Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je opleiding Bouwkunde

Tijdens onze opleiding Bouwkunde leer je hoe je een bouwproject echt van de grond krijgt. Woningen, kantoren, sportcomplexen, het komt allemaal voorbij. Ga je renoveren of slopen en opnieuw bouwen? Hoe bouw of verbouw je duurzaam? Je leert het in deze studie!

studente kijkt naar haar maquette

Verhouding theorie en praktijk

Mark, Bor, Niels, Amber en Dion vertellen over hun HAN-opleiding Bouwkunde

Werken in courses
 

Hoe is de studie Bouwkunde opgebouwd?

De hbo-opleiding Bouwkunde telt 16 'courses' van  steeds 1 kwartaal. De courses hebben thema's. Je volgt colleges over dit thema en werkt aan een écht project. Ook krijg je veel andere colleges, bijvoorbeeld over wiskunde en mechanica. Aan het einde van het 2e jaar, na course 8 bepaal je zelf het accent van je studie. Je kiest een specialisatie: Architectuur, Bouwtechniek, Constructie of Organisatie.  

Heb je een mbo-diploma Middenkaderfunctionaris Bouw? In dat geval kun je de opleiding mogelijk in 3 jaar doen. Je kunt course 1 en 2 in het 1e jaar overslaan en course 5 en 6 in het 2e jaar. Dat scheelt je dus een vol studiejaar! 
Kijk ook even bij Toelatingseisen met mbo.

studente toont haar hoogbouwmaquette
da6e886a-0cf9-11ee-9be9-02565807075b student bouwkunde werkt aan een maquette

Je propedeuse

In deze hbo-bacheloropleiding Bouwkunde ga je meteen praktisch aan de slag. Wel eens nagedacht over de perfecte strandtent?

Het 1e jaar; de propedeuse

 Dit is je kans: samen met je medestudenten bedenk je er eentje die duurzaam én demontabel is. Maar ook het andere uiterste staat op het programma: het rijtjeshuis. Wie gaat er wonen? Wat zijn hun behoeften? Wat voor plattegrond past daarbij? En ook: hoe hou je rekening met de opdrachtgever? 

De thema's van het 2e halfjaar zijn weer iets complexer: in dit semester denk je na over een nieuwe bestemming van een bestaand gebouw. Concreet: je werkt aan de herinrichting van creatieve hotspot Coehoorn Centraal in Arnhem. Tijdens de 4e course mag je 'los': je maakt in je eentje een ontwerp voor een woning.  

3 dagen bouwkundestage 

In je 1e jaar loop je 3 x 1 dag mee tijdens de stage van een 4e-jaarsstudent. Ideaal, want je kunt hem of haar alles vragen. Dé manier om de praktijk beter te leren kennen. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Dat is vervelend, maar zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die toch niet echt bij je past.

Hoeveel begeleiding krijg je?

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studentbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Daarnaast vorm je met 6 of 8 medestudenten van je opleiding Bouwkunde een leerteam. Een docent steunt jullie als leerteamcoach. Je komt regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. En speelt er iets thuis, met vrienden, of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studiebegeleider denkt graag met je mee.

Gaat jouw vraag verder dan alleen je opleiding? Dan kun je terecht bij het Student Support Center. Daar vind je studentendecanen, studentenpsychologen, trainers en coaches van de HAN.

Nieuwsgierig?

De eerstvolgende Open Dag is 16 november. 

e03ff71a-0cf9-11ee-9a94-02565807075b studenten op de trap van de locatie han built environment
9abfbbb6-0cff-11ee-a119-02565807075b bouwkundestudenten Lotte Eijsackers en Mathijs Jacobs voor een oud appartementencomplex

De praktijk in

De hoofdfase van je Bouwkunde-opleiding begint: nu ga je echt de praktijk in.

Het 2e jaar; het begin van de hoofdfase

De hoofdfase van je Bouwkunde-opleiding begint: nu ga je echt de praktijk in. Je loopt 2 keer 10 weken stage. Eentje in de uitvoering, bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf. En eentje aan de advieskant, bij een bouwadvies- of architectenbureau. Deze bouwkundige stages helpen je om aan het einde van het 2e jaar een afstudeerrichting te kiezen. Met de juiste mbo-4 opleiding mag je deze stages overslaan.

De 2e helft van het 2e jaar start met Course 7: Het Utiliteitsgebouw. Een utiliteitsgebouw is een gebouw voor een bedrijf of organisatie. Je gaat een super-duurzaam strandpaviljoen ontwerpen en dit ontwerp bouwtechnisch en constructief uitwerken. Je leert dus over de samenhang van architectuur, constructie en bouwtechniek. In dit artikel lees je over de startbijeenkomst en meer bijzonderheden.  

Course 8 gaat over het herontwikkelen en/of verduurzamen van een bestaande woonwijk. In het artikel Toekomstbestendig wonen in Arnhem-West lees je hier meer over. 

Echte projecten

Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. De courses van Bouwkunde staan bol van de echte projecten. Je leert door te doen! 

b7468350-0cff-11ee-be63-02565807075b studenten testen in het materialenlaboratorium de sterkte van beton

Specialisaties

Dit is het jaar dat je zelf het stuur in handen neemt: je hebt aan het einde van het 2e jaar je specialisatie net gekozen. In het 3e jaar ga je eerst 20 weken aan de slag met een intensief project. Samen met studenten die de andere afstudeerrichtingen hebben gekozen. Samenwerken én werken aan jouw eigen specialisatie. Daarna doe je je verdiepende stage. Dat kan in het buitenland!

