen over hun ervaringen van de opleiding Vaktherapie; studierichting Muziektherapie

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze (online) deuren staan voor je open!

426169 Meisje op drums
draw-cta-title