Onderzoek

Het Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering biedt een onafhankelijke plek voor de groeiende behoefte aan kennisontwikkeling en -deling op het gebied van digitale toegankelijkheid.

792ad97a-0cf2-11ee-ad7f-02565807075b Studenten kijken in de klas naar een presentatie van hun project

Inclusief ontwerpen en bouwen van (digitale) middelen die we allemaal elke dag weer gebruiken, is een breed onderwerp. Wat we uiteindelijk willen, is dat inclusief ontwerpen -als vanzelf en natuurlijk- wordt gedaan. Bijvoorbeeld door bedrijven, instellingen en overheden als zij starten met het bedenken en leveren van (nieuwe) producten en diensten.

Inclusief ontwerpen wordt het nieuwe normaal

Inclusief ontwerpen gaat steeds meer de standaard worden. Er is in de samenleving toenemende aandacht voor toegankelijkheid. Nieuwe wet- en regelgeving heeft dit onder meer voor de overheid en het bedrijfsleven verplicht gesteld. Om deze verplichting handen en voeten te geven en beleid te ondersteunen, is onderzoek naar praktische oplossingen van groot belang. Het lectoraat wil hieraan een bruikbare bijdrage leveren. Dit zodat onder andere beleidsmakers bij bedrijven en overheden (waaronder de nieuwe vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken) uitvoerbare besluiten kunnen nemen.

Doelstellingen

Het Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering wil inclusief ontwerpen en bouwen in Nederland een stap verder brengen. Daarom richten wij ons in de periode 2021-2025 op:

Projecten van Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering

Webinar 'Al klaar voor 2025?' - MKB Toegankelijk

Om (digitale) producten en diensten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, werd de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn gepubliceerd en breed aangenomen. Momenteel wordt deze richtlijn omgezet in Nederlandse wetgeving en deze zal vanaf 28 juni 2025 voor de allerlei producten en diensten impact hebben. Door o.a. de organisatie van een reeks van 8 (gesegmenteerde) webinars worden bedrijven/ondernemers zo goed mogelijk geïnformeerd over de interpretatie en impact van de wetgeving,

230895 foto bij webinar health

Rapportagetool voor digitale toegankelijkheid

De WCAG-EM rapportagetool voor digitale toegankelijkheid is geupdatet en uitgebreid. Onderzoekers en ontwikkelaars van het HAN lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering (IDD&E) hebben aan dit herontwerp gewerkt. Deze tool ondersteunt auditors van websites bij het volgen van een stapsgewijs proces. Zo kunnen complete websites worden geëvalueerd en zijn de resultaten als gestructureerde rapportage te delen.

32148 Klassensessie computerlokaal, FEM Logistics

Next Generation Internet (NGI) project

Een internet dat beantwoordt aan de fundamentele behoeften van mensen, zoals vertrouwen, veiligheid en inclusie. En dat de Europese normen en waarden weerspiegelt. Het Next Generation Internet (NGI)-initiatief van de Europese Commissie streeft een meer mensgericht internet na. Het lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering levert er een belangrijke bijdrage aan.

431760 null

Kennispartners en netwerken

Het Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering is gestart door de HAN en expertiseorganisatie Bartiméus. Zij ambiëren een verbreding van digitale toegankelijkheid binnen het onderwijs, onderzoek en werkveld. Dat doen ze samen met financier Bartiméus Fonds.

Het lectoraat krijgt vorm en inhoud in nauwe samenwerking met een reeks van partners. In de eerste plaats de verschillende klantgroepen van Bartiméus en de opleidingen van de Academie IT en Mediadesign. Een voorbeeld van een samenwerkingspartner is Stichting Accessibility (voorheen Bartiméus Bedrijven en Maatschappij).

Wil je als bedrijf, overheid of instelling de resultaten van het onderzoek toepassen in producten en diensten? Daar is het praktijkgericht onderzoek en het op te bouwen netwerk relevant voor.

234455 null