Wilfred Knol promoveert op onderzoek ‘Hoe productie mkb Lean kan implementeren’

HAN-onderzoeker Wilfred Knol verdedigde vandaag met succes zijn proefschrift: ‘On the Implementation of Lean Production in Manufacturing SMEs’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vanuit zijn interesse in Lean in het productie mkb startte Wilfred in 2017, naast werkzaamheden als onderzoeker en docent, met zijn promotieonderzoek.

467645 Overzichtsfoto van aula tijdens de promotie van Wilfred Knol

Interesse in Lean in mkb

Wilfred startte in 2014 als onderzoeker bij de HAN. Het was direct duidelijk dat zijn interesse lag bij onderzoek naar Lean in het productie midden- en kleinbedrijf (mkb). Hoe kunnen zij Lean op een blijvende manier implementeren? In 2016 besloot hij zijn werkzaamheden als onderzoeker en docent te combineren met een promotieonderzoek. Dat jaar schreef hij zijn promotievoorstel. In 2017 startte zijn onderzoek; in 2018 publiceerde hij zijn eerste artikel.

Alles draait om continu verbeteractiviteiten

En nu - 5 jaar later - staat Wilfred in Nijmegen en verdedigt zijn proefschrift.

Wilfred: "Het onderzoek is voorspoedig verlopen, dankzij de vele bedrijven die deelnamen kregen we veel verschillende inzichten. Hier kwam een consistent beeld uit. Tijdens het onderzoek werd vanuit verschillende invalshoeken naar Lean implementaties gekeken. De belangrijkste conclusie: bij Lean implementaties alles draait om continu verbeteractiviteiten door teamleiders en medewerkers."

404939 Portretfoto Wilfred Knol

Bij Lean implementaties draait alles om continu verbeteractiviteiten door teamleiders en medewerkers

Podium om Lean systemen te blijven verbeteren

Om Lean productie te implementeren onderscheidt de literatuur 2 benaderingen;

  1. Implementeer als management Lean systemen en ontwikkel daarmee lokale verbeterroutines, of
  2. Ontwikkel lokale verbeterroutines om daardoor Lean systemen te implementeren.

Wilfred’s proefschrift onderzoekt deze kwestie via drie verschillende perspectieven. De resultaten laten zien dat voor maakindustrie mkb-managers die Lean productie willen implementeren het het meest geschikt lijkt om eerst verbeterroutines van teamleiders en werknemers te ontwikkelen om daardoor Lean systemen te implementeren. Dit helpt hen om een gedeeld begrip te creëren van de redenen voor- en details van Lean systemen. Tegelijkertijd biedt deze aanpak het podium om die Lean systemen te blijven verbeteren. Managers en consultants wordt geadviseerd om hun inspanningen te richten op het faciliteren en laten uitvoeren van verbeterprojecten in plaats van zelf Lean systemen te implementeren.

We zijn trots op onze collega! Wilfreds’ studie leert ons veel over continu verbeteren in het mkb. Daar hebben wij veel aan, maar ook de bedrijven die ervan willen leren.

Lees-, luister- en kijkterug

Wilfred nam geïnteresseerden tijdens zijn onderzoek mee in de methodologie en (tussen)resultaten in verschillende webinars en publicaties.

  • Webinars kijk je terug via ons YouTubekanaal
  • De onderzoekspublicaties lees je terug via ResearchGate
  • Het proefschrift zelf kun je hier teruglezen.

Seminar Integraal Continu Verbeteren

Ga je graag zelf in gesprek met Wilfred? Op 16 november organiseert het HAN Lean QRM Centrum het seminar ‘Integraal Continu Verbeteren’. Tijdens deze middag verzorgt Wilfred een workshop, waarna er volop gelegenheid is met hem en andere deelnemers in gesprek te gaan. Ook kun je deelnemen aan de workshops van andere (internationale) experts.

  • Bekijk deze site voor het complete programma