Voor managers en managementteams

Seminar Integraal Continu Verbeteren

Werkvloer bij Hyster, sfeerbeeld bij Seminar Integraal Continu Verbeteren

Tijdens dit seminar leert u van verschillende experts hoe u het lerend vermogen van uw bedrijf verbetert. Ook is er voldoende ruimte om te delen met en leren van uw (management)team en andere deelnemers.

De wereld en de omgeving waarin bedrijven actief zijn veranderen snel. Dit doet een beroep op het lerend vermogen van organisaties. Het ontwikkelen van dit vermogen is al langere tijd een kernthema voor veel managers en managementteams. Maar welke methoden en principes helpen u echt verder? En hoe kunt u daaraan werken? Tijdens dit seminar nemen verschillende experts u mee in deze materie. Ook is er voldoende ruimte om te delen met en leren van de andere deelnemers. Zo gaat u vol nieuwe inzichten en inspiratie richting een volgende stap in de ontwikkeling van de continu verbetercultuur van uw bedrijf.  

Verdieping 

Ontwikkelen verbeterroutines, Hoshin Kanri, Leiderschap

Na een plenaire introductie op deze thema's kunt u een keuze maken uit een van onderstaande parallelle workshops:

Wilfred Knol
 

1) Het ontwikkelen van verbeterroutines

Het promotieonderzoek van Wilfred Knol laat zien dat verbeteringen in processen niet automatisch leiden tot een verbetercultuur.  Essentieel is dat verbeterroutines aangeleerd worden binnen het bedrijf.  Wilfred Knol gaat in deze workshop in op de organisatie van ‘werkplaatsen/workshops’ binnen bedrijven die gericht zijn op het aanleren van routines én het verbeteren van processen.  Vanuit het Lectoraat Lean/WCP is het werkplaatsconcept bij diverse bedrijven succesvol toegepast.  Het is een mooi, en praktisch, resultaat van het afgeronde promotieonderzoek van Wilfred.  
Portretfoto Wilfred Knol

Over Wilfred Knol

Wilfred Knol (1986) werkt als onderzoeker en docent bij de onderzoeksgroep World Class Performance/Lean aan de HAN University of Applied Science. In oktober verdedigt hij zijn promotieonderzoek 'On the Implementation of Lean Production in Manufacturing SMEs' op de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2011 ontving hij zijn Master of Science in Technology Management (cum laude) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte eerder als consultant bij KPN (Nederlandse telco).

Isao Yoshino
 

2) Hoshin Kanri

Hoshin Kanri kan vertaald worden als ‘kompas management’. Dit management heeft top-down, bottom-up en horizontale kenmerken. Dit zijn ook de kenmerken die terug moeten komen in de ontwikkeling van hoshin kanri. Deze workshop wordt verzorgd door Isao Yoshino en Jannes Slomp.  Isao Yoshino was 40 jaar lang manager bij Toyota en was betrokken bij de ontwikkeling en monitoring van hoshin kanri in het bedrijf.

Let op: Deze workshop is in het Engels

Portretfoto van Isao Yoshino. Keynote speaker tijdens seminar Integraal Continu Verbeteren

Over Isao Yoshino

Yoshino was meer dan 40 jaar manager bij Toyota, waarvan 14 jaar in de Verenigde Staten. Hij was medeverantwoordelijk voor het succesvolle Manager Development Program ("Kan-Pro" in het Japans) voor alle managers op het hoofdkantoor van Toyota. Ook was hij actief betrokken bij de ontwikkeling van NUMMI (New United Motor Manufacturing, Inc.), een joint venture van General Motors en Toyota, de eerste fabriek van Toyota buiten Japan.  Isao Yoshino nam in die tijd John Shook in dienst om samen met Japanse managers een hands-on trainingsprogramma te ontwikkelen voor Amerikaanse werkvloergroeps- en teamleiders.  In het boek ‘managing to learn’ van John Shook staat Isao Yoshino model voor de sensei (leermeester).

Katie Anderson
 

3) De rol van de manager

In het realiseren van een lerende organisatie hebben managers een belangrijke rol. Katie Anderson, expert op het gebied van leiderschap, zal een hands-on workshop op dit gebied verzorgen. Ze is auteur van het boek ‘learning to lead, leading to learn’ waarin ze de leerervaringen van Yoshino bij Toyota beschrijft. 

Let op: Deze workshop is in het Engels

Foto van Katie Anderson, keynote tijdens het seminar Integraal Continu Verbeteren

Over Katie Anderson

Katie is internationaal leiderschapscoach, consultant, auteur en professioneel spreker. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in het ondersteunen van verandering en verbetering in organisaties in verschillende sectoren, waaronder gezondheidszorg, de academische wereld, onderzoek, overheid, start-ups en biotech. 

Professor Dirk van Goubergen 

Naar continu verbeterende World Class bedrijven

Na de workshopsessies zal prof. Dirk van Goubergen, op geheel eigen wijze, ingaan op zijn ervaring bij het ontwikkelen van continu verbeterende, World Class, bedrijven. 

Over Dirk Goubergen

Dirk heeft meer dan 25 jaar internationale ervaring in training en coaching van implementatie van Lean en procesverbetering in productie, kantoor, dienstverlening en gezondheidszorg. Vele grote en kleine bedrijven, in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië, hebben reeds een beroep gedaan op zijn kennis en diensten. Hier werkte hij op alle niveaus: leidinggevenden, management op alle niveaus, ingenieurs en medewerkers op de werkvloer.
Sinds 2006 is hij ook zeer actief in het trainen van Lean in Healthcare omgevingen in ziekenhuizen en instellingen in België en Nederland.

Leren van elkaar
 

Small group talks

Na het eten worden de aanwezigen uitgedaagd om na te denken over de manier waarop hun organisatie kan werken aan het ontwikkelen van een lerende organisatie. De dag wordt afgesloten met een evaluatie waarin alle deelnemers aangeven wat voor hen de kern is van wat ze geleerd hebben. 

Overleg in de hal

Deelname met het management versterkt het effect

U kunt zowel individueel als met (een deel van) het managementteam deelnemen. Deelname als team helpt u om sneller tot een ontwikkelplan te komen. Zo kunt u de ‘Small Group Talks’ gebruiken om als team direct aan de slag te gaan met de opgedane kennis. 

Materialen

Ieder deelnemer kan één van de drie workshops volgen. Van alle workshops ontvangen deelnemers aan dit seminar de materialen. Ook ontvangen zij het proefschrift van Wilfred Knol en het boek ‘Learning to Lead, Leading to Learn’ van Katie Anderson. 

Programma

12.30 Inloop, met broodjes en koffie 
13.00 Welkom, kennismaking en introductie op het thema ‘integraal continu verbeteren’ 
13.30 Korte introducties op de drie workshop
14.15 Keuzeprogramma

  1. Ontwikkelen van verbeterroutines - Wilfred Knol
  2. Hoshin Kanri - Isao Yoshino
  3. Rol van de manager - Katie Anderson

17.00 Op weg naar World Class Organisaties – een roadmap - Prof. Dr .Ir. Dirk van Goubergen
17.45 Borrel/aperitief 
18.15 Diner/buffet 
19.00 Discussie – vragen + uitwisselen van ervaringen, successen en problemen 
19.30 Small group talks (b.v. overleg managementteams) 
20.30 Evaluatieronde 
21.00 Afsluiting 

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
Van der Valk Hotel Nijmegen - Lent
Hertog Eduardplein 4
Nijmegen

Deelname
495 p.p. (partners 345) of 1595 voor MT tot 5 personen (partners 1295)

Broodjes, diner en drankjes zijn inbegrepen