Dit is je studie

Binnen het bedrijfsleven zijn grenzen geen obstakels, maar poorten tot buitenlandse markten vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Met de brede en grensverleggende hbo International Business bereid je je voor op een uitdagende baan in een dynamisch internationaal werkveld. Finance, management, supply chain of marketing – waar ga jij voor?

klasensessie

Studeren in coronatijd

Op dit moment gaat alles net even anders, ook jouw studiekeuze. Je maakt vooral online kennis met de HAN en de opleiding International Business. Hoe de lessen er straks uitzien als jij gaat studeren, weten we nu nog niet. We snappen dat jij daar benieuwd naar bent.

nijmegen-studeren-samen-studeren

International Business in het kortHet studieprogramma

International Business studeren betekent kennismaken met alle ins en outs van het vak. Je verdiepen in belangrijke theorie, maar ook aan de slag in de praktijk. De opleiding is innovatief en flexibel. Dat betekent dat de nieuwste inzichten uit de praktijk aan bod komen. En dat je volop de ruimte hebt om zelf te kiezen waar je je in wilt verdiepen.  

mentorgesprek

Ask a International Business studentKan je iets over het programma vertellen?

studeren aan de HAN, header, student, werken, gang, finance and control, fc, economie

Een stevige basis

Het 1e jaar van de studie voorziet je van een solide basiskennis. Je maakt kennis met de nieuwste inzichten in het vakgebied: je colleges gaan over international business en marketing, e-business, finance & accounting, supply chain en change management. Aan het eind van dit jaar spreek je een aardig woordje Frans, Duits of Spaans. Dat komt straks goed van pas bij een internationale stage of studieperiode.

Jaar 1: van alles wat

Het 1e jaar bestaat uit een uitdagende en veelzijdige mix van vakken. Je leert van alles wat, zodat je een stevige basiskennis hebt en je vast een beetje kunt ontdekken wat je leuk vindt. Zo kun je straks goed beslissen welke kant je op wilt. Dit zijn je vakken in het 1e jaar:

 • Marketing & E-business 
 • Intercultural Awareness  
 • Dutch/Spanish/French/German 
 • Finance & Accounting  
 • Change Management  
 • Supply Chain Management & E-fulfilment 
 • Research & Critical Thinking

Go abroad  Internationaal studeren

Breed en internationaal studeren? In de opleiding International Business komen commerciële en bedrijfseconomie, bedrijfskunde, management én recht samen – in een internationale context. Jouw kennis van verschillende vakgebieden geeft je een voorsprong op de internationale arbeidsmarkt. Jij bent immers van alle markten thuis. Kick-start je dynamische carrière in het internationale bedrijfsleven! 

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding International Business heb je een persoonlijke coach. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je coach denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Overzicht kantine Ruitenberglaan 31

Een specialisatie kiezen

De basis heb je onder de knie: nu is het tijd voor verdieping. Je kiest één van de 4 specialisaties: Finance, Organization & Change, Marketing & Sales of Supply Chain Management. Dit jaar zit je zeker niet alleen met je neus in de boeken: er staan ook teamprojecten op het programma. Daarmee ontdek je vast een beetje hoe het er straks in de praktijk aan toe gaat.

Jaar 2: welke specialisatie kies jij?

Finance

Expert op het gebied van geldzaken: dat is wat je wordt als je voor de specialisatie Finance kiest. In jouw toekomstige job heb je direct impact op het financiële hart van de organisatie. Elke dag kom je voor nieuwe uitdagingen te staan: geld, informatie, producten en diensten met elkaar verbinden op de meest efficiënte manier.

studenten in de les, instituut finance and management, FEM

Organization & Change

Internationale bedrijven staan voor een grote uitdaging: in onze globaliserende wereld is stilstaan geen optie. Elke dag brengt nieuwe veranderingen en ontwikkelingen waar organisaties op moeten anticiperen. Denk aan de verschuiving naar E-business, de grote behoefte aan innovatie en het groeiend belang van duurzaamheid. Als je mee wilt met de top, zul je je razendsnel en continu moeten blijven aanpassen.

Touchscreen tafel

Marketing & Sales

Met je bedrijf uitbreiden naar het buitenland: hoe doe je dat? In de specialisatie Marketing & Sales leer je wat er allemaal komt kijken als je de grens overgaat en je op de wereldmarkt begeeft. Je verdiept je in cruciale vragen: wat willen klanten eigenlijk precies? Welke nieuwe markten zijn potentieel interessant? En hoe breng je dat in kaart?

koffiekorner, Overleg, samenwerken

Supply Chain Management

De ‘supply chain’ omvat de totale weg die een product of dienst aflegt: van ruwe materialen via productie en distributie tot in de handen van de klant, patiënt of cliënt. Als Supply Chain Manager hou je je bezig met het hele proces. Je zoekt altijd naar de beste balans tussen de wensen van de klant, de praktische mogelijkheden en de financiële consequenties.

