Project Zorg met de Wijk stimuleert preventie

Hoe kunnen zorgaanbieders met elkaar de groeiende zorgvraag nog aan? In Nijmegen Dukenburg en in de gebieden Druten, West Maas en Waal is het project Zorg met de Wijk gestart. Hoe kan de zorgvraag worden uitgesteld of voorkomen? Het Lectoraat Wijkverpleging van de HAN ondersteunt het onderzoek.

Centraal aanmeldpunt wijkverpleging ingericht voor de wijk Nijmegen Dukenburg en in de gebieden Druten, West Maas en Waal

Efficiënter samenwerken 

Centraal aanmeldpunt wijkverpleging ingericht

Hoe kunnen we efficiënter samenwerken? Een aantal wijkverpleegkundigen van verschillende organisaties heeft voor het concrete plan van samenwerking gezorgd om tot 1 herkenbaar aanspreekpunt voor wijkverpleging in de regio te komen. 

Sinds begin 2022 zijn 8 zorgaanbieders in de wijkverpleging gestart met het ontwikkelen van 1 aanmeldpunt voor wijkverpleegkundige zorg in de wijk Nijmegen Dukenburg en de gebieden Druten en West Maas en Waal. 

Uitstellen of voorkomen zorgvraag?

"Als vervolg op het begin met de stap van het inrichten van 1 aanspreekpunt gaan wij vanuit het Lectoraat Wijkverpleging van de HAN onderzoeken hoe de zorgvraag uitgesteld of misschien voorkomen kan worden,'' zegt Minke Nieuwboer. ''En: hoe kunnen de 8 zorgaanbieders daarin ook gezamenlijk optrekken?'' 

Interviews en training 

Wijkverpleegkundigen en preventie in de wijk

''Eerst hebben we in 2 focusgroepen interviews uitgevoerd over preventie in de wijk,'' vervolgt Minke Nieuwboer. ''We willen nagaan hoe wijkverpleegkundigen aankijken tegen dit onderwerp.''

''De uitkomst van de gesprekken biedt concrete handvatten voor een training over preventie. Anne Harderwijk en Petra Luttekes, docent-onderzoekers van het lectoraat hebben die training in oktober 2022 aangeboden aan wijkverpleegkundigen.''

Vanuit het lectoraat gaan we vervolgens de selectie van verbeteronderwerpen en het uitvoeren van de verbeterplannen ondersteunen.

Meer weten?

Stuur voor meer informatie of vragen over dit project een mailbericht naar: