Header associate lectoraat business ethics

Docent-onderzoeker
 

Karin Landsbergen

Karin is biologe en maatschappelijk werker. Zij werkte ruim 15 jaar als maatschappelijk werker en promoveerde op de psychosociale impact van erfelijke kanker. Vanaf 2012 werkt ze in verschillende functies op de HAN. In het Lectoraat Sociale Duurzame Praktijken komen haar achtergrond als biologe en als sociaal werker uitstekend samen. Ze richt zich vooral op de energietransitie en hoe inclusief en sociaal rechtvaardig deze is. Te denken valt aan praktijkgericht onderzoek naar interventies voor het verminderen van energiearmoede. Hierin betrekt ze mensen wiens stem niet vaak wordt gehoord en neemt ze ook de stem van de natuur mee. 

Daarnaast is ze bestuurslid van de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW) en van de Onderwijscommissie van de International Federation of Social Workers (IFSW). Ze is daar betrokken bij de doorontwikkeling van Ecosocial Work. Verder is ze secretaris van Boeddhistisch Meditatiecentrum Jewel Heart. Voor de BPSW is Karin ook actief als voorzitter van de werkgroep Internationalisering en als trainer scholing GZ-MW en Erfelijke Kanker bij BPSW Academy.

 

 

Karin Landsbergen onderzoeker
Senior onderzoeker
 

Koen Dortmans

Koen studeerde natuurkunde en filosofie aan de Radboud Universiteit en Freie Universität Berlin. Na een loopbaan in de (wetenschaps)journalistiek, belandde hij in het academische onderzoek van wetenschaps- en techniekstudies. In 2016 verdedigde hij – ook in Nijmegen – een proefschrift over de ethische en maatschappelijke kwesties, opgeroepen door ontwikkelingen in de levenswetenschappen. Sinds dat jaar werkt Koen aan de HAN als onderzoeker.

Sinds april 2023 vervult hij de rol van senior onderzoeker binnen het Lectoraat Sociale Duurzame Praktijken. Hij is geïnteresseerd in onderzoek op het snijvlak van ontwerpen en sociale innovatie om grote maatschappelijke vraagstukken (zoals gezondheid en duurzaamheid) lokaal en in het alledaagse leven het hoofd te bieden. Koen is lid van de coöperatie Herenboeren Lingezegen, om ook in de dagelijkse praktijk een verschilletje te kunnen maken in de voedseltransitie.

foto Koen Dortmans
Senior onderzoeker
 

Korrie Melis

Korrie studeerde culturele geografie aan de Rijksuniversiteit van Groningen.. Daar promoveerde ze in 2013 bij sociale en economische geschiedenis. Haar proefschrift ging over leefbaarheid en regionale identiteiten in het plattelandsgebied Noord-Groningen (1950-2000). Ze werkte als docent aan de universiteiten in Groningen en Nijmegen. Vanaf januari 2013 werkt Korrie als onderzoeker aan de HAN en later ook als docent bij de Master Management en Innovatie.

Korrie is breed geïnteresseerd in maatschappelijke veranderingen en hoe daarmee om wordt gegaan door verschillende betrokkenen, zoals bewoners, gemeenten en andere organisaties. Ze heeft een speciale interesse voor de ontwikkeling van plattelandsgebieden, dorpen en de inwoners daarvan. In haar praktijkgerichte onderzoek combineert Korrie haar geografische en historische achtergrond. Dit uit zich in aandacht voor de geografische plek en voor ontwikkelingen in de tijd.  

 

Foto Korrie Melis

Sociale Duurzame Praktijken

Hoe kunnen we in ons dagelijks leven streven naar een meer duurzame wereld? En wat is de impact van klimaatkwesties op het sociaal werk? In het Lectoraat Sociale Duurzame Praktijken is er aandacht voor de sociale kant van vraagstukken rondom duurzaamheid, met name op het gebied van de energietransitie, de voedseltransitie en de mobiliteitstransitie. Het lectoraat is onderdeel van de Academie Mens en Maatschappij.

Lectoraat Sociale Duurzame Praktijken Gordiaanse knoop
draw-cta-title