Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Leraar Duits

De opleiding Duits zit op een heldere manier in elkaar. In verschillende fases leer je de 5 beroepstaken die een leraar moet beheersen: van lesgeven tot het ontwikkelen van vakdeskundigheid. Je doet veel praktijkervaring op tijdens stages en je gaat zelfs 4 maanden naar het buitenland.

Drie studenten lopen de trap af in het I/O gebouw op de HAN campus in Nijmegen.

Je krijgt verstand van veel zakenDe opbouw van je studie Leraar Duits

Om een goede leraar Duits te worden, moet je uiteraard de taal tot in de puntjes beheersen. Spreken, schrijven, luisteren, grammatica: taalverwerving is en blijft belangrijk. Ook begin je met de beginselen van het beroep docent, dit verdiept en verbreedt elk jaar. En je staat zelf voor de klas.  

  Semester 1 Semester 2
Taalverwerving

Taalverwerving 1 

Taalverwerving 2

Taalbeschouwing

Grammatica 
Syntaxis 

Grammatica 
Fonetiek 

Cultuur en literatuur

Cultuur 
Jeugdliteratuur 
Vakdidactiek

Cultuur 
Jeugdliteratuur 
Vakdidactiek

Docentvaardigheden

Onderwijskunde 
Werkplekleren (stage) 
Basisaspecten van communiceren en presenteren 
Taaltoets Nederlands 

Onderwijskunde 
Werkplekleren (stage) 
Oriëntatie op de leeftijdsfase van adolescenten 
Logopedie
Drama 

 

Docent geeft aan twee studenten uitleg en wijst daarbij naar de pagina in het boek, dat de studenten in de hand hebben.

Je propedeusejaar Leraar Duits

De propedeuse staat in het teken van kennismaken. Met het land, de taal, de cultuur en literatuur, maar ook met het beroep van leraar. Dit gebeurt op een interactieve manier, met interessante werkcolleges, rollenspellen, discussies en presentaties.

Jaar 1: Proeven aan het vak

Ook drama en logopedie zijn belangrijk: tenslotte moet je leren je verbaal en non-verbaal goed uit te drukken. Een mooi moment is de oriëntatiestage, waarbij je echt aan het vak proeft.  

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee?

Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg! Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Aan het eind van het jaar kun je dan ook een goed onderbouwde keuze maken. Past de studie Duits echt bij jou? Na het 1e jaar bepaal je zelf hoeveel begeleiding je nog wilt.

studenten zitten in grote grijze stoelen

Je verdiepende jaar Lerarenopleiding Duits

Nu het fundament gelegd is, ben je klaar voor verdieping. Bijna alle vakken uit je propedeuse komen ook terug in de hoofdfase, maar dan uitgebreider.

Jaar 2: Verdiepen

Belangrijke onderdelen zijn lesgeven, leerprocessen, leerproblemen en intercultureel onderwijs. Ook werk je aan je onderzoeksvaardigheden. Alle opgedane kennis breng je in de praktijk tijdens excursies, projecten en stages.

Echte projecten

Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. De vakgroep Duits werkt samen met scholen in de regio en laat studenten al vroeg in de studie kennis maken met allerlei bijzondere projecten op scholen. Je kunt hierbij denken aan medewerking aan de Dag van de Buurtaal, Taaldorp op verschillende scholen in de regio en projecten op mbo-scholen. 

Je bepaalt zelf je succes Student Support Center

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij Student Support Center. Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij: 

 • Studiekeuze en doorstuderen; 

 • Studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; 

 • Studieswitch of studievertraging; 

 • Zingeving persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken; 

 • Studeren onder bijzondere omstandigheden; 

 • StuFi, financiële problemen en bezwaarprocedures. 

Bij Student Support Center kun je ook nog kiezen uit een divers aanbod aan trainingen en coachingsactiviteiten. Het helpt je het beste uit jezelf te halen! 

studenten luisteren naar uitleg

 Internationaal studeren

Klaar om je grenzen te verleggen? Leer je graag andere culturen en nieuwe mensen kennen? De hoofdfase staat in het teken van internationalisering. In het 2e semester van het 3e jaar studeer je 4 maanden lang aan een Duitstalige universiteit of hogeschool. Je volgt lessen en doet onderzoek. Een mooie voorbereiding op het 4e jaar en een perfecte kans om jouw taalskills te perfectioneren!

Jaar 3: Je minor kiezen

Je kiest dit jaar ook een minor: een keuzevak waarmee je je kennis binnen of buiten de opleiding verbreedt. Op die manier geef je zelf ‘kleur’ aan je opleiding. Als Nederlandstalige student moet je je minor in een Duitstalig land doen. Ben je Duitstalig en volg je de Lerarenopleiding Duits aan de HAN, dan mag je zelf kiezen waar je je minor volgt. Er zijn verschillende soorten minoren:  

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor

In het 2e semester van het 3e jaar studeer je 4 maanden lang aan een Duitstalige universiteit of hogeschool. Je volgt lessen en doet onderzoek. Een mooie voorbereiding op het 4e jaar en een perfecte kans om jouw taalskills te perfectioneren!  

Studenten die je voorgingen 

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Een minor doen in een Duitstalig land? Op de HAN kan het. Lees de verhalen van andere studenten.   

Afstuderen, graduation ceremony

Tijd voor de eindsprint

In je afstudeerjaar begin je met het kiezen van een richting: ga je voor algemeen vormend onderwijs (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo/mbo)?

Jaar 4: LiO stage lopen

Je LIO stage (Leraar in Opleiding) en afstudeeronderzoek worden hieraan gekoppeld, hoewel je straks bevoegd bent voor beide richtingen. Je geeft 4 dagen in de week zelfstandig les. Je doet praktijkonderzoek op je stageplek en je volgt diverse onderwijsactiviteiten naar keuze.

Afstudeerprojecten

Meestal zul je je afstudeeronderzoek uitvoeren op je stageplek. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoek naar verschillende manieren waarop je bepaalde vaardigheden aan leerlingen kunt aanbieden (flipping the classroom, samenwerkend leren, leergang uitbreiden met eigen opdrachten om te kunnen differentiëren in de klas).

Diploma met supplement

Heb je voldoende studiepunten binnen en is je onderzoek met succes afgerond? Dan is je diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

docent wijst in boek bij studenten