Rapportagetool voor digitale toegankelijkheid

De WCAG-EM rapportagetool voor digitale toegankelijkheid is geupdatet en uitgebreid. Onderzoekers en ontwikkelaars van het HAN lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering (IDD&E) hebben aan dit herontwerp gewerkt. Deze tool ondersteunt auditors van websites bij het volgen van een stapsgewijs proces. Zo kunnen complete websites worden geëvalueerd en zijn de resultaten als gestructureerde rapportage te delen.

32148 Klassensessie computerlokaal, FEM Logistics

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum:

Januari 2021

Subsidie

WAI-CooP, Communities of Practice

Projectleider:

Eric Velleman

Partners

W3C/WAI Education and Outreach Working Group

Resultaten Toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties

De WCAG-EM rapportagetool wordt gebruikt door veel organisaties in de wereld die audits voor digitale toegankelijkheid uitvoeren. De stappen volgen het proces dat is beschreven in de evaluatiemethodologie voor digitale toegankelijkheid (WCAG-EM). Deze stappen omvatten het definiëren van de evaluatiescope, verkenning van de doelwebsite, selectie van een representatieve steekproef, het evalueren van de steekproef en tenslotte het rapporteren of delen van de evaluatiebevindingen. Veel landen in Europa en de rest van de wereld refereren aan zowel het format van het WCAG-EM evaluatieproces als het resulterende rapport.

De rapportagetool werkt lokaal in de eigen browser zonder dat de input wordt uitgewisseld met andere computers (of organisaties). De tool voert zelf geen (geautomatiseerde) controles uit, maar ondersteunt auditors bij het handmatig controleren van een website of mobiele applicatie op toegankelijkheid. Op basis van de input genereert de tool een gestructureerd rapport met alle bevindingen. Het rapport kan worden gedownload als html of json bestand.

Handmatige en automatische controle

De auditors kunnen hun werk op elk moment opslaan of inladen en desgewenst het bestand naar anderen sturen om de resultaten te bekijken of om een bijdrage te leveren. Op die manier kunnen personen met verschillende rollen in het evaluatieproces bijdragen aan dezelfde evaluatie. Het is ook mogelijk gegevens te importeren van tools die de toegankelijkheid automatisch controleren. Op deze wijze kunnen een handmatige en een geautomatiseerde controle van de toegankelijkheid worden gecombineerd. Inmiddels kunnen drie tools met automatische controle bestanden aanleveren in een formaat dat in de WCAG-EM-tool kan worden geïmporteerd.

Ervaren auditors

De WCAG-EM rapportagetool is bedoeld voor ervaren auditors van digitale toegankelijkheid. Naast kennis van de richtlijnen moeten auditors ook kennis hebben van WCAG, toegankelijk webdesign, ondersteunende technologieën, en hoe mensen met verschillende beperkingen het web gebruiken. De tool is beschikbaar op de website van het World Wide Web Consortium (W3C) en de volledige code is terug te vinden op GitHub. Momenteel is de tool beschikbaar in het Engels en Nederlands.

Mogelijk gemaakt door WAI-CooP

Meer weten over dit project?

Lector Eric Velleman

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Met de digitale nieuwsbrief IT en Mediadesign blijf je op de hoogte van nieuws en de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en onderwijs in de academie.

53255 Achterkant achterkant trap open avond