“De bouw is een hele sociale en dynamische omgeving”

3e jaarstudent Bouwkunde Lianne Kuijper is een bouwvrouw. Ze kreeg het vak met de paplepel ingegoten. Ze groeide op in het bouwbedrijf van haar vader in Putten. “Een hectische mannenwereld waar ik zelf nooit in terecht zou komen. Tenminste, dat dacht ik.”

Lianne Kuijper op de bouwplaats

“Ik was voornemens iets met dieren te gaan doen, maar uiteindelijk koos ik toch voor de mbo-opleiding Bouwkunde. Zelf dacht ik dat ik niet slim genoeg zou zijn voor een hbo-opleiding, maar tijdens een Open Dag bij de HAN adviseerden ze me daar toch het verkorte traject te gaan volgen. En gelukkig maar, want ik zit echt op mijn plek en met motivatie en doorzettingsvermogen kom je heel ver.” Ze geeft toe: “Al is het keihard werken. Maar dat is prima.”

Leuke mensen ontmoeten

Lianne hoopt dat meiden zich niet laten tegenhouden doordat ze denken dat de bouw te veel een mannenwereld is. “Zonde. Het is juist een hele sociale, dynamische omgeving waar je veel leuke mensen ontmoet. Het vak is een breed, dus er zit voor iedereen iets bij wat je leuk vindt.”

Op de bouwplaats let ik wel een beetje op wat ik aantrek”

Steeds meer vrouwen

Van oudsher is de bouw inderdaad een mannenberoep, maar je ziet volgens Lianne steeds meer vrouwen. “Zowel in de opleiding als op de werkvloer en dan vooral binnen constructie en architectuur.” Lianne houdt van een leuke outfit en ze loopt meestal op hakken door het kantoor. “Kan prima.” Al geeft ze toe: “Ik heb een half jaar als uitvoerster meegelopen op de bouw. Op de bouwplaats let ik wel een beetje op wat ik aantrek. Geen blote schouders en een roze helm lokt ook reacties uit. Dat wereldje verandert niet snel,” lacht ze.

Werkervaring

Mede dankzij het meekijken en meewerken in het bedrijf van haar vader en haar mbo-vooropleiding heeft Lianne al veel werkervaring. Als bijbaan heeft Lianne veel tekenwerk verzet bij Bouwbedrijf De Bruin Putten B.V, maar haar stages deed ze bewust elders. “Ik wil op mijn eigen pootjes staan en niet als dochter van de baas gezien worden. Lianne heeft daardoor al toffe projecten elders mogen doen. Als stagiaire bij Heilijgers deed ze de werkvoorbereiding van een transformatietraject in Utrecht, de Planeet. “Een winkelpand uit 1942 waar slechte wapening inzat,” vertelt ze. Op dit moment loopt ze stage bij Pieters Bouwtechniek in Utrecht. “Hier leer ik veel over belasting en constructief ontwerpen.”

Lianne bij een hijskraan

Toekomst

Lianne weet nog niet of ze naar haar opleiding Bouwkunde constructeur wil worden of toch de aannemerij in wil. Omdat je niet snel over haar heenloopt, zou ze best passen in de aannemerswereld, maar constructie vindt ze ook heel leerzaam. “Als ik maar in de bouw kan werken. Het is zo vet om iets te bouwen dat er over 80 jaar nog steeds staat. In de bouw is het een sport om iets snel en goed te realiseren. Dat geeft me een kik.” 

Belangrijke keuze

Op de vraag of ze ooit het bedrijf van haar vader zou willen overnemen, is ze terughoudend. “Als ik zie hoe druk mijn vader is en hoeveel hij voor zijn jongens overheeft, ik denk niet dat ik dat in me heb. Bovendien kennen de jongens me al van kleins af aan. Ik weet het niet…. Daar komt nog bij dat het keihard werken is en als vrouw heb ik ook andere wensen. Het is een grote en belangrijke keuze. Ik kan het ook niet even 3 jaar proberen ofzo. Als je het doet, ga je er ook voor en is er geen weg meer terug. Je moet heel zeker van je zaak zijn. Dat ben ik -nog- niet.”