Podcast over de uitdagingen bij ontwikkeling van leiderschap in het onderwijs

Jij wilt het onderwijs gericht en doelbewust veranderen. Daar heb je stuurkracht voor nodig. In de podcast-serie - Omdat Leren Verandert - neemt HAN-lector Helma Oolbekkink je mee in de inspirerende wereld van die belangrijke professionaliteit van leraren.

363950 Portret Helma Oolbekkink

Wat is stuurkracht precies? Hoe pak je daarmee een rol in effectieve en efficiente innovaties? Hoe geef je zelf en samen, vanuit verschillende invalshoeken, kleur aan stuurkracht? Helma gaat erover in gesprek, met steeds een andere expert uit het onderwijs of een aanverwant domein.

In de 3e aflevering van de podcastserie Omdat Leren Verandert gaat Helma in gesprek met lector Quinta Kools van Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Samen bespreken ze de uitdagingen in de relatie tussen stuurkracht van leraren en de wendbaarheid van onderwijsprofessionals binnen de school.  

Sturen op wendbaarheid

Het onderwijs zoekt naar creatieve manieren om leerlingen te motiveren. En om hen kennis te laten opdoen waar ze een leven lang iets aan hebben. Dat eigentijdse onderwijs vraagt om andere accenten binnen het beroep van leraren(opleiders). Zij zijn nog steeds vakexpert, maar daarnaast ook coach, pedagoog en/of ontwerper. Die nieuwe jas trek je niet zo maar aan: er is wendbaarheid voor nodig. Wendbaarheid van individuele leraren(opleiders). En wendbaarheid van teams en scholen. In de podcast hoor je waar de kansen liggen, hoe je die zelf en samen oppakt en welke uitdagingen er nog zijn.  

Helma Oolbekkink

Helma Oolbekkink is lector Meervoudige professionaliteit van leraren aan de HAN. Ze houdt zich al jaren bezig met de professionele ontwikkeling van leraren. Haar speciale interesse ligt bij de stuurkracht die onderwijsprofessionals daarvoor in kunnen zetten. 

363951 Helma Oolbekkink portret

Quinta Kools

Quinta Kools is lector Wendbare onderwijsprofessionals aan de Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Ze is expert op het gebied van leren en professionaliseren van leraren en lerarenopleiders.  

379335 portretfoto Quinta Kools podcast omdat leren verandert

Benieuwd naar de podcast?

In eigentijds onderwijs hebben leraren(opleiders) een andere rol dan voorheen. Vakinhoudelijke expertise is onverminderd belangrijk. Maar is meer nodig om met leerlingen en studenten te werken aan zelfsturing, creativiteit, probleemoplossing en samenwerking. Leraren(opleiders) zijn dan ook steeds vaker coach, pedagoog en/of ontwerper: een wendbare rol. Beluister de podcast en ontdek hoe je sturing geeft aan je eigen wendbaarbaarheid én aan die van je team.  

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar nieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over een projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomsten, spellen en handige tools.

Overlegen en samenwerken