Jouw toekomst met Medische Hulpverlening

Wist je dat medisch hulpverlener een relatief nieuw beroep is in de acute-, interventie- of diagnostische zorg? In al deze situaties lever je als medisch hulpverlener een belangrijke bijdrage en werk je samen met andere collega's met èn voor een patiënt en zijn omgeving. Sinds 1 mei 2017 is het beroep van medisch hulpverlener voorlopig geregistreerd.

luisteren naar hartslag in arm

Wat kun je worden met Medische Hulpverlening?

Wist je dat de medisch hulpverlener vaak in directe samenwerking werkt met onder andere medisch specialisten, arts-assistenten, Physician Assistants, Verpleegkundig Specialisten, verpleegkundigen en paramedici? Medisch hulpverlener is nog een nieuw beroep, dus nog volop in ontwikkeling. Volop mogelijkheden voor jou! Van de cardiologie tot de spoedeisende hulp. Genoeg opties om uit te kiezen!

 • met ambulance jas hartmassage

  Medisch hulpverlener spoedeisende 1e hulp

  Op de spoedeisende hulp begeleid je als medisch hulpverlener patiënten en coördineer je de hulpverlening. Je anticipeert op momenten van piekbelasting in de hulpverlening en handelt pro-actief. Ook heb je een  een belangrijke rol bij de opvang van grootschalige incidenten.

  Nu denk je misschien aan zwaargewonde mensen. Dit hoort er zeker bij, maar dat is maar zo'n 10% van je werk. In 90% van de gevallen gaat het om niet levensbedreigende zaken. Denk aan een gebroken pols, of aan iemand die onwel is geworden.  

 • kijkend naar medisch apparaat

  Medisch hulpverlener cardiologie

  Dit is een bijzonder specialisme dat je in Nederland alleen aan de HAN kunt kiezen! In deze rol geef je gespecialiseerde zorg aan patiënten met hartaandoeningen. Denk aan mensen die een hartinfarct hebben gehad, een dotterbehandeling ondergaan of een pacemaker krijgen.

  Je begeleidt patiënten, geeft ze voorlichting en instructies bij een eventuele ingreep. Je stelt de patiënt en zijn naasten op zijn gemak en zorgt voor een goede communicatie.

  Bij een ingreep of operatie bereid je de behandeling voor en zorg je dat apparatuur en materialen in orde zijn. 

 • Studenten Medische Hulpverlening in operatiekleding lachen

  Medisch hulpverlener anesthesie (anesthesiemedewerker)

  Als anesthesiemedewerker assisteer je de anesthesioloog bij de behandeling van de patiënt vóór, tijdens en na de operatie bij het in- en uitleiden van de narcose. Je onderhoudt alle hulpmiddelen en apparatuur die nodig zijn voor een operatie en bereidt deze voor. Je bewaakt de vitale functies van de patiënt tijdens de operatie en bent de schakel tussen patiënt en operatieteam. Je bent zelfstandig en kunt goed samenwerken in een steeds wisselend team. Je levert kwaliteit binnen het multidisciplinaire OK-team met betrekking tot de operatieve zorg. Je bent punctueel, stressbestendig, flexibel en kunt goed handelen in spannende situaties. Ook kun je rustig blijven in onverwachte omstandigheden, ben je niet verlegen en durf je teamleden aan te spreken op handelen en gedrag.

 • Medische Hulpverlening studenten oefenen operatie zonder docent

  Medisch hulpverlener operatieve zorg (operatieassistent)

  Als operatieassistent assisteer je de chirurg tijdens de operatie. Dit kan alleen als je goed weet wat de behandeling en de operatietechniek inhoudt en welke complicaties kunnen optreden. Je maakt zelfstandig de operatiekamer (OK) bedrijfsklaar. Je onderhoudt alle hulpmiddelen en apparatuur die nodig zijn voor een operatie en bereidt deze voor. Je bewaakt de steriliteit tijdens de operatie en je bent de schakel tussen patient, operatieteam en de operatieafdeling. Je bent punctueel, flexibel en stressbestendig, kunt tegen bloed en vindt lang staan geen probleem. Je denkt mee en vooruit. Je bent verder zelfstandig en kunt goed samenwerken in een steeds wisselend team. Natuurlijk ben je niet verlegen en durf je teamleden aan te spreken op handelen en gedrag.

