Wil jij ook écht impact maken met studenten?

Hoe kun je studenten in interprofessionele opdrachten begeleiden zodat ze hun impact in de praktijk beter leren zien, begrijpen én vergroten? Hoe kunnen ze Leren(d) Impact maken?

Leercoach en docent Sanne geeft onderwijs logopedie

Het HAN-lectoraat Responsief Beroepsonderwijs heeft 2 jaar onderzoek gedaan naar de werkwijze Leren(d) impact maken. In het 1e jaar is de werkwijze ontworpen voor de interprofessionele leermodule Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW) en vervolgens in gebruik genomen. In het 2e jaar is de werkwijze door de leercoaches van PZW in de praktijk toegepast en getest en is het implementatieproces geëvalueerd. De ervaringen zijn positief en er wordt zelfs al gekeken hoe de aanpak breder ingezet kan worden, buiten de context van PZW.  

zicht op Impact

Kern van de werkwijze is een canvas dat studenten helpt om het gesprek over impact gestructureerd te voeren. Op het canvas leggen zij kaartjes binnen 5 domeinen, waardoor inzicht ontstaat in wat er al is bereikt, wat er nog nodig is en wat de volgende stap kan zijn van hun onderwijsinnovatie. Dat gesprek levert verdieping, reflectie én vaak ook meer zelfvertrouwen over de opdracht en de impact van de opdracht op. 

Poster Impact in Beeld met witte vlakken

Meerwaarde op meerdere momenten

Leercoaches binnen PZW zetten de werkwijze op verschillende momenten in: halverwege als reflectiemoment en aan het eind van een traject als verantwoording. HAN-onderzoeker Anne Khaled weet uit onderzoek: “Aan het begin van een project is het meestal nog te vroeg: de opdracht moet eerst vorm krijgen. Zodra studenten écht aan de slag zijn, blijkt de werkwijze grote meerwaarde te bieden.” 

Met Leren(d) Impact Maken hebben we een praktische, doordachte werkwijze in handen die studenten helpt om écht gericht bezig te zijn met impact. Het nodigt uit tot gesprek, tot reflectie en tot samen leren.

Zicht op onderzoeksproces

Coaches geven aan dat het canvas helpt om overzicht te krijgen in complexe opdrachten met veel studenten en verschillende werkvelden. Het geeft de coaches vooral zicht op het onderzoeksproces en waar studenten staan. Op deze manier kunnen ze samen met studenten doelgerichter werken aan impact. Anne: “Studenten leren niet alleen dat impact maken tijd kost, maar ook wat daar allemaal bij komt kijken. Ze zien beter welke keuzes ze maken, waarom, en wat het effect is; ook als het nog niet direct lukt. Juist dat inzicht maakt het leren betekenisvoller.” 

Aanbevelingen voor continuïteit

Om de meerwaarde van de werkwijze blijvend te benutten, zijn in het onderzoek aanbevelingen gedaan voor borging binnen teams. Het is van belang nieuwe coaches goed toe te rusten en gezamenlijk te kijken naar een passende inzet van de werkwijze binnen verschillende opdrachten. Daarbij is volgens Anne ook een rol weggelegd voor opdrachtgevers. “Want juist in die samenwerking wordt de impact zichtbaar.”

Samen blijven leren

Anne vat samen: “Met Leren(d) Impact Maken hebben we een praktische, doordachte werkwijze in handen die studenten helpt om écht gericht bezig te zijn met impact. Het nodigt uit tot gesprek, tot reflectie en tot samen leren.” 

Open-eind leeromgeving

De werkwijze is ontwikkeld binnen de HAN-module PZW om de impact van studentenprojecten in een open-eind leeromgeving te monitoren en te vergroten, maar de ervaringen laten zien dat de aanpak veel breder toepasbaar is. Overal waar interprofessioneel samenwerken en leren centraal staan.  
Labs en werkplaatsen binnen de HAN experimenteren inmiddels met de toepassing in andere domeinen. Anne besluit: “Hopelijk inspireert deze aanpak ook andere opleidingen binnen de HAN om ermee aan de slag te gaan – zeker nu interprofessioneel leren op steeds meer plekken een belangrijk thema is.”

Gratis beschikbaar

De werkwijze en de bijbehorende handleiding zijn gratis online beschikbaar. Wil je meer weten over de aanpak Leren(d) Impact Maken? Stuur dan een mail naar onderzoek-educatie@han.nl.

Lees ook dit bericht: Hoe maak je nu eigenlijk echt (lerend) impact