Je kiest een specialisatie

Architectuur

af19ac7a-0cfa-11ee-b46c-02565807075b presentatie bij de minor dutch architecture meets dutch landscape architecture

Bouwtechniek

57b0c2b0-0cf1-11ee-87db-02565807075b Groene, duurzame bouw, waarin beton en groen samengaan.

Constructie

dc48740c-0cf9-11ee-a1e7-02565807075b bouwkundestudent bij de werkbank in de werkplaats

Organisatie

50db8379-d092-11ee-ad35-699c66a15fc3 Vier mannen tijdens een bouwoverleg aan een bureau met daarop een omgevingskaart.

Hoog van de toren

In course 9 werk je voor een gebiedsontwikkelaar. Een oud industriegebied in het centrum van Arnhem moet een echte hotspot worden. In groepen ontwikkel je een visie- en structuurontwerp. Jouw groep bestaat uit studenten van alle 4 afstudeerrichtingen (architectuur, bouwtechniek, constructie en organisatie). Ieder doet zijn deel, maar samen werk je aan het geheel. Je moet ook rekening houden met allerlei randvoorwaarden. Je werkt het ontwerp uit en je visualiseert het o.a. met een maquette. In course 10 werken jullie het ontwerp verder technisch uit. 

In het artikel Werken aan een mooi stukje Arnhem vertelt Projectgroep Brick by Brick over deze 2 courses. 

4-sterren voor duurzaamheid

De opleiding Bouwkunde van de HAN heeft het 4-sterrenkeurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs. Duurzaamheid en circulariteit zie je echt overal: in het onderwijs, het onderzoek en ook in de manier waarop we afval scheiden. Voor jou is dit straks vanzelfsprekend. Na je studie werk je volgens de principes van People, Planet en Prosperity. Je hebt alles in huis om duurzame ontwikkeling in je werk of vervolgstudie echt vorm te geven. 

Handen uit je mouwen

Als student Bouwkunde zit je veel in de praktijk. Je loopt maar liefst 1 jaar stage. En tijdens je studie werk je bijna continu aan reële projecten. De courses van de Bouwkunde-opleiding zijn gewijd aan actuele thema's. Nieuwbouwplannen ontwikkelen, fabrieksgebouwen een andere bestemming geven, oude woonwijken verbeteren, je gaat aan de slag met échte projecten. Samen met je medestudenten – én met gemeentes en projectontwikkelaars – komen jullie met concrete oplossingen. Na afloop van een thema presenteren jullie het eindresultaat: bij de HAN is dat altijd een feestelijke happening! 

Bouwkunde stages

Als student Bouwkunde kun je kiezen. Er zijn een heleboel stageplekken, zowel in Nederland als in het buitenland.

De wereld aan je voeten

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Er zijn contacten met bedrijven, hogescholen en universiteiten over de hele wereld. Waar gaat jouw reis naartoe? 

4d4db6b2-0cf5-11ee-9aba-02565807075b Springende studenten minor Stad en Land in Zweden (Ales Stenar)

Minor en afstuderen

Een druk en afwisselend jaar! In de 1e helft ben je bezig met je minor. Je laatste halfjaar is helemaal gericht op afstuderen. Als je wilt, kun je afstuderen in het buitenland. De opleiding Bouwkunde van de HAN heeft veel contacten met hogescholen en universiteiten in Europa, maar ook in landen als China, Australië en de Verenigde staten. You choose!

Welke minor kies jij?

De eerste 6 maanden van je afstudeerjaar staan in het teken van je minor.

Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken waarmee jij de opleiding Bouwkunde jouw eigen accent en richting geeft. Misschien kies je voor de minor Bouwfysica in de praktijk, of Smart Healthy Environments. Doe je je minor in het buitenland? Of blijf je wel in eigen land, maar kies je een internationale (Engelstalige) minor als Biobased Innovations of Dutch Architecture

Er zijn 3 soorten minoren: 

  • Verdiepende minor
    Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.
     
  • Verbredende minor
    Maak kennis met een heel ander vakgebied.
     
  • Doorstroomminor
    Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Lees ook de verhalen van studenten die kozen voor de minor Low Ec, High Tec,  Co-Create Urban TransitionCreatief Construeren en Dutch Architecture meets Dutch Landscape Architecture

Alle HAN-minoren op het gebied van Bouw & Infra vind je hier op een rijtje.

Je kunt ook kiezen voor een minor bij een andere hogeschool. Het hele aanbod vind je bij Kies op Maat. 

Afstuderen

Wow! Je bent toe aan het laatste halfjaar van je opleiding en dat betekent afstuderen. Je doet je afstudeerproject bij een bedrijf of (overheids)instelling, dat in de meeste gevallen een vraag heeft ingebracht. Als student vertaal je deze vraag door naar een afstudeeropdracht. Afstuderen doe je in groepjes van 2 of 3 studenten. Sommigen studenten gaan naar het buitenland en doen op die manier nog extra ervaring op.

Diploma met 2 supplementen

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Maar je krijgt nog iets bij het diploma voor je Bouwkunde opleiding: een Engelstalig diplomasupplement én het 4-sterren duurzaamheidssupplement! 

Engelstalig diplomasupplement 

Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Supplement duurzaamheid 

Wij mogen onze Bouwkunde opleiding duurzaam noemen. Als je afstudeert, krijg je een supplement bij je diploma waarmee je kunt aantonen dat je een ingenieur bent die weet hoe je duurzaamheid vormgeeft. 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen.

Kom kennismaken met Bouwkunde

Kennismaken met het studentenleven! 

594af0c8-0d00-11ee-bed4-02565807075b Nienke Maas en Brechtje Kraaijvanger doen een proef in het waterlab met het model van een woonboot
draw-cta-title