Dit is je studie

Op de ALPO doe je wetenschappelijke kennis op over de manier waarop kinderen leren en zich ontwikkelen. Dit pas je direct toe in de praktijk. Na 4 jaar kun je niet alleen goed lesgeven: je hebt ook alles in huis om belangrijke onderwijsvernieuwingen te bedenken en uit te voeren.


Academische leerkracht voor jonge én oudere kind De opbouw van je studie

De ALPO volg je bij 2 verschillende onderwijsinstellingen. In dit traject volg je de helft van je vakken bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit, de andere helft bij de HAN Pabo in Nijmegen. 
De ALPO is een praktijkgerichte opleiding; Je loopt in ieder jaar stage in het basisonderwijs. Zo doe je ervaring op met alle basisschoolgroepen en alle voorkomende vakken. Al deze vakken zie je dan ook terug op je lesrooster.

Aan het eind van de opleiding ben je in het bezit van twee diploma’s:
1. Bachelor of Education (hbo-niveau)
2. Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (universitair niveau)
Jij weet de brug te slaan tussen onderzoek en onderwijspraktijk. 

Na het behalen van je diploma kun je gaan werken als leerkracht basisonderwijs of in één jaar tijd ook nog je Master Pedagogische Wetenschappen of Onderwijswetenschappen halen aan de Radboud Universiteit.

 

Studeren in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.  

Tijdens je studie kun je dit van ons verwachten: 

Verhouding online/offline 

We denken nu ongeveer 5 keer per 7 weken een moment fysiek onderwijs te kunnen geven. De andere lessen zullen nog online plaats vinden.

Intro

Voor alle aankomende ALPO studenten is er de mogelijkheid om de introductie van Pedagogische Wetenschappen te volgen. De introductie van Pedagogische Wetenschappen vindt plaats van 23 tot en met 26 augustus. Behalve dat je je medestudenten goed leert kennen, krijg je deze week ook relevante informatie over de opleiding. Inschrijven voor de introductieweek doe je via de website van de Radboud UniersiteitOp deze site vind je informatie over het programma (algemeen en per opleiding).

Op donderdag 27 augustus is een offline ontmoetingsmoment voor alle studenten die aan de ALPO gaan beginnen. Je krijgt dan te horen in welke ALPO klas je bent geplaatst en je gaat kennismaken met je studiecoach. Het programma bestaat onder andere uit een welkomstwoordje, kennismaking en workshops. De 1e-jaarsstudenten hebben hier een uitnodiging voor ontvangen.

Lees meer over de start van jouw studiejaar op han.nl/flitsendestart

AnimatieDe ALPO, hoe zit het precies?

Je propedeuse jaar

In dit jaar verken je de opleiding en leer je meer over jezelf. Je maakt kennis met het vak en je oriënteert je op verschillende typen onderwijs.

Jaar 1: Hoe ziet jouw propedeusejaar eruit?

Hoe ga je bijvoorbeeld om met ordeproblemen in de klas? Hoe ben jij in een groep? De antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat je steeds relaxter voor de klas staat. Je verdiept je in de theorie over de ontwikkeling van het kind. En je zet op de universiteit je 1e stappen op het gebied van empirisch onderzoek en academisch schrijven. Wat je leert, oefen je meteen tijdens je stage. Je krijgt veel begeleiding, zeker in dit 1e jaar.  
Als je na het eerste jaar alle onderdelen op de Pabo hebt afgerond dan ontvang je je propedeuse!

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Je krijgt volop begeleiding

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Je komt regelmatig bij elkaar. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  
 

Verdiepen en zelf kiezen

Nu begint het echte werk: je start met de hoofdfase van je opleiding. Je diept de vakken van het 1e jaar verder uit. Je bestudeert theorieën over ontwikkelingsproblemen bij kinderen. En tijdens je stage oefen je hoe je het leerproces bij jonge kinderen stimuleert en begeleidt.

Jaar 2: Verdiepen en zelf kiezen

We werken met 5 leergebieden die overeenkomen met de ordening in de kerndoelen voor het primair onderwijs:  

  • Leergebied Taal, bestaande uit de vakken taal en taaldidactiek, logopedie, schrijven en Engels 
  • Leergebied Rekenen-wiskunde 
  • Leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW), bestaande uit de vakken sociale wereldoriëntatie (aardrijkskunde en geschiedenis), natuuronderwijs, educatie en techniek 
  • Leergebied Kunsten, bestaande uit de vakken drama, beeldende vorming, muziek en dans 
  • Leergebied Bewegingsonderwijs 

Verder zijn er nog 2 vormingsgebieden te onderscheiden: 

  • Religie en levensbeschouwing (RL) en cultuurbeschouwing 
  • Pedagogiek en onderwijskunde (P&O) 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

De diepte in

De verschillende beroepstaken vormen de inhoudelijke structuur of kapstok van het onderwijs binnen de ALPO.

Jaar 3: De diepte in

Tijdens het 3e jaar kies je een specialisatie op de universiteit en werk je op de HAN verder aan didactische verdieping. 

Samenwerken vanuit je vak

Bij HAN Pabo word je als student gezien als volwaardig partner en junior-collega. Je volgt niet alleen onderwijs maar samen maken we het onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld werken als voorlichter of reporter, plaatsnemen in de opleidingscommissie en meedenken over de kwaliteit van het onderwijs.

Stage en eindspurt

Weer een stap dichterbij je diploma: in dit derde jaar rond je de hoofdfase af. Tijdens je stages werk je met oudere kinderen: je oefent hoe je het leerproces bij deze kinderen stimuleert en begeleidt. Je verdiept je in ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Met deze kennis leer je steeds beter inspelen op de individuele behoeftes van kinderen.

Afstuderen

In het 4e jaar ga je afstuderen.

Jaar 4: Afstuderen

Tijdens je laatste stage werk je vooral aan je afstudeeropdracht. Je bent zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van je eigen klas. Afhankelijk van je stage is dat een groep jonge of oudere kinderen op de basisschool. Ook doe je wetenschappelijk onderzoek naar een thema uit de praktijk en je schrijft je eindscriptie.


Daarnaast dagen wij je uit om jezelf van je beste kant te laten zien. Je schrijft een professioneel werkconcept waarmee je inzicht geeft in wat voor (academische) leerkracht jij wilt worden. Ook laat je daarin duidelijk zien wat je belangrijk vindt en wat je kenmerkt als leerkracht. Aan de universiteit schrijf je je bachelorscriptie waarbij een vraag uit de schoolpraktijk het uitgangspunt is.  

Diploma met supplement

Heb je al je studiepunten binnen en heb je je afrondende gesprek behaald? Dan heb je maar liefst 2 diploma's op zak. Je diploma’s hebben ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. 

Bachelor of Education én Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education én Bachelor of Science noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom een keer sfeerproeven en maak kennis met de Academische Pabo. Zo ontdek je of de opleiding aansluit bij jouw capaciteiten en wensen.