Interprofessionele Samenwerking in Voeding en Mondgezondheid

Hoe kunnen mondhygiënisten en diëtisten samenwerken om de zorg rond voeding en mondgezondheid te verbeteren? In het project "Dat Smaakt Naar Meer" bundelen mondhygiënisten en diëtisten hun krachten om de zorg rond voeding en mondgezondheid te verbeteren.

539918 Mensen maken een praatje

Volgens onderzoekers van het de HAN lectoraat Voeding. Diëtetiek en Leefstijl, is samenwerking tussen deze disciplines van essentieel belang. "De overlap tussen het werk van de mondhygiënist en diëtist is groter dan je denkt," benadrukt Mirjam Steenstra.

Het project in 2019 gestart als "Eten Met Lange Tanden" en  ontstond uit vragen vanuit beide vakgebieden over het herkennen en behandelen van problemen op het gebied van mondgezondheid en voeding, met name bij ouderen. "Het project leverde interessante uitkomsten op, zoals het vaker voorkomen van ondervoeding bij ouderen met mondpijn en kauw- en slikproblemen," legt Vanessa Hollaar uit.

Dat Smaakt Naar Meer
Een gebrek aan kennis van elkaars werk bleek een uitdaging te zijn. Dit leidde tot het vervolgproject "Dat Smaakt Naar Meer", dat in januari 2023 van start ging. "Het doel is om tot betere samenwerking te komen, maar dat gaat niet vanzelf. Praktische handvatten zijn nodig," zegt Elke Naumann.

Het project bracht zes duo's van diëtisten en mondhygiënisten samen, verspreid over Nederland. Deze duo's delen kennis en ervaring om de zorg te optimaliseren. "We hebben een klik en vinden onze samenwerking waardevol," zegt mondhygiënist Tina Baghani. Haar collega, diëtist Inge Cantatore, voegt toe: "We hebben al een voorlichtingsavond in de wijk georganiseerd en verwijzen patiënten naar elkaar door."

De eerste ervaringen tonen aan dat een nauwere samenwerking veel potentie heeft om de gezondheid van patiënten te verbeteren. "We streven naar praktische tools voor zorgverleners," zegt Mirjam Steenstra. "Door het delen van ervaringen willen we bijdragen aan een betere samenwerking en zorg voor de patiënt."

Het project "Dat Smaakt Naar Meer" loopt tot eind 2024 en hoopt tegen die tijd praktische tools te kunnen bieden voor zorgverleners.