werken in de hal

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

In dit 2e jaar ga je echt de diepte in. Je leert wat belangrijk is als international business professional. We besteden veel aandacht aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. We dagen je uit, maar bieden ook veel begeleiding. Kortom, je ontdekt in dit jaar waar je goed in bent, waarin je jezelf kunt verbeteren én waar je blij van wordt.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Bezoeker bladert door HAN magazine voltijd brochure in auditorium bezoekers op achtergrond
Student achter laptop met study abroad pagina

Naar het buitenland

In het 3e jaar verbreed je je horizon. Je studeert een semester in het buitenland, waarmee je niet alleen het studentenleven over de grens meemaakt maar ook je taal-skills verbetert. De keuze is reuze: de HAN heeft meer dan 120 partneruniversiteiten over de hele wereld. Je loopt ook stage bij een internationaal bedrijf – in Nederland of daarbuiten. Zo leer je een hoop en ontdek je alvast wat bij jou past.

Jaar 3: studie & stage over de grens

Meer leren over een bepaald aspect van business? Andere landen en culturen ontdekken? Je taalkennis verbeteren? Dan is dit helemaal jouw jaar. Je kunt je semester over de grens flexibel indelen: je kiest zelf een land en een universiteit. En je vakken? Zolang ze maar bij jou en je specialisatie passen. 

Je stage is een voorproefje van het werkende leven. Hoe gaat het eraan toe in de professionele praktijk? Hoe ga je om met cultuurverschillen? Wat zijn jouw sterke kanten en waar wil je nog aan werken? Door een tijdje mee te draaien in een internationaal bedrijf – denk bijvoorbeeld aan Deloitte Consulting, KLM of L’Oréal – ontdek je een hoop over jezelf 

Student in Buenos Aires
Helen Meijer, studente IBMS (de voorloper van International Business), studeerde een tijdje in Buenos Aires. Haar ervaringen in Argentinië hebben haar veel gebracht: ze leerde er een nieuwe taal en een andere cultuur kennen, en bovendien veel leuke mensen.

Meer met research Ga voor onderzoek

Als internationale business expert heb je goede research skills nodig. Bijvoorbeeld voor als je nieuwe markten wilt gaan verkennen. Of een strategisch plan wilt schrijven. Tijdens de opleiding International Business doe je veel onderzoekservaring op. Tijdens groepsprojecten, maar ook met je afstudeeropdracht. Je leert hoe je jouw keuzes kunt onderbouwen en hoe je gedegen advies geeft.  

Stroop je mouwen maar op Extra uitdaging nodig? Talent academy!

Wil jij wat extra’s doen vanaf het 3e jaar? Stap dan in het Honoursprogramma van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor, want je bent al serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.

Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor International Business:

 • innoveren en communiceren
 • praktijkgericht onderzoek
 • academische skills
 • professional skills
 • afstudeerpaper
Afstuderen, graduation ceremony

Je afstudeerjaar

Langzaam maar zeker nader je de eindstreep: het laatste jaar van je bachelor is aangebroken. Je volgt specialisatievakken, voert zelfstandig onderzoek uit en je doet een Graduation Internship. Dit is hét moment om te laten zien wat jij in je mars hebt. En daarna: aan het werk? Of door met een master? Het is helemaal aan jou.

Jaar 4: specialisatievakken, onderzoek en afstuderen

In het laatste jaar van je bachelor volg je een aantal vakken die bij je specialisatie horen. Daarnaast doe je onderzoek naar een thema dat jouw specifieke interesse heeft. En tot slot combineer je in het laatste semester alle kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan in een afstudeerstage (wij noemen dat Graduation Internship). Dit is het moment om te laten zien wat je in je mars hebt. Veel studenten vinden bij het bedrijf waar ze deze stage doen direct een baan. Wil je verder met een master? Dan is het ook mogelijk om je laatste semester onderzoek te doen bij een van onze lectoraten, uiteraard binnen een thema dat met international business te maken heeft.
 
Dit zijn je vakken in het afstudeerjaar: 

 • Specialisatievakken in Finance, Organization & Change, Marketing & Sales of Supply Chain Management
 • Onderzoek
 • Afstudeerstage  

Afstudeeropdracht

Met je graduation internship studeer je af – en bewijs je wat je waard bent. Aan jou de taak om een internationaal bedrijf te helpen met het oplossen van echte issues. Een strategisch businessplan voor Philips of Siemens? De zakelijke performance in kaart brengen voor Tesla of Heineken? Of aan de slag met een management innovatieplan voor Kraft Heinz? Het is aan jou. 

International School of Business  Part of the community

Je volgt je opleiding samen met studiegenoten uit 60 verschillende landen. Supergaaf – maar misschien ook wel even wennen. De International School of Business helpt jou je draai te vinden. En ook nadat je bent afgestudeerd blijf je onderdeel van de community, via de actieve alumnivereniging. Zo kun je contact houden met studiegenoten en bouw je een uitgebreid netwerk op.

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd, dan heb je jouw diploma binnen. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Business Administration

Je beloning na 4 jaar hard werken: je Bachelor of Business Administration op zak. Klasse! Klaar om je in het internationale bedrijfsleven te begeven? Of liever verder met een master?

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Twee studenten lachend met telefoon