Samenwerken rondom ondervoeding bij ouderen

Wist je dat ondervoeding voorkomt in Nederland? Gemiddeld 8.5% van de 65-plussers is ondervoed, bijna 20% van 85-plussers. Ook bij ouderen met slechte eetlust (22%), met thuiszorg (16%) of die alleen wonen (14%) komt ondervoeding voor.

89934990-e1dc-11ee-8d0b-3dfbc7bc7d5b Groep ouderen aan tafel tijdens het ontbijt in een verpleeghuis

Chronisch ZorgNet congres

Deze resultaten werden gedeeld tijdens het Chronisch ZorgNet congres op 12 maart j.l. door Elke Nauman. Tijdens dit congres kwam een breed scala aan onderwerpen aan bod die gerelateerd zijn aan beweegzorg, voeding en leefstijlbegeleiding voor patiënten met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, COPD en osteoporose.

Signaleren van risico op ondervoeding

Elke Naumann is associate lector van het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl en projectleider bij het Kenniscentrum Ondervoeding. Elke: ‘Fysiotherapeuten kunnen een rol spelen bij het signaleren van risico op ondervoeding. Bovendien is er overlap tussen sarcopenie, kwetsbaarheid en ondervoeding; dit zijn patiënten die zowel bij de fysiotherapeut als bij de diëtist komen. Samenwerken tussen fysiotherapeuten en diëtisten zou hier wenselijk zijn. Ondervoeding is een belangrijk thema dat in de opleiding Voeding en Diëtetiek veel aandacht krijgt. En er zijn natuurlijk afstudeeropdrachten, ook multidisciplinair met studenten van andere opleidingen, op dit thema.’

Meer weten?