Nieuws

Student bedenkt aanpassing ChatGPT voor mensen met beperking
Om te weten wat voor weer het wordt, kijken we naar buiten, gebruiken we een weerapp of, misschien wat old school: we pakken de krant erbij. Maar hoe doe je dat als je (visueel) beperkt bent?

Hoe houden we onze digitale wereld toegankelijk?
We checken in bij de trein, betalen met ons horloge, bestellen eten via de telefoon. Ons leven wordt steeds digitaler. Hoe zorg je dat digitale diensten voor iedereen toegankelijk zijn, bijvoorbeeld voor slechtzienden? Onze podcastmakers gaan op onderzoek uit.

HAN draagt bij aan toegankelijk Next Generation Internet
Een internet dat beantwoordt aan de fundamentele behoeften van mensen, zoals vertrouwen, veiligheid en inclusie. En dat de Europese normen en waarden weerspiegelt. Het Next Generation Internet (NGI)-initiatief van de Europese Commissie streeft een meer mensgericht internet na. Het lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering levert er een belangrijke bijdrage aan.
Websites met wartaal
Heb jij ook wel eens dat je een link op een website niet kunt vinden? Of dat de screenreader opeens wartaal uitslaat? Grote kans dat je een van de ruim 3.000 overheidswebsites te pakken hebt waar de toegankelijkheid nog niet optimaal is – zeker niet voor de pakweg 15 procent van de mensen die met enige vorm van visuele, auditieve of motorische beperking zitten.
Installatie Eric Velleman als lector Inclusive Digital Design & Engineering
Is kunstmatige intelligentie een bedreiging of juist een kans voor mensen met een (visuele) beperking? Tijdens zijn inaugurele rede op 25 mei wijst lector Eric Velleman erop dat bij nieuwe media en technologieën maar weinig aandacht is voor de toegankelijkheid hiervan. En dat wet- en regelgeving hierbij kan helpen, maar zeker niet volstaat.
HAN mede-ontwikkelaar van wereldwijde rapportagetool voor digitale toegankelijkheid
Het lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering (IDD&E) heeft gewerkt aan het herontwerp, de update en de uitbreiding van de WCAG-EM rapportagetool voor digitale toegankelijkheid. Deze tool ondersteunt auditors bij de evaluatie van websites en het delen van de resultaten in een gestructureerde rapportage. De WCAG-EM rapportagetool wordt gebruikt door veel organisaties in de wereld die audits voor digitale toegankelijkheid uitvoeren.
Onderzoek naar digitale toegankelijkheid overheid
Zijn de websites en apps van de Nederlandse overheid voor iedereen toegankelijk? Sinds 2018 geldt voor overheden de wettelijke verplichting om hun websites en mobiele applicaties volledig digitaal toegankelijk te maken. De Nederlandse overheid moet hierover iedere drie jaar rapporteren aan de Europese Commissie. Stichting Accessibility onderzocht daarom in opdracht van Logius en het Ministerie van BZK de stand van zaken. Het onderzoek werd geleid door HAN lector Eric Velleman.
Een zesde zintuig voor mensen met een visuele beperking
Kun jij je een voorstelling maken hoe het is om met zeer beperkt - of zonder - zicht jezelf te moeten verplaatsen, te reizen? Hoe pak je dat aan? En waar kun je allemaal naartoe? Juist daar moet je enorm goed over nadenken. En dat is wat het project SixthSense doet.
De Week van de (digitale) Toegankelijkheid
Het is de Week van de Toegankelijkheid en daarom is overal in Nederland extra aandacht voor een toegankelijke samenleving. Naast fysieke toegankelijkheid is digitaal kunnen meedoen inmiddels net zo belangrijk.
Eerste lectoraat digitale toegankelijkheid in Nederland van start
De HAN en expertiseorganisatie Bartiméus starten met een uniek Nederlands lectoraat ‘Inclusive Digital Design & Engineering; voor mensen met een (visuele) beperking’.