Dit is je studie

Van propedeuse tot afstuderen: in 4 jaar tijd stoomt de HAN je klaar voor een carrière als docent Engels. In verschillende fases verwerf je veel kennis en doe je ervaring op. Je kiest echt voor een internationale studie: in de hoofdfase verblijf je zelfs 4 maanden in een Engelstalig land.


Beheers de Engelse taal tot in de puntjesDe opbouw van je studie

Een goede beheersing van het Engels is 1 van de speerpunten van de Lerarenopleiding Engels. Je werkt daarom ieder jaar intensief aan je spreek-, schrijf-, lees- en luistervaardigheid. Je pedagogisch-didactische vaardigheden krijgen ook veel aandacht. Je verplichte minor Abroad, stages en leertaken zijn de onmisbare studieonderdelen waarmee je je kennis en vaardigheden in de praktijk brengt.

Studeren in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.  

Tijdens je studie kun je dit van ons verwachten: 

Verhouding online/offline Alle lesvakken worden in principe ingeroosterd voor online lessen, maar je hebt met jouw klas 4 keer een blok ingeroosterde tijd voor fysiek onderwijs. Een blok van fysiek onderwijs vindt plaats op een vaste dag in de week van 9.00 – 15.15 uur in het I/O gebouw aan de Kapittelweg 35 in Nijmegen. Per vak wordt bekeken op welke manier we van deze fysieke contacttijd gebruik gaan maken, bijvoorbeeld studieloopbaanbegeleiding en meer praktische vakken. Op deze manier kun je je klas en docenten goed leren kennen en maken we optimaal gebruik van de beschikbare tijd.

Stage 

De stageperiode blijft gelijk: in periode 2 en 3 zul je een dag in de week stage lopen op een opleidings-, samenwerkings- of stageschool.

Lees meer over de start van jouw studiejaar op han.nl/flitsendestart

#AskAStudentWelke mogelijkheden biedt de studie om praktijkervaring op te doen?

Leraar Engels Praktijkervaring. Isa Beyer, Levens Turan

Je propedeusejaar

Jaar 1: Meteen voor de klas

In het 1e jaar ga je fanatiek aan de slag met je taalvaardigheid en taalkennis met vakken als: Language Skills, Literature en Grammar. Dat doe je op een interactieve manier tijdens diverse werkcolleges. Andere vakken in de propedeuse zijn gericht op didactische en pedagogische vaardigheden en beroepstaken. Tijdens de oriëntatiestage sta je voor het eerst voor de klas. 

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Ook kun je in het 1e jaar begeleiding krijgen van 2e jaarsstudenten. Zij voeren tijdens hun 2e studiejaar een praktische coachingsopdracht uit, waarbij ze 1e jaarsstudenten begeleiden, bijvoorbeeld bij fonetiek of grammatica.  Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Dan denkt je studieloopbaanbegeleider tijdens je hele studie graag met je mee.

Leraar Engels Praktijkervaring. Isa Beyer, Levens Turan

Het begin van de hoofdfase

Vanaf het 2e jaar is er nog meer aandacht voor je onderzoeksvaardigheden. Verder bouw je je taal- en cultuurkennis verder uit. Je leert veel over vreemde taalverwerving, grammatica en jeugdliteratuur. Je oefent met interactie: welk gedrag is effectief om leerlingen tot actie aan te zetten als leerkracht Engels? De studiereis naar Oxford is een hoogtepunt.

Jaar 2: Onderwijs mooier en beter maken

Als je aan de HAN studeert, ben je niet alleen student. Je bent een toekomstig collega, iemand waarmee we samenwerken om ons onderwijsprogramma continu te verbeteren en jouw studie goed te laten verlopen. Je kunt voorlichting geven, advies geven in het studentberaad, betrokken zijn bij de Introweek en nog meer. Kortom, we zijn altijd samen bezig om het onderwijs mooier en beter te maken!

