Onze kennis

Producten en publicaties zijn beschikbaar voor iedereen op onze site. Leraren, besturen of opleiders kunnen deze gebruiken. Dit met in achtneming van de creative commons licentie: met naamsversmelding en niet commercieel.

3 studenten Social Work zijn in gesprek over de bijdrage aan het onderwijs van het lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving.

Artikelen

Rondetafelgesprek over onbegrepen gedrag

Bauke Koekkoek in Tweede Kamer over uitdagingen en perspectieven

Eind mei sprak Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen Gedrag, Zorg en Samenleving, tijdens een belangrijk rondetafelgesprek in de vaste Tweede Kamer-commissie Justitie & Veiligheid. Het onderwerp van dit gesprek was verward en onbegrepen gedrag, het centrale thema van het lectoraat.

HAN Redactie
Een algemeen beeld van de plenaire zaal van de Tweede Kamer.
Interview over leergemeenschap

“We willen allemaal het beste voor de client”

Dat verbindt de deelnemers van de Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag. Hoe werkten professionals samen in de leergemeenschap? Met als doel om gedreven professionals aan elkaar te verbinden, en samen tot inzichten te komen over hoe kennis en vaardigheid te versterken.

Er is geen omschrijving beschikbaar
Filip Wilmsen
student luistert in les
'Helpen is moeilijk' - Boek HAN-lector

Unieke inkijk in de gelaagde zorg

Wat speelt er in de zorg? Aannames zijn te vaak leidend. Bijvoorbeeld: de zorgtechneut kan toveren en lapt je zo weer op. Het boek van HAN-lector Bauke Koekkoek Helpen is moeilijk geeft je een unieke inkijk. Persoonlijke columns & essays over hoe we ‘helpen’ in Nederland hebben geregeld.

Er is geen omschrijving beschikbaar
Filip Wilmsen
Onbegrepen-gedrag-zorg-en-samenleving_Cover-Helpen-is-moeilijk-boek-Bauke-Koekkoek_2022
Verslag studiemiddag

Op zoek naar meer gelijkheid in de psychische zorg

Iedereen kijkt anders naar dezelfde kwestie. De één vindt het probleem overdreven, een ander ‘te gek voor woorden’ en een 3e zoekt een logische verklaring. Tijdens deze studiemiddag zoeken deelnemers een antwoord op de vraag: is er gelijk in de psychische zorg?

Er is geen omschrijving beschikbaar
Marleen de Roo
Sfeerbeeld studiemiddag gelijk in de psychische zorg, sfeerbeeld groenewoudseweg
Promotie-onderzoek

Sociaal werkers gaan stress tijdens agressiesituaties te lijf

Sociaal werkers krijgen regelmatig te maken met zowel fysieke als verbale agressiesituaties in hun werk. Logisch dus dat ze hierop getraind worden. Maar wat blijft er van die aangeleerde vaardigheden over, als je in een dreigende situatie onder hoogspanning staat?

Er is geen omschrijving beschikbaar
HAN Redactie
Vrouw maakt ruzie met andere vrouw
Sociale basis

Verstevig de sociale basis van kwetsbare mensen

Wat is verward gedrag en om welke mensen gaat het dan? Dat zijn belangrijke vragen om kwetsbare mensen echt te ondersteunen. HAN-lector Bauke Koekkoek is expert op het gebied van onbegrepen gedrag. Hij pleit in een nieuw boek en in De Volkskrant voor een andere benadering. “Veel mensen hebben moeite met het leven. De zorg kan dat niet oplossen.”

Er is geen omschrijving beschikbaar
HAN Redactie
interessegebied gedrag en maatschappij

Publicaties

Van het Lectoraat Onbegrepen Gedrag, Zorg en Samenleving zijn publicaties verschenen. Bekijk een overzicht van de publicaties in de HBO Kennisbank.

Een foto van een publicatie van het lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving.