Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

Jouw toekomst met Mondzorgkunde

Je patiënten leren en motiveren om hun mond gezond te houden. Dat doe jij straks als mondhygiënist. Alleen als je deze hbo-opleiding met een diploma hebt afgerond mag je de beschermde titel mondhygiënist dragen èn mag je je Bachelor of Science noemen.

studenten oefenen op elkaar

Wat kun je worden met Mondzorgkunde?

Waar ga jij aan de slag als mondhygiënist? Je kunt behandelaar in een algemene tandartspraktijk worden. Of wordt zelfstandig ondernemer, onderzoeker of docent. Als mondhygiënist kun je op allerlei plaatsen aan de slag!

 • Mondhygiënist bij zorginstellingen

  Gebitten reinigen, gaatjes vullen en beschermende middelen aanbrengen zijn voorbeelden van taken die je uitvoert als mondhygiënist. Maar dat doe je natuurlijk niet zonder eerst de mond te onderzoeken. Je checkt op tandbederf en -slijtage en tandvleesaandoeningen. Ook maak je röntgenfoto’s. Vervolgens stel je een behandelplan op. 

 • Docent Mondzorgkunde

  Als docent mondzorgkunde geef je les op een mbo- of hbo-opleiding op een school. Je geeft les rondom alle facetten van het vak mondzorgkunde. Je voornaamste taak is studenten opleiden tot en voorbereiden op een beroep binnen het vak mondzorgkunde.

 • Zelfstandige mondhygiënist in eigen praktijk

  Werk je liever voor jezelf dan voor een baas? Start dan je eigen praktijk! Dit geeft je een veelzijdige functie. Naast het behandelen van patiénten, moet je dan namelijk ook veel regelen rondom het beheer van je praktijk: administratie, onderhoud en natuurlijk naamsbekendheid.

 • Onderzoeker mondzorg

  Je kunt er ook voor kiezen om praktijkgericht onderzoek uit te voeren in het vakgebied van mondzorgkunde bij een gerenommeerd onderzoeksinstituut. 

Mondzorgkunde: hoe zijn de baankansen en salaris?

Volgens Studiekeuze123 vindt 98% van de afgestudeerden een baan op niveau en 0% is werkloos. Gemiddeld verdienen afgestudeerden een salaris van € 2.400 bruto op basis van een werkweek van 30 uur per week. 

De cijfers komen uit de schoolverlatersonderzoeken van het hoger beroepsonderwijs (HBO-monitor). Hierin worden afgestudeerden gevraagd naar hun arbeidsmarktpositie en hoe ze terugkijken op de gevolgde opleiding.

Gezond begint in de mond [video]De mond: spiegel van de gezondheid

Doorstuderen

Wil jij na je opleiding Mondzorgkunde verder studeren? Je kunt met je hbo-diploma vele kanten op. Een masteropleiding of een post-hbo in de richtingen gezondheidszorg, het onderwijs, commercie, management of beroepsinnovatie kan een verdiepende kans voor je zijn. Voor de doorstroom naar Tandheelkunde gelden specifieke ingangseisen die door de universiteit worden bepaald.

 • Master Neurorevalidatie en Innovatie

  Tijdens deze master ontwikkel je jezelf tot expert op het gebied van neurorevalidatie. Je leert kritischer kijken, meten én beoordelen. Daarnaast leer je leiderschapsvaardigheden om de vernieuwingen daadwerkelijk door te voeren in jouw organisatie. Na 2 jaar ben jij Master of Science!
 • Master Evidence Based Practice

  De Master Evidence Based Practice in Amsterdam heeft tot doel om onder andere mondhygiënisten te vormen en te scholen als vooraanstaande en breed georiënteerde professionals die wetenschappelijk denken, oordelen en communiceren. Daarnaast word je academisch opgeleid tot klinisch wetenschappelijk onderzoeker. 

 • Master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals

  Tijdens deze master word je opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Zo kun jij een leidende rol nemen in patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs, beleid en management. En maak je jouw beroepsgroep beter! 

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Mondzorgkunde.

docent kijkt mee tijdens praktijk oefening