Spannende regiofinale FIRST® LEGO® League 2022-2023

Afgelopen zaterdag was de spanning om te snijden in het Junior Technovium Nijmegen. Daar namen 16 teams van leerlingen uit het primair- en voortgezet onderwijs het tegen elkaar op in de regiofinale van de FIRST® LEGO® League.

492165 Lego League bol

De FIRST® LEGO® League is een roboticawedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd voor leerlingen uit het primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Landelijk doen ieder jaar zo’n 800 teams mee, verdeeld over 28 regiofinales. De winnaar van de regiofinale krijgt een plek in de landelijke finale, die dit jaar plaatsvindt op 18 maart in Delft.

Superempowered

Deze regiofinale van de FIRST® LEGO® League in de regio Arnhem-Nijmegen is dit jaar georganiseerd door Petran Meertens van het iXperium, in samenwerking met Jose du Croix van de Academie IT en Mediadesign, Marloes van Haren-Bardoel van het Junior Technovium en Marc Coolen, ict-docent bij de Master Ontwerpen van Eigentijds Leren (MOVEL). Ieder jaar staat de FIRST® LEGO® League in het teken van een actueel thema waar een uitdaging bij bedacht is die kinderen moeten onderzoeken. Dit jaar is het thema ‘SUPEREMPOWERED’. Onder leiding van hun docenten presenteerden de kinderen hun creatieve oplossingen. 

Creatieve en innovatie oplossing

De finale is gericht op de Challenge-divisie van de FIRST® LEGO® League, speciaal voor kinderen van 10 tot en met 15 jaar. Het doel van de challenge is dat leerlingen samen aan de slag gaan om een creatieve en innovatie oplossing te bedenken voor een actueel vraagstuk. Het thema SUPERPOWERED van dit jaar ging gepaard met de uitdaging om innovaties te bedenken voor een betere energietoekomst. Naast het onderzoeken, leren programmeren en bouwen van een eigen robot, is het presenteren van het ontwerp ook onderdeel van de challenge. Dat gebeurde voor de deelnemers in de regio Arnhem-Nijmegen afgelopen zaterdag in de regiofinale.  

Challenge bij De Buut

Ook basisschool De Buut was dit jaar van de partij. En niet voor het eerst, zo vertelt bovenbouwdocent Simon Duijnstée. “Ongeveer 4 jaar geleden kwam ik de FIRST® LEGO® League voor het eerst tegen. Het leek me super gaaf om mee te doen. Na overleg met de directie kreeg ik toestemming om onze school in te schrijven. Sindsdien doen we mee. Als je eenmaal meedoet, wil je niet meer stoppen.”

Roboticawedstrijd

Binnen De Buut organiseert Simon elk jaar de deelname aan de Challenge-divisie van de roboticawedstrijd. Samen met 8 leerlingen uit groep 8 is hij de afgelopen maanden bezig geweest om een oplossing voor de uitdaging bij het thema ‘SUPERPOWERED’ te bedenken. Als docent neemt hij hierbij vooral een coachende rol aan. “Het is de bedoeling dat kinderen het project zo veel mogelijk zelfstandig draaien. Het moet namelijk hun project zijn. Ik stimuleer ze om zo veel mogelijk zelf op te zoeken en ik begeleid ze waar nodig. Ik ben vooral de vraagbaak.” Naast de acht leerlingen die het team voor de regiofinale vormden, heeft Simon ook andere leerlingen betrokken in het beginstadium van de challenge. Op die manier kunnen ook de leerlingen die niet meedoen een beetje proeven.

494891 Een jongen met een octopus op zijn trui houdt een lego auto vast tijdens de region finale van de Lego League 2023

Lego-leerlijn

De deelname van De Buut aan de FIRST® LEGO® League sluit aan bij het onderwijs, waarin al veel wordt gewerkt met ict. “We doen veel meer met programmeren,” vertelt Simon. “Zo hebben we een Lego-leerlijn van groep 1 tot en met groep 8. In de middenbouw beginnen leerlingen met de basis van programmeren en dit wordt langzaam verder uitgewerkt tot in groep 8. Op die manier willen we alle kinderen de basisprogrammeertaal meegeven. Daarnaast werken we met andere ict-tools, zoals micro:bits en een robotarm.” Simon maakte bovendien eerder al een leerarrangement in het kader van het NRO Onderzoeksproject Maak-onderwijs (met ict) binnen W&T.

Volgend jaar weer

De deelname van De Buut aan de FIRST® LEGO® League dit jaar was een groot succes, aldus Simon. “Het mooiste is om te zien hoe alles op die dag samenkomt. Leerlingen hebben zich maandenlang ergens voor voorbereid, maar weten niet zo goed waarvoor. In de finale weten ze het in een keer: ‘hier doen we het voor en zo gaan we het doen’. Dat leermoment is onbetaalbaar. De puntjes worden op de i gezet en ze werken goed samen. En bovenal: ze hebben veel plezier. Dat is super om te zien.” 

Dit is echt kicken!

Of De Buut volgend jaar weer deelneemt? Als het aan Simon ligt wel. “Het is écht de moeite waard. Het leeft enorm. De kinderen gaan er helemaal in op als hun robot precies doet wat ‘ie moet doen. Iedereen zit daar met hetzelfde doel en dat maakt het heel sterk. Je bent met iets bezig wat op de hele wereld plaatsvindt. Dat is gewoon echt kicken!”

Wil je meer lezen over de FIRST LEGO League? Bekijk dan de website.