Gepersonaliseerde leefstijlinterventie bij dementie

Op 1 april gaat een onderzoeksproject van start dat zich richt op het aanpakken van leefstijlfactoren bij mensen met dementie. Het project duurt vier jaar en wordt uitgevoerd door het Lectoraat Wijkverpleging van HAN University of Applied Sciences in samenwerking met wijkverpleegkundigen en het Radboudumc, afdeling Geriatrie.

025378dc-0cea-11ee-ab46-02565807075b Ouderenzorg

Persoonlijke aanpak

 

Traditionele benaderingen voor het behandelen van cognitieve stoornissen, zoals medicatie of het richten op slechts één aspect van leefstijl, blijken niet erg effectief te zijn. Dit nieuwe onderzoek, getiteld ‘Gepersonaliseerde leefstijlinterventie bij dementie’ richt zich op het ontwikkelen van een persoonlijke aanpak, waarbij de belangrijkste risicofactoren voor elk individu worden geïdentificeerd. We richten ons op factoren die de ontstekingsactiviteit op celniveau beïnvloeden, zoals slaap, lichamelijke activiteit, sociale interactie, cognitieve stimulatie, voeding, alcoholgebruik en gehoor.

 

Zelfmonitoring

Een belangrijk aspect van ons onderzoek is het gebruik van zelfmonitoring, waarbij cliënten regelmatig hun eigen cognitieve functies kunnen bijhouden. Deze aanpak kan leiden tot meer efficiënte preventieonderzoeken met minder deelnemers en een kortere duur. Bovendien kan deze benadering ook worden toegepast bij andere ouderdomsgerelateerde aandoeningen, zoals neurodegeneratieve ziekten en kanker.

Lifestyle Selfie

Door middel van de Lifestyle Selfie studie willen we de cognitieve gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen met cognitieve stoornissen verbeteren, en tegelijkertijd de belasting voor hun naasten verminderen.

Betrokkenen

Projectleider vanuit het Radboudumc is Marcel Olde Rikkert. Vanuit de HAN is Anne Harderwijk als docent-onderzoeker Verpleegkunde en promovendus betrokken. Annica Brummel van het HAN Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit helpt mee met het ontwikkelen van de interventie. Buurtzorg Nederland heeft al toegezegd mee te doen. Maar ook andere organisaties waar het HAN Lectoraat Wijkverpleging mee samenwerkt gaan we nog benaderen.  

Meer informatie?

Meer weten over dit project? Mail dan naar: lectoraat-wv@han.nl