Cursus Duurzame Transitie in een Circulaire Economie

De opleiding start28 september 2023
Beleid met betrekking tot klimaat, energietransitie en de transformatie naar een circulaire economie heeft grote consequenties voor burgers, bedrijven, overheden en dus ook voor jou. Ben jij geïnteresseerd in de impact van dit beleid en de kansen voor jouw organisatie of jouw functie?
In het kort
In deze cursus gaan we in op de concrete aanknopingspunten van nieuw overheidsbeleid voor organisaties. We bekijken de kansen vanuit verschillende invalshoeken, zoals de economie, de ecologie en de samenleving.
Wanneer en waar?
De cursus start in het najaar van 2023 en wordt gegeven op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur:
- 28 september
- 12 oktober
- 26 oktober
- 9 november
- 23 november
- 7 december
De cursuslocatie is de HAN campus in Arnhem. Voor aanvang van de cursus ontvang je nader bericht over de precieze locatie.
Wat leer je?
Na het volgen van de cursus ben je in staat om:
-
je een beeld te vormen bij de wijze waarop je vanuit verschillende functiegebieden kan bijdragen aan duurzame transitie;
-
het belang van interdisciplinaire samenwerking te duiden en heb je een beeld van de manier waarop functiegebieden samenkomen in de strategie van een organisatie;
-
de impact van grote maatschappelijke veranderingen te vertalen naar kansen voor jouw functiegebied en de organisatie als geheel.
Voor wie
De cursus bieden wij aan voor professionals die zich in de breedte willen ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid vanuit een bedrijfskundig perspectief. Het programma is kleinschalig en biedt veel ruimte voor interactie en inbreng van eigen casuïstiek. Wil je dit programma liever in de eigen organisatie inbrengen? Indien gewenst is het ook mogelijk om een programma op maat incompany te volgen. Hiervoor kan je contact met ons opnemen.
Programma
In de cursus wordt in de zes bijeenkomsten aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
• Bijeenkomst 1: Introductie op trends en duurzame transitie
• Bijeenkomst 2: Grond- en hulpstoffen, ecosysteemdiensten, biodiversiteit en bio-geïnspireerde innovatie
• Bijeenkomst 3: Industrie, produceren voor circulair gebruik, nieuwe business- en verdienmodellen
• Bijeenkomst 4: Strategie, identiteit, imago en het behouden van kennis
• Bijeenkomst 5: Mensen en relaties in de organisatie en in de toevoerketen
• Bijeenkomst 6: Financiële middelen om innovatie aan te jagen
Ik wil aan de slag

Meer cursussen
Is dit niet helemaal wat je zocht? Neem dan een kijkje bij onze andere cursussen op het gebied van circulaire economie en meervoudige waardecreatie!

Expertisecentrum: Centrum Meervoudige Waardecreatie
Deze cursus wordt verzorgd door het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie. Meervoudige waardecreatie is een organisatiestrategie, waarin een organisatie met haar activiteiten niet uitsluitend financieel-economische waarde creëert, maar ook expliciet aanstuurt op de realisatie van sociaal-maatschappelijke en ecologische waarde. In de praktijk leidt een dergelijke strategie tot een ‘triple win’: winst voor de aandeelhouders, winst voor de andere stakeholders en winst voor het natuurlijk ecosysteem. Een strategie van meervoudige waardecreatie draagt bovendien bij aan de toekomstbestendigheid van een organisatie en de samenleving.
Het meervoudig waardedenken is de inhoudelijke drijver van het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Bij meervoudig waardedenken kunnen 6 waardesoorten onderscheiden worden:
- Financiële waarde
- Natuurlijke waarde
- Sociaal relationele waarde
- Intellectuele waarde
- Menselijke waarde
- Materiële waarde
Een balans in deze 6 waardesoorten zorgt voor toekomstbestendigheid.

Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.