Onze kennis

Producten en publicaties zijn beschikbaar voor iedereen op onze site. Leraren, besturen of opleiders kunnen deze gebruiken. Dit met in achtneming van de creative commons licentie: met naamsversmelding en niet commercieel.

jongen en meisje voor boekenkast op grond hij wijst in boek

Artikelen

'Helpen is moeilijk' - Boek HAN-lector

Unieke inkijk in de gelaagde zorg

Wat speelt er in de zorg? Aannames zijn te vaak leidend. Bijvoorbeeld: de zorgtechneut kan toveren en lapt je zo weer op. Het boek van HAN-lector Bauke Koekkoek Helpen is moeilijk geeft je een unieke inkijk. Persoonlijke columns & essays over hoe we ‘helpen’ in Nederland hebben geregeld.

Filip Wilmsen
469424 Onbegrepen-gedrag-zorg-en-samenleving_Cover-Helpen-is-moeilijk-boek-Bauke-Koekkoek_2022
Verslag studiemiddag

Op zoek naar meer gelijkheid in de psychische zorg

Iedereen kijkt anders naar dezelfde kwestie. De één vindt het probleem overdreven, een ander ‘te gek voor woorden’ en een 3e zoekt een logische verklaring. Tijdens deze studiemiddag zoeken deelnemers een antwoord op de vraag: is er gelijk in de psychische zorg?

Marleen de Roo
406768 Sfeerbeeld studiemiddag gelijk in de psychische zorg, sfeerbeeld groenewoudseweg
Promotie-onderzoek

Sociaal werkers gaan stress tijdens agressiesituaties te lijf

Sociaal werkers krijgen regelmatig te maken met zowel fysieke als verbale agressiesituaties in hun werk. Logisch dus dat ze hierop getraind worden. Maar wat blijft er van die aangeleerde vaardigheden over, als je in een dreigende situatie onder hoogspanning staat?

HAN Redactie
367063 Vrouw maakt ruzie met andere vrouw
Sociale basis

Verstevig de sociale basis van kwetsbare mensen

Wat is verward gedrag en om welke mensen gaat het dan? Dat zijn belangrijke vragen om kwetsbare mensen echt te ondersteunen. HAN-lector Bauke Koekkoek is expert op het gebied van onbegrepen gedrag. Hij pleit in een nieuw boek en in De Volkskrant voor een andere benadering. “Veel mensen hebben moeite met het leven. De zorg kan dat niet oplossen.”

HAN Redactie
Stockbeeld interessegebied gedrag en maatschappij

Publicaties

Vanuit het Lectoraat Onbegrepen Gedrag, Zorg en Samenleving zijn publicaties verschenen. Bekijk een overzicht van de publicaties.

Studenten studeren in studiecentrum en maakt notitie, van bovenaf