Nieuwsgierig?

Spreekt de opleiding tot leerkracht Engels jou wel aan? Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Leraar Engels Praktijkervaring. Isa Beyer, Levens Turan

Je bepaalt zelf je succes HAN Studiesucces

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij HAN Studiesucces. Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij: 

  • studiekeuze en doorstuderen; 

  • studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; 

  • studieswitch of studievertraging; 

  • zingeving, persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken; 

  • studeren onder bijzondere omstandigheden; 

  • StuFi, financiële problemen en bezwaarprocedures. 

Bij HAN Studiesucces kun je ook nog kiezen uit een divers aanbod aan trainingen en coachingsactiviteiten. Het helpt je het beste uit jezelf te halen! 

Leraar Engels Praktijkervaring. Isa Beyer, Levens Turan

Internationaal studeren

Klaar om je grenzen te verleggen? Dat kun je heel letterlijk nemen, want de hoofdfase staat namelijk in het teken van internationalisering. Een perfecte kans om jouw taalskills te perfectioneren! Je gaat een periode studeren in een Engelstalig land. Je kunt eventueel ook deelnemen aan een uitwisselingsprogramma in Marokko of Turkije.

Jaar 3: Minor Abroad

Bij de opleiding Engels doe je een verplichte minor Abroad.

In het 3e studiejaar staat de internationale minor op het programma. Je verblijft dan gedurende 16 weken in een Engelstalig land. Je volgt lessen op een hogeschool of universiteit en doet onderzoek. Hiermee zet je de kroon op je taalverwerving.

Jaar 3: Je minor kiezen

Je kiest dit jaar ook een minor: een keuzevak waarmee je je kennis binnen of buiten de opleiding verbreedt. Op die manier geef je zelf ‘kleur’ aan je opleiding. Als Nederlandstalige student moet je je minor in een Engelstalig land doen. Ben je Engelstalig en volg je de Lerarenopleiding Engels aan de HAN, dan mag je zelf kiezen waar je je minor volgt. Er zijn verschillende soorten minoren:  

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Studenten die je voorgingen

Een minor volgen in een Engelstalig land? Bij de opleiding tot docent Engels volg je je minor in het buitenland. Lees de verhalen van andere studenten.  

Leraar Engels Praktijkervaring. Isa Beyer, Levens Turan

Afstuderen

Als eerste kies je een afstudeerrichting: ga je voor algemeen vormend onderwijs of beroepsonderwijs?

Jaar 4: Zelfstandig lesgeven

Deze keuze beïnvloedt je LIO stage (Leraar in Opleiding) en afstudeeronderzoek. Tijdens je LIO stage geef je 4 dagen in de week zelfstandig les. Je doet praktijkonderzoek op je stageplek en volgt diverse onderwijsactiviteiten naar keuze. Heb je je diploma behaald? Dan mag je met jouw 2e graads lesbevoegdheid lesgeven aan het vmbo, de onderbouw havo en vwo en het mbo. 

Afstudeerprojecten

Praktijkonderzoek op de stageschool. Dit kan zijn: een onderzoeksvraag geformuleerd door de stageschool in samenspraak met de student of een zelf geformuleerde onderzoeksvraag, gebaseerd op een probleem in de lespraktijk of schoolpraktijk. Je kunt denken aan: 

  • Hoe kan het toetsen en geven van feedback op spreekvaardigheid op school verbeterd worden zodat leerlingen gerichter kunnen oefenen? 
  • Hoe kan ik schrijfvaardigheid Engels in klas zo aanbieden dat de leerlingen uitgenodigd worden om actief mee te doen in de les? 

Diploma met supplement

Heb je alle studiepunten binnen en is je afstudeeronderzoek met succes afgerond? Dan is je diploma in de pocket en ben je leerkracht Engels! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen. 

Maak kennis

Kom de sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Leraar Engels Praktijkervaring. Isa Beyer, Levens Turan