Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie ALPO

Op de ALPO doe je wetenschappelijke kennis op over de manier waarop kinderen leren en zich ontwikkelen. Dit pas je direct toe in de praktijk. Na 4 jaar kun je niet alleen goed lesgeven: je hebt ook alles in huis om belangrijke onderwijsvernieuwingen te bedenken en uit te voeren.

Juf maakt samen een puzzel met haar leerling aan tafel.

Academische leerkracht voor jonge én oudere kind Opbouw ALPO

De ALPO volg je bij 2 verschillende onderwijsinstellingen. In dit traject volg je de helft van je vakken bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit, de andere helft bij de HAN Pabo in Nijmegen. 
De ALPO is een praktijkgericht opleidingstraject; Je loopt in ieder jaar stage in het basisonderwijs. Zo doe je ervaring op met alle basisschoolgroepen en alle voorkomende vakken. Al deze vakken zie je dan ook terug op je lesrooster.

Aan het eind van de ALPO ben je in het bezit van twee diploma’s:
1. Bachelor of Education (hbo-niveau)
2. Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (universitair niveau)
Jij weet de brug te slaan tussen onderzoek en onderwijspraktijk. 

Na het behalen van je diploma's kun je gaan werken als leerkracht basisonderwijs of in één jaar tijd ook nog je Master Pedagogische Wetenschappen of Onderwijswetenschappen halen aan de Radboud Universiteit.

 

Leraar spreekt twee studenten aan die zitten te werken aan de tafel in het I/O gebouw.

AnimatieDe ALPO, hoe zit het precies?

259590 ALPO Studenten in de klas

Je propedeuse jaar

In dit jaar verken je de pabo aan de HAN en de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de RU en leer je meer over jezelf. Je maakt kennis met het vak en je oriënteert je op verschillende typen onderwijs.

Jaar 1: Hoe ziet jouw propedeusejaar eruit?

Hoe ga je bijvoorbeeld om met ordeproblemen in de klas? Hoe ben jij in een groep? De antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat je steeds relaxter voor de klas staat. Je verdiept je in de theorie over de ontwikkeling van het kind. En je zet op de universiteit je 1e stappen op het gebied van empirisch onderzoek en academisch schrijven. Wat je leert, oefen je meteen tijdens je stage. Je krijgt veel begeleiding, zeker in dit 1e jaar.  
Als je na het eerste jaar alle onderdelen op de pabo hebt afgerond dan ontvang je je propedeuse!

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Je krijgt volop begeleiding

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Je komt regelmatig bij elkaar. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  
 

259577 Alpo studenten kijken lachend naar laptop

Verdiepen en zelf kiezen

Nu begint het echte werk: je start met de hoofdfase van de ALPO. Je diept de vakken van het 1e jaar verder uit. Je bestudeert theorieën over ontwikkelingsproblemen bij kinderen. En tijdens je stage oefen je hoe je het leerproces bij jonge kinderen stimuleert en begeleidt.

Jaar 2: Verdiepen en zelf kiezen

We werken met 5 leergebieden die overeenkomen met de ordening in de kerndoelen voor het primair onderwijs:  

 • Leergebied Taal, bestaande uit de vakken taal en taaldidactiek, logopedie, schrijven en Engels 
 • Leergebied Rekenen-wiskunde 
 • Leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW), bestaande uit de vakken sociale wereldoriëntatie (aardrijkskunde en geschiedenis), natuuronderwijs, educatie en techniek 
 • Leergebied Kunsten, bestaande uit de vakken drama, beeldende vorming, muziek en dans 
 • Leergebied Bewegingsonderwijs 

Verder zijn er nog 2 vormingsgebieden te onderscheiden: 

 • Religie en levensbeschouwing (RL) en cultuurbeschouwing 
 • Pedagogiek en onderwijskunde (P&O) 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

259583 null
259558 Vrolijke Alpo studenten vullen formulier in

De diepte in

De verschillende beroepstaken vormen de inhoudelijke structuur of kapstok van het onderwijs binnen de ALPO.

Jaar 3: De diepte in

Tijdens het 3e jaar kies je een specialisatie op de universiteit en werk je op de HAN verder aan didactische verdieping. 

Samenwerken vanuit je vak

Bij HAN Pabo word je als student gezien als volwaardig partner en junior-collega. Je volgt niet alleen onderwijs maar samen maken we het onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld werken als voorlichter of reporter, plaatsnemen in de opleidingscommissie en meedenken over de kwaliteit van het onderwijs.

Stage en eindspurt

Weer een stap dichterbij je diploma's: in dit derde jaar rond je de hoofdfase af. Tijdens je stages werk je met oudere kinderen: je oefent hoe je het leerproces bij deze kinderen stimuleert en begeleidt. Je verdiept je in ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Met deze kennis leer je steeds beter inspelen op de individuele behoeftes van kinderen.

Afstuderen, graduation ceremony

Afstuderen

In het 4e jaar ga je afstuderen.

Jaar 4: Afstuderen

Tijdens je laatste stage werk je vooral aan je afstudeeropdracht. Je bent zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van je eigen klas. Afhankelijk van je stage is dat een groep jonge of oudere kinderen op de basisschool. Ook doe je wetenschappelijk onderzoek naar een thema uit de praktijk en je schrijft je eindscriptie.


Daarnaast dagen wij je uit om jezelf van je beste kant te laten zien. Je schrijft een professioneel werkconcept waarmee je inzicht geeft in wat voor (academische) leerkracht jij wilt worden. Ook laat je daarin duidelijk zien wat je belangrijk vindt en wat je kenmerkt als leerkracht. Aan de universiteit schrijf je je bachelorscriptie waarbij een vraag uit de schoolpraktijk het uitgangspunt is.  

Diploma's met supplement

Heb je al je studiepunten binnen en heb je je afrondende gesprek behaald? Dan heb je maar liefst 2 diploma's op zak. Je diploma’s hebben ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. 

Bachelor of Education én Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education én Bachelor of Science noemen.

Volgende paginaMaak kennis met de ALPO

Kom een keer sfeerproeven en maak kennis met de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs. Zo ontdek je of de opleiding aansluit bij jouw capaciteiten en wensen. 

Juf en kind puzzel