Jouw toekomst als leraar Duits
De vraag naar docenten Duits blijft groeien. Kies jij voor de Lerarenopleiding Duits? Dan hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een baan. Naast het lerarenvak zijn er bovendien nog andere mogelijkheden.

Beroepen na de Lerarenopleiding Duits
De meeste afgestudeerden gaan aan de slag als leraar Duits. Met je 2e-graadsopleiding kun je lesgeven in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo, of het mbo. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.
-
Docent voortgezet onderwijs en mbo
Als leraar Duits geef je les, praat je met ouders, bereid je lessen voor, ben je bezig met ICT en organiseer je activiteiten. Je investeert in de algemene ontwikkeling van jouw leerlingen en bereidt ze voor op hun toekomst. Je bent een aanspreekpunt en signaleert eventuele problemen. Je helpt organisaties verder op Facebook, LinkedIn, Snapchat of YouTube. Een leuke post maken? Je draait er je hand niet voor om. Adviseren op basis van data en statistieken? Jij weet er alles van.
-
Auteur van lesmethodes
Goed lesmateriaal is essentieel in het onderwijs. Jij zou daar als afgestudeerd docent een bijdrage aan kunnen leveren. Als auteur van lesmethodes schrijf je mee aan lesmaterialen die onderdeel zijn van een methode.
-
Mentor, studieloopbaanbegeleider of coach
Je weet wat een leerling nodig heeft om zich te ontwikkelen. Met jouw kennis van leerlingbegeleiding, onderwijsinnovatie en activerende didactiek ben je een prettige gesprekspartner voor leerlingen en hun ouders. Je houdt de persoonlijke ontwikkeling in de gaten en biedt hulp wanneer dat nodig is.
-
Remedial teacher
In dit beroep sta je klaar voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Dit kan in de vorm van extra uitleg of bijles over een bepaald vak, maar het kan ook gaan over emotionele dingen. Als kinderen faalangst hebben bijvoorbeeld, of als ze gepest worden. Jij bent hun rots in de branding.
-
Intern begeleider
Je geeft (meestal) geen les als intern begeleider, maar je hebt een belangrijke rol 'achter de schermen' van de basisschool. Je regelt alles wat nodig is voor kinderen die extra zorg nodig hebben. Je coacht de groepsleerkrachten en je maakt samen met hen ontwikkelplannen voor de school.
-
Afdelingsleider of schoolleider
In deze functie ben je het boegbeeld van een school. Dat ben je natuurlijk niet zomaar: als je veel ervaring (en ambitie) hebt, kun je doorgroeien naar deze managementfunctie. Je geeft dan leiding aan het team leerkrachten en begeleiders. En je zorgt dat jouw school blijft vernieuwen. In dit beroep sta je klaar voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Dit kan in de vorm van extra uitleg of bijles over een bepaald vak, maar het kan ook gaan over emotionele dingen. Als kinderen faalangst hebben bijvoorbeeld, of als ze gepest worden. Jij bent hun rots in de branding.
Doorstuderen na Leraar Duits
Wil je nog meer kennis opdoen? Er zijn verschillende mogelijkheden om door te studeren.
-
Educatieve Master
Wil je ook in de bovenbouw van het havo/vwo lesgeven? Dan kun je je 1e-graads bevoegdheid behalen. Je verdiept je vakinhoudelijke kennis, breidt je vakdidactisch repertoire uit en doet praktijkgericht onderzoek.
-
Master Pedagogiek
Verbreden én verdiepen, deze master biedt het beste van 2 werelden. Na de gemeenschappelijke theorie verdiep je je in een onderwerp dat jouw belangstelling. Je kunt kiezen tussen 2 vakgebieden: Jeugd-, gehandicaptenzorg, welzijn of het onderwijs. Vervolgens realiseer je met je meesterproef een concrete verandering of verbetering in jouw organisatie.
-
Master Onderwijswetenschappen
Hoe vernieuw je het onderwijs op school? Wat belemmert leerlingen in hun schoolcarrière? Waarom kun je op Nederlandse scholen blijven zitten? Deze master geeft je antwoorden op deze en andere vragen.
Volgende pagina: Dit moet je weten voor je begint
Alles over de selectie, toelating en aanmelding voor de opleiding Leraar Duits.