 • patient nekbrace op brandcard

  Medisch hulpverlener ambulancezorg

  Als medisch hulpverlener verleen je 1e hulp aan mensen die voor behandeling of onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht of je verleent ter plaatse en in de ambulance directe zorg aan je patiënt. Hem of haar op de brancard leggen, verbinden, zuurstof toedienen en reanimeren horen allemaal bij de job. Vaak gaat het om noodgevallen. Snel en adequaat reageren zijn daarom van belang. Je handelt op basis van het Landelijk Protocol Ambulancezorg. Tot slot heb je ook een belangrijke rol bij de opvang van grootschalige incidenten.

Beroepsvereniging Sluit je aan bij de NVBMH

Misschien wil je wel lid worden van de Nederlandse Vereniging voor Bachelor Medisch Hulpverleners (NVBMH)?

Het doel van de NVBMH is het verenigen van Bachelor Medisch Hulpverleners en het behartigen van de belangen van haar leden in het bijzonder. 

Doorstuderen

Wil jij na je opleiding Medische Hulpverlening nog verder studeren? We geven je een paar ideeën.

 • Master Gezondheidswetenschappen

  De breedst opgezette studie in zijn soort in Europa is Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. ​Je bestudeert wat gezondheid nu precies is, welke factoren gezondheid beïnvloeden en of er samenhang bestaat tussen deze factoren. Zodra je over deze kennis beschikt, kun je die gebruiken om vragen te beantwoorden, oplossingen aan te dragen en passende maatregelen te treffen.
 • Master Physician Assistant

  Dit is een master die je opleidt om taken van artsen over te nemen. Je wordt alleen breed opgeleid (en niet voor een specifieke doelgroep). Je kunt met alle patiëntengroepen werken: van chronische zieken en ouderen tot en met kinderen.  Als Master Physician Assistant diagnosticeer, onderzoek en handel je zelfstandig. De voorbehouden handelingen zorgen voor meer uitdaging en afwisseling in je werk.
 • Master Evidence Based Practice in Health Care

  Wetenschappelijk onderzoek doen, kritisch beoordelen, publiceren en daarover communiceren, om de verbinding te leggen tussen gezondheidszorg en wetenschap? Met de afronding van deze tweejarige deeltijdstudie vertolk je een vooraanstaande rol als klinisch epidemioloog binnen je eigen beroepsgroep en daarbuiten. NVAO-geaccrediteerd, (inter)nationaal erkend en met gebruik van multidisciplinair en actueel onderwijs.
 • Master Epidemiologie

  De universitaire master Epidemiologie is een prima keuze als je een sterke interesse hebt in toegepast medisch of biomedisch onderzoek of in menselijke of diergeneeskunde. Je onderzoekt de vele factoren die de volksgezondheid beïnvloeden en het ziektecijfer van specifieke bevolkingsgroepen. Deze wetenschappelijke discipline wordt steeds meer gevraagd in klinisch onderzoek, industrie en beleidsvorming.

BIG-registratie: experimenteerperiode

De zogenaamde BIG-registratie (Artikel 36a van de Wet BIG) is een belangrijke stap voor het beroep medisch hulpverlener. Dankzij deze registratie mag je straks zelfstandig bepaalde risicovolle, medische handelingen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een infuus. Of het plaatsen van een tube in de luchtpijp. Allemaal handelingen die regelmatig voorkomen in de acute zorg.  

De experimenteerperiode van de registratie van medisch hulpverlener loopt tot 2022. Tot die tijd valt dit beroep onder de werking van het tuchtrecht. De tuchtmaatregelen waarschuwing, berisping en geldboete kunnen worden opgelegd voor wat betreft het verrichten van de aangewezen voorbehouden handelingen.

Een onafhankelijk instituut begeleidt het experimenteertraject en heeft dit na 5 jaar geëvalueerd en het eindrapport verstuurd aan het ministerie. Wachten is nu op het besluit van de minister. Wanneer er besloten wordt om het beroep van medisch hulpverlener niet definitief in de Wet BIG op te nemen, kan dit gevolgen hebben voor het arbeidsmarktperspectief van het beroep van medisch hulpverlener.

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Medische Hulpverlening

oefenen met bloedprikken