Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 9nov
  10nov
  Open Dag
  Nijmegen

Je toekomst na de ALPO

Na de ALPO ben je meer dan een goede leraar in het basisonderwijs. Je hebt alles in huis om leerplannen te maken of nieuwe lesmethodes te introduceren. Je kunt kinderen met speciale leerbehoeftes of gedragsproblemen begeleiden en bent gesprekspartner voor ouders, bestuur en management.


#AskAStudent

Wat kun je worden met de ALPO?

Wat kun je met je ALPO-diploma?

Nadat je bent afgestudeerd, kun je aan de slag als leraar in het basisonderwijs. Daarnaast kun je een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en verbetering van onderwijs door nieuwe leerplannen en lesmethoden te ontwikkelen of door het verrichten van onderzoek. Na het behalen van je masterdiploma kun je ook werkzaam zijn als onderwijsadviseur of orthopedagoog.

 • Leraar basisonderwijs ofwel groepsleerkracht

  Je geeft les aan alle 8 groepen van het basisonderwijs. Je coacht en begeleidt kinderen en stimuleert hun ontwikkeling. Heeft een kind het moeilijk, dan kan het bij je aankloppen. Jij hebt daar een antenne voor. En heel belangrijk: je bent gesprekspartner voor de ouders van de kinderen in je klas. 

 • Onderwijskundige/orthopedagoog

  ​Na het behalen van je masterdiploma kun je ook werkzaam zijn als onderwijsadviseur of orthopedagoog zowel binnen een school als bijvoorbeeld bij een schoolbestuur of schooladviesdienst. In deze rol ben je vooral bezig met de kwaliteit van onderwijs. Je evalueert lesmateriaal en toetsen, maakt nieuwe leerplannen en kiest lesmethodes. Je weet veel over speciale leerbehoeftes van kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of gedragsproblemen. 

   

   

 • Onderzoeker/redacteur

  In deze functies – vaak bij uitgeverijen of vaktijdschriften – zet je wetenschappelijk onderzoek op naar thema's die spelen in het onderwijs. Met de resultaten van je onderzoek – en de publicaties hierover - draag je bij aan vernieuwing in het onderwijs. 

 • Vakleerkracht

  Heb je een speciale belangstelling, zoals muziek, sport of ICT? Word dan vakleerkracht. Je specialiseert je en geeft les aan alle groepen van de basisschool. Heel afwisselend, want elke leeftijd heeft een eigen aanpak. En goed nieuws: steeds meer scholen krijgen vakleerkrachten.  

 • Remedial teacher

  In dit beroep sta je klaar voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Dit kan in de vorm van extra uitleg of bijles over een bepaald vak. Maar het kan ook gaan over emotionele dingen, bijvoorbeeld als kinderen faalangst hebben of gepest worden. Als remedial teacher ben je een rots in de branding. 

 • Intern begeleider

  Als intern begeleider geef je (meestal) geen les. Je werkt vooral 'achter de schermen' van de basisschool. Je regelt alles wat nodig is voor kinderen die extra zorg nodig hebben (zoals remedial teaching). Je coacht de groepsleerkrachten en samen met hen maak je ontwikkelplannen voor de school. 

 • Schooldirectrice of -directeur

  In deze functie ben je het boegbeeld van een school. Dat ben je natuurlijk niet zomaar: als je veel ervaring (en ambitie) hebt, kun je doorgroeien naar deze managementfunctie. Je geeft dan leiding aan het team leerkrachten en begeleiders. En je zorgt dat jouw school blijft vernieuwen.

 • Onderzoeker of onderwijskundige

  Met je diploma's kun je ook onderzoeker worden of gaan werken als onderwijskundige binnen een stichting.  

Doorstuderen na de ALPO

Nog meer kennis opdoen? Met je bachelor kun je een master gaan volgen bij verschillende universiteiten. Voor sommige masters heb je aanvullende vakken nodig. Er zijn in elk geval ruim voldoende mogelijkheden om in korte tijd je kennis te verdiepen of verbreden.

 • Master Pedagogische Wetenschappen

  Wil jij je verder specialiseren als pedagoog en nog meer weten over de ontwikkeling van kinderen en jongeren? Dan is een master Pedagogische Wetenschappen misschien iets voor jou. Bij de RU kun je kiezen uit 8 verschillende specialisaties.

 • Master Onderwijswetenschappen

  Hoe leert een mens? Wat gebeurt er in de hersenen? Welke invloed heeft persoonlijkheid op een leerstijl? Wat is een goede docent? In de master Onderwijswetenschappen verdiep je je in dit soort onderwijsvraagstukken zodat je na je studie kunt bijdragen aan de verbetering van onderwijs.

De rol van een academisch geschoolde leraar op een basisschool

Wat maakt een ALPO'er zo bijzonder?

Volgende pagina
 

Dit is je studie: Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van de ALPO.

Still werkveldvideo ALPO